Hrvatski Fokus
Vanjska politika

Cijene su porasle 8,5 posto u ožujku u odnosu na 2021., potaknute troškovima energije

Pokazalo se da je inflacija jedna od najvećih značajki covid ekonomije, testirajući Bijelu kuću i Federalne rezerve

 

 Cijene su porasle 8,5 posto u ožujku u odnosu na 2021., potaknute troškovima energije. Pokazalo se da je inflacija jedna od najvećih značajki covid ekonomije, testirajući Bijelu kuću i Federalne rezerve. Cijene benzina kreću se oko 4,00 dolara po galonu za najjeftiniji razred na nekoliko benzinskih postaja u D.C.-u 11. travnja.Porast inflacije u Sjedinjenim Državama ubrzao je u ožujku, jer su cijene porasle 8,5 posto u odnosu na godinu prije. Bio je to najveći godišnji porast od prosinca 1981., uz skok cijena energije zbog ruskog rata u Ukrajini. Bijela kuća i Federalne rezerve pokrenule su nekoliko inicijativa kako bi pokušale obuzdati rastuće cijene, ali čini se da su viši troškovi posvuda, posebno u potrošačkim namirnicama bez kojih većina obitelji ne može. Benzin, hrana i niz drugih proizvoda znatno su poskupjeli, stvarajući ekonomska opterećenja za kućanstva i poduzeća te političke probleme za Bijelu kuću i kongresne demokrate. Sada se očekuje da će gospodarstvo rasti sporijim tempom kasnije ove godine, djelomično zato što inflacija uzrokuje obitelji i tvrtke da ponovno razmisle o određenim kupnjama i potencijalno pritisnu kočnice potrošnje.

Podaci o inflaciji, koje je u utorak objavio Zavod za statistiku rada, pokazuju da su cijene u ožujku porasle za 1,2 posto u odnosu na veljaču. Povećanja cijena plina, smještaja i hrane najviše su pridonijela inflaciji, naglašavajući koliko su ta povećanja troškova postala neizbježna. Inflacija je bila relativno stabilna, čak niska, veći dio proteklog desetljeća, ali je značajno porasla kako je globalno gospodarstvo izašlo iz pandemije. Brojni ekonomisti i kreatori politike mislili su da će se inflacija ove godine smiriti jer su se problemi lanca opskrbe raščistili i vladini poticaji izblijedjeli. No ruska invazija na Ukrajinu u veljači stvorila je novi nalet neizvjesnosti i gurnula cijene još više.Unatoč relativno snažnom tržištu rada, široko rasprostranjena inflacija učinila je učinak gospodarstva velikom ranjivom za predsjednika Bidena i demokrate. Administracija je pokušala rebrendirati nedavni skok inflacije u “Putinovo povećanje cijene”. No, čini se da ta retorika nije podigla Bidenovu ocjenu odobravanja gospodarstva uoči poluizbora 2022. Svjetski čelnici odgovorili su na rusku invaziju na Ukrajinu pokušavajući ekonomski izolirati Moskvu, ali to je samo dovelo do veće ekonomske neizvjesnosti.Rusija je jedan od najvećih svjetskih proizvođača nafte, a njezina invazija na Ukrajinu potaknula je američku vladu i druge da pokušaju ograničiti sposobnost Rusije da prodaje energiju. Ti su potezi povećali troškove energije; sirova je nafta prošlog mjeseca skočila na nove maksimume, a ubrzo su uslijedile i rastuće cijene benzina. Rusija i Ukrajina također su veliki proizvođači pšenice i drugih roba, a cijene su i tih proizvoda porasle. S obzirom na to da su cijene plina u većem dijelu zemlje još uvijek iznad 4 dolara po galonu, Bijela kuća je pokušala izraditi nove politike za pomoć, kao što je puštanje nafte iz Strateških rezervi nafte. A Bidenova administracija u utorak je objavila da će Agencija za zaštitu okoliša dopustiti prodaju vrste miješanog benzina ljeti kako bi se stvorila veća ponuda, iako su točne posljedice toga nejasne. Samo 2.300 od 150.000 benzinskih postaja u zemlji nudi benzin E15 koji bi bio pogođen.

