Hrvatski Fokus
Znanost

Preko 100.000 prijava psihijatrijskih poremećaja nakon cijepljenja protiv COVID-a

Testovi cerebrospinalnog likvora potvrdili su dijagnozu encefalitisa anti-N-metil-D-aspartat receptora (anti-NMDAR) – autoimunog stanja karakteriziranog neuropsihijatrijskim sindromima i prisutnošću antitijela protiv glutamatnih (GluN1) receptora

 

Više od 100.000 izvješća o psihijatrijskim simptomima nakon cijepljenja protiv COVID-a uključuju halucinacije, tjeskobu, zbunjenost, poremećaje spavanja, psihoze i samoubojstva

Tjedan dana nakon što je primila prvu dozu Pfizer/BioNTech-ovog cjepiva protiv COVID-19, prethodno zdrava mlada žena u svojim 20-im godinama javila se na odjel hitne pomoći u bolnici Sharp Memorial Hospital u San Diegu, požalivši se na učestalo mokrenje. Njezina obitelj bila je više zabrinuta zbog njezine sve izraženije tjeskobe, da ne spava dobro, da nije mentalno ‘bistra’,  te je bila fiksirana na uvjerenje da boluje od bolesti bubrega i iritabilnog (nadraženog) crijeva. Mlada žena nije imala povijest mentalnih bolesti, ali je bila uvjerena da je dobila COVID-19 i da joj se tijelo “isključuje.” Njezina obitelj također je primijetila njezin problem s komunikacijom i činilo se da ponekad ima poteškoća s kontrolom motorike. 

Testovi krvi i urina uzeti prilikom ovog posjeta bili su normalni, iako je njezino srce radilo ubrzano i krvni tlak je bio povišen, navodi izvješće o slučaju objavljeno ranije ovog mjeseca u Frontiers in Neurology. Poslana je kući.

(Patrick Flannery et al.: „Acute Psychosis Due to Anti-N-Methyl D-Aspartate Receptor Encephalitis Following COVID-19 Vaccination: A Case Report“, Frontiers in Neurology, 4. 11. 2021.).

Sljedećeg dana mlada žena se vratila u bolnicu, ovoga puta žalila se da čuje ‘optužujuće’ glasove. COVID PCR test bio je negativan, ali daljnja ispitivanja su pokazala dva povišena jetrena enzima. Tlak joj je i dalje bio povišen, a srce joj je radilo ubrzano pa je hospitalizirana. Sljedećeg jutra skinula je svu odjeću u svojoj bolničkoj sobi i obavila nuždu na podu.

Liječnici su mladu ženu počeli liječiti psihijatrijskim lijekovima, no ona je, prema izvješću o ovom slučaju, postala samo “sve više psihotična.” Isprobana je terapija litijem, a onda se odustalo kada je ona postala katatonična. Dobila je drugi lijek, ‘Risperidone’ (‘risperidon’, antipsihotik), a zatim je doživjela velik (nervni) napadaj.

Pamćenje joj je bilo netaknuto, ali je mlada žena na pitanja liječnika odgovarala  samo kratkim rečenicama, monotonim bezizražajnim glasom. Bila je letargična s dugotrajnim simptomima katatonije. Mogla je hodati, ali polagano, i morala je biti potaknuta na kretanje.

Lumbalna punkcija (spinalna punkcija) i analiza likvora /cerebrospinalne tekućine ove mlade žene otkrili su povišene bijele krvne stanice što je bio dokaz upale unutar njezinog živčanog sustava. Testovi spinalne tekućine i krvi s popisa virusa od herpes simplexa i Epstein-Barr virusa do HIV-a bili su negativni.

„Skupina simptoma (spontana defekacija, katatonija, iznenadna encefalopatija bez metaboličkih ili infektivnih nalaza) zajedno s preliminarnim nalazima likvora uz povijest pogoršanja nakon cijepljenja protiv virusa SARS-CoV-2 dovela je do jake kliničke sumnje na autoimuni encefalitis uzrokovan cjepivom,“ navodi se u radu koji su napisali liječnici u Salk Institute of Biological Studies, Sharp Memorial Hospital, u San Diegu, i Centra za imunitet, infekcije i upale na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Kalifornija-San Diego, La Jolla, Kalifornija.

