Hrvatski Fokus
Hrvatska

Četničke trojke i slovo ‘Z’ na ruskim tenkovima

Četničke trojke su imale zadatak eliminirati svakoga kojeg general Draža Mihailović stavi pod slovo ‘Z’

 

„Crne trojke su bile tročlane četničke skupine za likvidaciju političkih protivnika klanjem. Trojka koja ne bi izvršila svoj zadatak bila bi osuđena na smrt.
Jedan od egzekutora, pop Milorad Vukojčić iz crne trojke koja je klala obitelji partizanskih boraca u Pljevljima [u Crnoj Gori], proglašen je za sveca Srpske pravoslavne crkve 2005. godine. Četničke trojke su imale zadatak eliminirati svakoga kojeg general [Dragoljub] Mihailović stavi pod slovo ‘Z’. Slovo ‘Z’ se obično tumači kao skraćenica od ‘zaklati’, iako se Mihailović na sudu branio da znači ‘zaplašiti’. Imena za likvidaciju su čitana preko Radio-Londona ili direktno slana depešom komandantima.“ (Izvor: https://sh.wikipedia.org/wiki/Crne_trojke).

„Rusko ministarstvo obrane objavilo je na Instagramu da ‘Z’ [na ruskim tenkovima u Ukrajini] znači ‘za pobjedu’ (за победу) dok ‘V’ označava ‘snagu istine’ (сила в правде) i ‘zadatak će biti izvršen’ (задача будет выполнена).“ (Izvor: https://www.tportal.hr).

Izvatke odabrao: Đivo Bašić

Povezane objave

Laprdanja naših domoljuba

HF

Ustaške zijeva, partizanske pjeva

HF

Srbijanci ratovali – prečane (po)zatvarali

HF

Pod komunizmom je pobijeno preko 100 milijuna ljudi

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više