Govoreći u utorak u tvrtki za proizvodnju biogoriva u Menlou, Iowa, Biden je rekao da je administracija već postigla napredak u snižavanju cijena plina od ožujka i rekao da će Bijela kuća više raditi na smanjenju troškova hrane i benzina, posebno u svjetlu ruske invazije.”Činim sve što je u mojoj moći izvršnim naredbama da snizim cijenu i riješim Putinovu cijenu”, rekao je Biden. “Već smo napredovali otkako su prikupljeni podaci o inflaciji u ožujku. Vaš obiteljski proračun, vaša sposobnost da napunite rezervoar – ništa od toga ne bi trebalo ovisiti o tome hoće li diktator objaviti rat ili počiniti genocid na pola svijeta.” Administrativna objava od utorka nije bila uvjerljiva republikanskim zastupnicima koji su dugo kritizirali Fed i Bijelu kuću da su prespori u borbi protiv inflacije.”Inflacija je upravo dosegla 8,5 posto – novi maksimum u posljednjih 40 godina – peti mjesec zaredom”, tvitao je senator Patrick J. Toomey (Pa.), najviši republikanac u Senatskom odboru za bankarstvo. “Plaće Amerikanaca svaki mjesec vrijede sve manje. Nažalost, novi plan uprave za rješavanje rastućih cijena plina tjeranjem više etanola u sustav vjerojatno će dovesti do viših cijena kukuruza, odnosno hrane. Ovo mora biti poziv za buđenje za Bijelu kuću.

”Izvješće o inflaciji u ožujku pokazalo je koliko su cijene energenata porasle u prošloj godini. Sveukupno, energetski indeks porastao je 32 posto u posljednjih 12 mjeseci. Indeks benzina porastao je 18,3 posto u ožujku nakon što je u veljači porastao za 6,6 posto. Čak i dok cijene sirove nafte popuštaju posljednjih tjedana, šok naljepnica na pumpi nastavlja pogoršavati osjećaje mnogih Amerikanaca o širem gospodarstvu.Inflacija je objasnila: kako su cijene porasle. Indeks hrane porastao je 1 posto u ožujku u odnosu na veljaču. Porastao je za 8,8 posto u odnosu na prethodnih 12 mjeseci, što je najveći porast od svibnja 1981. Nekoliko kategorija je ostalo netaknuto. Žitarice za doručak porasle su za 2,4 posto od veljače do ožujka. Cijene riže porasle su za 3,2 posto, mljevene junetine za 2,1 posto, a jaja za 1,9 posto. Mlijeko je poraslo za 1,3 posto, krumpir za 3,2 posto, a konzervirano voće i povrće za 3,8 posto. Najamnine su u odnosu na prethodnu godinu porasle za 4,4 posto, au ožujku za 0,4 posto u odnosu na samo veljaču.

U Austinu, Iris Poole drži se svoje tipične trgovine namirnicama: mlijeko, jaja, maslac, konzervirana roba i piletina ako je na rasprodaji. Ona kupuje samo generičke artikle robne marke. Prije dva tjedna njezin je račun skočio sa oko 60 dolara na 85 dolara. Rekla je da štedi novac na benzinu tako što putuje s prijateljima, pješači na događanja po gradu i radi od kuće. Poole je operativni menadžer za marku ulične odjeće i često čuje o rastućim troškovima života od kupaca koji ne mogu pronaći mjesta u svom proračunu za novu odjeću. Morala se promijeniti i njezina vlastita potrošnja. “Sada imam manji proračun zbog onoga što se događalo u posljednje dvije godine”, rekao je Poole. “Samo želim jesti i opskrbljivati ​​se svojim potrebama.”

Catherine D’Amato, predsjednica i glavna izvršna direktorica Greater Boston Food Bank, rekla je da je u istočnom Massachusettsu nesigurnost hrane još 30 posto iznad razine prije pandemije. D’Amato je rekao da je jedan od partnera ostave nedavno prešao s 400 kućanstava svakog tjedna na 500. Ovako raširena inflacija prisiljava obitelji na teške kompromise, rekao je D’Amato, dok ljudi odlučuju hoće li potrošiti novac na veće troškove grijanja, veće troškove benzina ili veće troškove hrane.

