Hrvatski Fokus
Religija

Prigodni sakralni ciklus Ante Čule

Za svoju dušu, za ispunjenje svojih unutarnjih potreba

 

Nije teško opaziti kako je u posljednje vrijeme sve manje zanimanja likovnih umjetnika za sakralne motive, vjerojatno je u atelijerima situacija nešto bolja i slikari se povremeno okreću i tim temama, u različitim tehnikama i na raznovrsnim formatima i podlogama, onako za svoju dušu, za ispunjenje svojih unutarnjih potreba.

Akademski slikar Ante Čulo, gotovo kontinuirano predano promišlja ali i realizira poznate kršćanske motive između mnogih i stalnih obaveza u obnavljanju spomeničke i kulturne baštine u Hrvatskoj, kako u tišini svoga atelijera tako i u trenucima predaha rada na terenu.

Osobitost sakralnog ciklusa Ante Čule jest mekoća kolora, opipljivo ali finog i odmjerenog u konstruiranju kompozicija pojedinih tema, vidljiva nježnost i fragilnost u doživljaju i izvedbi, najčešće akrilom.

I nedavna uspjela izložba sakralnih motiva ovoga umjetnika u Zagrebu pokazala je širinu njegova interesa i visoke mogućnosti realizacije i prije svega jasnoću poruke uz jasno profiliran artistički rukopis.

Sakralni ciklus Ante Čulo nosi u sebi sve potrebne odlike, izvoran autorski pristup, privlačnu kolorističku gestu, toplinu i osjećaj.

Svakako bi bilo lijepo vidjeti i doživjeti kao jedinstvenu cjelinu na jednom mjestu fino odabrane motive iz nadahnutog sakralnog ciklusa ovoga istaknutog hrvatskog likovnog umjetnika, akademskog slikara Ante Čule.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Na katehezi

HF

“Večer teodrame” s Bogdanom Maleševićem u Osijeku

HF

SOLUS CATHOLICUS – Finkielkrautov realizam i globalna utopija

HF

Knjiga Ivice Žižića

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više