Hrvatski Fokus
Povijest

Dubrovački masoni prije Drugoga svjetskog rata

Novak Bukvić bio urednik časopisa “Dubrovnik” (pisan ćirilicom), kojemu je vlasnik i izdavatelj bio odbor Radikalne stranke u Dubrovniku

 

UDBA je u želji da sve kontrolira obavila i obavijesni razgovor s podvornikom u učiteljskoj školi Mihom Soljačićem, rođenim 1897. na Bolu, otok Brač. Poznati su dubrovački masoni Božo Banac, Mato Jakšić, Artur Saraka i dr., nas će ovdje zanimati nižerangirani masoni koje Soljačić spominje i njihovo političko opredjeljenje. Zašto je režim oštro postupio protiv masona anglofila Iva Hagjije i gradonačelnika Splita Iva Tartaglie, kada je ujedno ovisio o zapadnoj pomoći, te radio zajedničke manevre s engleskom flotom i Tito posjećivao Churchilla, dapače na inicijativu Koče Popovića ušao u obrambeni savez sa Grčkom i Turskom, očito protusovjetski? Čemu je uopće razgovor s tako nisko postavljenim masonom obavljen, kada se zna da je Tito imao masone u svome najužem rukovodstvu? Ne ćemo ulaziti u ta velika pitanja, samo ćemo analizirati ljude koje spominje Soljačić

Novak Bukvić imenovan je 1921. stalnim profesorom Trgovačke Akademije u IX. činovničkom razredu, “Narodna svijest”, 26. 4. 1921.

Novak Bukvić, pogrješno naveden kao Buković. Narodna svijest, br. 5. od 2. veljače 1928. svjedoči da je Novak Bukvić bio urednik časopisa “Dubrovnik” (pisan ćirilicom), kojemu je vlasnik i izdavatelj odbor Radikalne stranke u Dubrovniku, najjače srpske stranke, koja se sakrivala iza jugoslavenstva i kralja Aleksandra. List je izlazio dvaput tjedno od 1. 1. 1922. do 10. 11. 1922. (sve zajedno 87. brojeva). Od broja 88. (17. 11. 1922) izlazio je jedanput tjedno. Tiskao se u Srpskoj Štampariji. Godine 1923. izašao je svega 31 broj.

List su uređivali Kristo Dominiković i prof. Novak Bukvić 1922., a 1923. prof. Novak Bukvić i Jovan Perović. Časopis je ponovno pokrenut 1925. (14. 1. 1925.), zadnji broj (23.) izašao je iz tiskare “Jadran” 7. 5. 1923. Uređivali su ga isto Bukvić i Perović. “Narodna svijest” od 26. 6. 1926. nam javlja da se Bukvić upisao u II. legiju Jugoslavenske Matice, uz 464. druga rodoljuba.

“Narodni list” od 7. veljače 1929., br. 6., Novaka Bukvića, dr. Mata Vidojevića, Iva Hagjiju, Melka Čingriju, nalazi u općinskoj upravi imenovanoj od Velikog župana Radimirija koja obiluje masonima, srbofilima i pokojim Srbinom i Hrvatom.

“Narodna svijest” od 10. travnja 1939. donosi članak “Da se sporazum ne kompromitira”, i u članku način na koji je Bukvić, v.d. direktor Učiteljske škole u Dubrovniku ocjenjivao kolege (iznosi se podatak učitelja Pavlića):

1) Stručni sud o pregledanom nastavnom radu… svoj posao vrši sasvim savesno, tačno i uredno, te utiče na moralni i duhovni razvitak omladine. Postiže vrlo lep uspeh.

2) Stručna sprema : Pokazuje solidnu teoretsku i stručnu spremu

3) Predanost u poslu: Vrlo je marljiv i revan u poslu

5) Vladanje u službi i van službe: Potpuno korektno, samo pokazuje natruhe plemenske i političke isključivosti koje mogu da dovedu do netrpeljivosti

7) Drugi rad i svojstva učitelja (kao vaspitača, nastavnika i gragjanina) Posjeduje sva svojstva odlična vaspitača i gragjanina, ali sa izvesnom dozom separatističkih raspoloženja.

Dakle, ovaj izvrsni učitelj dobio je od Bukvića ocjenu vrlo dobar zbog toga jer je svjesni Hrvat, zaključujem i ja (T.T.) i list “Narodna svijest”.

Broj od 16. 1. 1923. navodi Novaka Bukvića kao člana zakupstva za stanove, a 9. 11. 1938. je Novak Bukvić predsjednik biračkoga odbora u Čilipima (Konavle). Dana 10. listopada 1929. N. Bukvića nalazimo u Mjesnom odboru časopisa “Jadranska straža”.

Dr. Matija Vidojević uređivao je “Dubrovački list”, tjedni informativni i privredni glasnik. Počeo je izlaziti 2. 2. 1924. u tiskari De Giulli, a sada izlazi u tiskari Jadran. Izlazio je u Dubrovačkoj Hrvatskoj Tiskari od br. 36. (4. rujna 1924.) do kraja 1927. godine.

Mirko Mandić se spominje kao inspektor. Dana 18. kolovoza  1927. nalazimo ga na izborima u ime Radikalne stranke u Dubrovniku kao zamjenika nositelja Stefija Račića, Cavtaćanina koji je zet Nikole Pašića. Nalazimo ga nad grobom brodovlasnika Federika Glavića kao predstavnika namještenika Dubrovačke plovidbe. 2. travnja 1930. Nalazimo ga na visokom položaju u Savezu rezervnih oficira. Dr. Mladinov, ne znam misli li na pravnika  ili liječnika, najvjerojatnije na liječnika.

  • Tu su Aleksić, Sokolovac Milivoj, Domjan i neki Ivanović.
  • Čak iz ove benigne građanske postave očito je da masoni vrlo aktivno sudjeluju u jugoslavenskim i srpskim organizacijama, često nažalost uz antihrvatski i antikatolički stav.

Teo Trostmann

Povezane objave

Kapiteli Kneževa dvora u Dubrovniku

HF

Podsjetnik na kaštelanski Veli i Mali Bijać

HF

Litvanaca više u Sibiru nego u Litvi (2)

HF

“Prava Crvena Hrvatska” i pisma carskih rođaka

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više