Cjepni encefalitis

Na kraju, testovi cerebrospinalnog likvora potvrdili su dijagnozu encefalitisa anti-N-metil-D-aspartat receptora (anti-NMDAR) – autoimunog stanja karakteriziranog neuropsihijatrijskim sindromima i prisutnošću antitijela protiv glutamatnih (GluN1) receptora koji se mogu otkriti u spinalnoj tekućini.

Anti-NMDAR encefalitis je povezan s virusnim bolestima kao što su japanski encefalitis, Epstein-Barr virus i COVID infekcija. Također je povezan s cijepljenjem protiv virusa H1N1,  žute groznice, ‘booster’ doze TdaP-IPV  (TdaP-IPV – cjepivo protiv tetanusa, difterije, pertusisa/hripavca i poliomijelitisa; booster/“buster“ je dodatna doza cjepiva, op.prev.) i japanskog encefalitisa. Novonastala psihoza povezuje se i s drugim cjepivima, uključujući bjesnoću i velike boginje.

(Caroline Hofmann et al.: „Anti-NMDA receptor encephalitis after TdaP-IPV booster vaccination: cause or coincidence?“ časopis Neurology 2011 Mar; 258(3):500-1).

Dokumentarni film Malcolm is a Little Unwell iz 2018. prikazuje kalvariju britanskog veterana, dopisnika za vanjske poslove Malcolma Brabanta koji je pao u psihozu nakon što se cijepio protiv žute groznice zbog putovanja.

Nakon što su isključeni svi drugi potencijalni uzroci, mlada žena s početka opisanog slučaja, liječena je imunoglobulinima i rituksimabom – lijekom koji se koristi za autoimuna stanja – te steroidnom terapijom. Njezino zdarvstveno stanje postupno se poboljšalo te je 61 dan nakon prve doze cjepiva protiv COVID-a i provedenih 45 dana u bolnici, otpuštena s “manjim neurološkim nedostatcima.” Ostala je na antikonvulzivnim lijekovima zbog napadaja tri mjeseca kasnije, ali se uspjela vratiti na posao.

Izvještaji o ostalim slučajevima

Iako istraživači to opisuju kao “prvi slučaj anti-NMDAR encefalitisa nakon cijepljenja cjepivom Pfizer-BioNTech protiv COVID-19”, drugi slučajevi iznenadne psihoze nakon cijepljenja protiv COVID-a već su opisani u medicinskoj literaturi.

Izvješće o jednom slučaju objavljeno u Psychiatry Research u listopadu (2021.) opisuje prethodno zdravog 31-godišnjeg, neoženjenog voditelja ureda, Hispanoamerikanca, kojeg je policija dovela na hitnu pomoć zbog njegovog „nepredvidljivog i bizarnog ponašanja.“ Bio je tjeskoban, uvijek na oprezu i tvrdio da je „vidovnjak“ te da je sposoban razgovarati s mrtvima, slušajući „ljude koji bubnjaju ispred njegove kuće“ kao i stalni glas kolege s posla za kojeg je vjerovao da mu je ljubavnik, ali se ispostavilo da s tom osobom nikad nije imao romantičnu vezu.

Simptomi ovog mladog Hispanoamerikanca počeli su mjesec dana nakon što je primio prvu dozu mRNK cjepiva protiv COVID-19, prema izvještaju o ovom slučaju liječnika sa Sveučilišta Stony Brook i Medicinskog centra Northport Veteran Administration Medical Center u New Yorku. Simptomi su se postupno pogoršavali sve dok nije primljen u odjel bolničke neurologije. Sljedećeg dana lutao je jedinicom razgovarajući sam sa sobom, navodeći da EEG aparat komunicira s njim. Dobio je antipsihotike, a njegove halucinacije i zablude riješile su se nakon dva dana. Pet dana kasnije otpušten je iz bolnice uz lijekove, a tjedan dana kasnije bio je bez simptoma i vratio se na posao.

