Hrvatski Fokus
Kultura

Ciklus sepija posvećen velikom pjesniku Rabindranatu Tagoreu

Poezija živi vječno dok se pjesnici zaboravljaju

 

Suvremena hrvatska likovna umjetnica, akademska slikarica Libuša Kirac svojedobno je kreirala u tehnici sepije ciklus posvećen velikom pjesniku, skladatelju i dramaturgu,dobitniku Nobelove nagrade 1913., Rabindranat Tagoreu (1861.-1941.).

Našu je umjetnicu posebno zainteresirala osim pjesnikove poezije i njegova osobna sudbina. Naime, bio je zaljubljen u bratovu ženu. Njegova supruga i djeca su umrli.

Ciklus crteža u tehnici sepije izveden je na nizu listova formatu A 3. Istaknimo kako je poezija interpolirana unutar crteža. Ovaj zanimljivi ciklus valja istaknuti kao dobar primjer približavanja poezije, pojedinog poetskog opusa širem krugu čitatelju, pa makar se on i dogodio samo s jednim listom u nekoj neobičnoj, nesvakidašnjoj prilici.

Poezija živi vječno dok se pjesnici zaboravljaju jer prirodno je, djelo uvijek nadživi autora. Veliki indijski i svjetski pjesnik ovim se ciklusom sepija na čijim je listovima umetnuta njegova poezija nama približio onoliko trenutaka koliko smo prolistali crteža.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Što se krije iza provalije

HF

Pričati tuđe priče

HF

Dvije obljetnice Jakše Fiamenga

HF

Bućo

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više