“Svaki pojedinac ima svoju stopu inflacije”, rekao je D’Amato. “Ako morate staviti benzin u svoj auto, ili platiti stvari za svoju djecu, ili odjeću, ili svoje račune za režije, ili stanarinu, onda ćete oduzeti novac od hrane.” Prije samo nekoliko mjeseci dužnosnici Bijele kuće i Federalnih rezervi nadali su se da će inflacija iz mjeseca u mjesec početi padati. No te su projekcije brzo srušene ruskom invazijom, zatvaranjem velikih kineskih proizvodnih središta zbog koronavirusa i mračnom stvarnošću da se inflacija nastavlja širiti kroz sve pukotine gospodarstva.

Zašto cijene benzina ostaju visoke čak i kada cijene sirove nafte padaju?

“Čovjek ne može pobjeći od toga, čak i kad bi to htio”, rekao je Joe Brusuelas, glavni ekonomist u RSM-u. “Ovo će se nastaviti još neko vrijeme.” Stalno visoka inflacija dolazi jer se ekonomisti i analitičari sve više boje nadolazećeg gospodarskog usporavanja. U ožujku su analitičari Bank of America snizili svoje procjene rasta u 2022. s 3,6 posto na 3,3 posto. Federalne rezerve također su nedavno snizile svoje prognoze bruto domaćeg proizvoda, a dužnosnici su upozorili da rat u Ukrajini stvara neizvjesnost u svjetski poredak. Dužnosnici Fed-a kažu da je gospodarstvo još uvijek u poziciji snage, s obzirom na nisku nezaposlenost i relativnu snagu bilance kućanstava. No, budući da namjerava obuzdati inflaciju, Fed će nastojati ohladiti gospodarstvo bez da izazove njegovo potpuno smanjenje. No, nejasno je koliko bi ozbiljno usporavanje moglo biti naprijed ili kako će mjeseci inflacije odbiti ekonomski rast.

“Svaki put kada je inflacija malo viša, očekujem… da će stvarni rast biti nešto niži”, rekao je Marc Goldwein, viši potpredsjednik i viši direktor politike Odbora za odgovorni savezni proračun. “Dolazimo do točke da inflacija na neki način jede proizvodnju.” Ipak, izvješće o inflaciji u ožujku dalo je određeni optimizam. Cijene rabljenih automobila i kamiona bile su glavna kočnica inflacije, budući da se globalna nestašica poluvodiča sudara sa zapanjujućom potražnjom potrošača. No, u ožujku je indeks rabljenih automobila i kamiona pao za 3,8 posto, zabilježivši drugi uzastopni mjesečni pad.Pokazalo se da je inflacija jedna od najvažnijih značajki oporavka od pandemije, koja izravno pogađa kućanstva diljem zemlje. Najamnine rastu, namirnice su skuplje, a plaće se brzo smanjuju za obitelji koje samo pokušavaju pokriti osnovne potrebe. A kućanstva ne očekuju brzu odgodu. Podaci istraživanja njujorškog Fed-a pokazali su da su američki potrošači u ožujku 2022. očekivali inflaciju od 6,6 posto u sljedećih 12 mjeseci, u odnosu na 6,0 posto u veljači. To je obilježilo najveće očitanje otkako je istraživanje počelo 2013. i strm skok iz mjeseca u mjesec.Kako bi pokušao zaustaviti rast inflacije, Fed je sredinom ožujka pokrenuo svoje prvo povećanje kamatne stope od početka pandemije i zacrtao još šest za kasnije ove godine. Proteklih nekoliko tjedana dužnosnici su signalizirali da bi u sljedećih nekoliko mjeseci mogla doći još agresivnija povećanja.

“Očekivanja koja su ušla u ovu godinu bila su da ćemo u osnovi vidjeti vrhunac inflacije u prvom tromjesečju, a zatim se možda izjednačiti”, rekao je predsjednik Fed-a Jerome H. Powell u ožujku. “Ta se priča već raspala. U mjeri u kojoj se nastavlja raspadati, moji kolege i ja mogli bismo doći do zaključka da ćemo se morati kretati brže.”

Rachel Siegel, The Washington Post, 12. IV. 2022., https://www.washingtonpost.com/business/2022/04/12/inflation-march-cpi/?utm_source=alert&utm_medium=email&utm_campaign=wp_news_alert_revere&location=alert&wpmk=1&wpisrc=al_news__alert-economy–alert-national&pwapi_token=ey

Povezane objave

Kinezi osvajaju svijet

HF

Počelo je topničkim napadom na selo Mainilu

HF

Kauboji protiv narko-kartela

HF

Turski službeni jezik EU-a

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više