Druga serija slučajeva opisuje 42-godišnjeg muškarca s paranoidnim idejama koje su započele dan nakon što je primio Pfizerovo mRNK cjepivo, kao i prethodno zdravog 57-godišnjeg muškarca koji je primljen u hitnu psihijatrijsku jedinicu nakon što je pokušao samoubojstvo tri dana poslije cijepljenja Pfizerovim cjepivom protiv Covid-a. Njegovi psihijatrijski simptomi počeli su navečer istog dana kada je primio cjepivo, te je postao razdražljiv, neispavan, počeo je razgovarati sam sa sobom i razvio „nihilističke iluzije“.

(Umit Haluk Yesilkaya et al.: „A novel adverse effect of the BNT162b2 mRNA vaccine: First episode of acute mania with psychotic features,“ časopis Brain, Behavior, & Immunity-Health, 2021 Dec; 18:100363; www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8492001/).

Autoimuni encefalitis, samoubojstva, psihotične epizode nakon Pfizerovog cjepiva

Ovaj fenomen zabilježen je i kod djece. Jedno izvješće upućeno Sustavu izvješćivanja o neželjenim nuspojavama cjepiva američke Vlade (VAERS) opisuje 13-godišnjaka iz Virginije koji je razvio “izuzetno povišenu anksioznost, neprekidne brige i strahove, iracionalne misli, misli i ponašanja OCD-a” – sve je započelo dan nakon primljenog Pfizerovog cjepiva u lipnju. Dječak, koji je osjetio trnce u udovima i oštre trzajne boli u mozgu nalik na električnu energiju, satima bi ležao pod dekom u strahu od svijeta, imao je ozbiljne poremećaje sna, tikove, izljeve bijesa i često bi gledao u prazno. Dijagnosticiran mu je “autoimuni encefalitis” i izgubio je sposobnost da se brine o sebi i sada mu je potrebna njegovateljica s punim radnim vremenom.

Druga izvješća VAERS-a također opisuju uništene mlade živote. Jedna žena je izvijestila da je njezin 28-godišnji sin, kojeg je poslodavac prisilio na cijepljenje, hospitaliziran dva dana nakon što je primio prvu dozu Pfizerovog cjepiva zbog toga što je ušao u “tako teško stanje psihoze da je pokušao iskočiti iz mog vozila koje se kretalo brzinom 40 milja na sat”. Izvijestila je da prolaze kroz “pravi pakao” od kada je njezin sin cijepljen protiv Covid-19.

Neki izvještaji VAERS-a opisuju psihozu koja završava samoubojstvom. Jedna 48-godišnja žena iz Tennesseeja koja je cijepljena Pfizerovim cjepivom izvijestila je da je istog dana imala psihotičnu epizodu. “Doslovno sam mislila da ću sebe i svog nećaka odvesti u raj… Izašla sam iz kuće bez telefona i vozila  se sve do mjesta gdje je moje vozilo ostalo bez goriva. Ophodnja na autoputu me uhvatila i odvezla u lokalnu bolnicu”. Žena je rekla da je odbijala jesti, piti i spavati zbog paranoičnih misli da je ljudi pokušavaju otrovati te je dva dana bila hospitalizirana. Dobila je lijek za spavanje i probudila se oporavljena.

„Zašto svi nisu imali psihozu kao moguću nuspojavu?“, pitala je.

121.559 psihijatrijskih poremećaja

VigiBase, globalna baza podataka o nuspojavama lijekova Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) navodi 121.559 prijava psihijatrijskih poremećaja nakon primjene bilo kojeg cjepiva protiv COVID-a. To uključuje:

  • 29.661 osoba prijavila je nesanicu
  • 18.377 prijava anksioznosti
  • 13.904 izvješća o “konfuznom stanju”
  • 11.447 prijava poremećaja spavanja
  • 6.234 prijave “nervoze”
  • 5202 osobe prijavile su “dezorijentaciju”
  • 4.463 izvješća o “akutnom stresnom poremećaju”
  • 3.682 osobe koje su iskusile “nemir”
  • 3.430 ljudi prijavilo je halucinacije
  • 3.405 prijava depresije
  • 3301 prijava “depresivnog raspoloženja”
  • 2814 “napada panike”
  • 2.444 osobe koje su iskusile “lošu kvalitetu sna”
  • 1883 iskustva “delirija”
  • 1.864 osobe prijavile su „agitaciju“ / uzbuđenost
  • 1752 izvješća o noćnim morama
  • 1507 ljudi koji su izjavili da imaju “nenormalne snove”
  • 606 poremećaja prehrane
  • 365 slučajeva “psihotičnog poremećaja” ili “akutne psihoze” ili “psihotičnog ponašanja”
  • 226 slučajeva poremećaja tikova.

Neka od rjeđih izvješća u ‘VigiBaseu’ uključuju 213 izvješća o iskustvu bliske smrti nakon cijepljenja, 57 izvršenih samoubojstava i 25 slučajeva ‘sindroma eksplodirajuće glave’ – ​​stanja u kojem ljudi čuju vrlo glasnu buku poput eksplozije, pucnja ili zveckanja činela kao da je tik uz njih, obično baš kad zaspu ili se bude, ali to nije stvarno. Samo podaci o nuspojavama britanskog „Žutog kartona“ („Yellow Card“) uključuju 26.916 psihijatrijskih poremećaja nakon cijepljenja protiv COVID-a.

Mehanizmi

„Poznato je da SARS-CoV-2, virus koji uzrokuje COVID-19 – izaziva snažan imunološki odgovor, koji uključuje oslobađanje velikih količina proupalnih citokina,“ napominju istraživači iz New Yorka u svom izvještaju u  gore opisanom slučaju. “Pretpostavlja se da citokinska oluja izazvana COVID-19 može povećati rizik od psihoze.” Naveli su 42 prijavljena slučaja psihoze nakon infekcije COVID-19. Slučajno, shizofrenija je u nedavnim istraživanjima povezana s procesom upale. Cijepljenje, koje je osmišljeno da izazove upalni odgovor, također može poći po zlu.

Studija iz 2018. koja je provedena na 41 studentu, proučavala je neke upalne markere prije i nakon primanja cjepiva protiv gripe i otkrila da su oni s višim razinama serumskog interleukina-6 (IL-6) nakon cijepljenja također pokazali teže simptome depresije. (Kate R. Kuhlman et al.: „Within-subject associations between inflammation and features of depression: Using the flu vaccine as a mild inflammatory stimulus;“ časopis Brain, Behavior, & Immunity-Health, ožujak 2018; www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5857469/).

U pilot studiji iz 2017., istraživači s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Yale i Medicinskog fakulteta Sveučilišta Pennsylvania pregledali su zapise o cjepivima i otkrili da su djeca s dijagnozom neuropsihijatrijskih stanja anoreksije nervoza, opsesivno kompulzivnog poremećaja (OCD) i nervnih tikova (trzanje) najvjerojatnije bila nedavno cijepljena u usporedbi s kontrolnom grupom djece. (Douglas L. Leslie et al.: „Temporal Association of Certain Neuropsychiatric Disorders Following Vaccination of Children and Adolescents: A Pilot Case-Control Study,“ Front Psychiatry 2017 Jan 19; 18:3; https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28154539/).

Izvor:

  1. Celeste McGovern: „Over 100,000 reports of psychiatric disorders after COVID vaccination“;
  2. LifeSiteNews, 29. 11. 2021.

Rodjena Marija Kuhar, dr. vet. med.

Povezane objave

Misteriozno ubojstvo kineskog znanstvenika

HF

Prilog HAZU-a kurikulnoj reformi (11)

HF

Povijest i povijestno

HF

Predstavljena nakladnička djelatnost iz 2018.

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više