Hrvatski Fokus
Povijest

Otvoren Centar za hrvatske, mletačke i osmanske studije Sveučilišta u Splitu

Povijesni izvori čine Split privlačnim u europskim i svjetskim okvirima

 

Na splitskom Peristilu u petak, 22. travnja 2022. svečano je otvoren Centar za hrvatske, mletačke i osmanske studije Sveučilišta u Splitu, kao unutarnja ustrojbena jedinica Sveučilišta u Splitu. Temeljna je svrha Centra istraživanje, proučavanje i objava povijesnih vrela iz razdoblja mletačke i osmanske vladavine važnih za Južnu Hrvatsku. Centar će se posvetiti proučavanju i drugih vrela iz Južne Hrvatske, Bosne i Hercegovine ali i inozemstva te objavi knjiga i filmova povijesne tematike.

Split je drugi najveći grad u Hrvatskoj, najznačajnije političko, crkveno, društveno, kulturno i gospodarsko središte Dalmacije i jedna od vodećih putničkih luka na Mediteranu. Split nedvojbeno resi njegova nedovoljno istražena povijesna i kulturna baština i brojni povijesni izvori, osobito oni iz venecijanskog i osmanskog razdoblja, što Sveučilište u Splitu i njegove sastavnice, osobito Filozofski fakultet i Katolički bogoslovni fakultet stavlja pred nove istraživačke izazove. Na tom tragu na inicijativu profesora Sveučilišta u Splitu, prof. dr. sc. Marka Trogrlića, prof. dr. sc. Josipa Vrandečića i doc. dr. sc. Marka Rimca s Filozofskog fakulteta u Splitu te izv. prof. dr. sc. Josipa Dukića s Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Splitu, Senat Sveučilišta u Splitu na svojoj 50. sjednici održanoj 14. srpnja 2021. je usvojio Elaborat i donio odluku o osnivanju Centra za hrvatske, mletačke i osmanske studije Sveučilišta u Splitu te donio Pravilnik o ustroju i radu Centra.

Prof. dr. sc. Dragan Ljutić, rektor Sveučilišta u Splitu, kazao je kako povijesni izvori čine Split privlačnim u europskim i svjetskim okvirima, što nužno potiče otvorenje istraživačkog centra koji će se baviti prikupljanjem, obradom, objavom i interpretacijom izvora, ali i omogućiti suradnju Sveučilišta s domaćim i međunarodnim visokoškolskim institucijama i istraživačkim centrima te poticati razmjenu istraživača, nastavnika i studenata. Do ovog trenutka već su ostvareni kontakti s vrlo uglednim stranim kolegama koji žive i rade u Austriji, Italiji, Francuskoj, Njemačkoj i Engleskoj.

„Utemeljenje Centra za hrvatske, mletačke i osmanske studije predstavlja logični nastavak na ono što se je dogodilo krajem 2018., kada je na Katoličkome bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu otvoren Centar za epigrafička, paleografska i povijesno-teološka istraživanja „Don Frane Bulić“. Temeljna svrha tog Centra je istraživanje, proučavanje i objava epigrafičkih, kodikoloških, diplomatičkih i povijesno-teoloških izvora važnih za povijest Južne Hrvatske. Od ostalih izvora kojima se Centar bavi osobito su važni oni iz razdoblja osmanske vladavine, koji su najslabije istraženi.

Uz spomenuti Centar na Filozofskom fakultetu u Splitu, pri Odsjeku za povijest djeluje i Centar za lokalnu povijest i rodoslovlja. I njegovo djelovanje ima za svrhu istraživati dragocjenosti naše lokalne povijesti, te ih predstaviti našoj ali i međunarodnoj znanstvenoj javnosti.“ Rektor je izrazio vjeru da će umrežavanje spomenutih istraživačkih Centara i otvorenje sveučilišnog centra znatno ojačati znanstveno-istraživačke pozicije Splita i Sveučilišta u Splitu u hrvatskim, europskim i svjetskim razmjerima.

Iznimno zadovoljstvo otvaranjem Centra iskazao je prof. Vrandečić, zamjenik voditelja Centra prof. dr. sc. Marka Trogrlića, kazavši kako je ovo simboličan čin.  „Pri kraju 16. stoljeća židovski trgovac Daniel Rodriguez (Rodrigo) u Splitu je otvorio glasovitu trgovačku skelu (Splitska skela) koja je po mletačkim izvorima postala zlatni prsten suradnje između istoka i zapada. Mi nakon tolikih stoljeća opet simbolički uspostavljamo tu suradnju, donosimo je u Split. Značenje Centra nadilazi važnost Splita i nacionalnih okvira, jer će tu dolaziti znanstvenici i studenti iz čitavog svijeta. Vjerujem da će Centar svojim plodnim radom opravdati tu odgovornost“.

Želje da će iz Centra proizaći niz projekata, koji će otkriti našu baštinu, te da će iznjedriti niz uspješnih suradnji, kako znanstvenika, tako i studenata, izrazili su prof. dr. sc. Mladen Parlov, dekan KBF-a i izv. prof. dr. sc. Antonela Marić, prodekanica Filozofskog fakulteta.

Tom prigodom je predstavljena knjiga „Turski izvori u Srednjoj Dalmaciji – Poljica 1“, autora prof. dr. sc. Michaela Ursinusa, svjetski uglednog osmanista i dugogodišnjeg profesora na sveučilištima u Heidelbergu i Birminghamu. U knjizi su objavljeni zanimljivi dokumenti izdani od strane osmanskih vlasti tijekom njihove vladavine u Poljicima u razdoblju od 1540. do 1699. Izdavači knjige su Centar „Don Frane Bulić” Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Splitu i Sveučilišni Centar za hrvatske, mletačke i osmanske studije – Split.

Povodom uspješne suradnje i zasluga zbog otvaranja Centra rektor Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Dragan Ljutić je prof. Ursinusu uručio Zahvalnicu Sveučilišta u Splitu.

Nives Matijević

Povezane objave

Litvanaca više u Sibiru nego u Litvi (2)

HF

Nova teorija Vladimira Sokola

HF

Za dezinformacije o nama kod stranaca mi Hrvati smo najmanje krivi

hrvatski-fokus

Resulbegovićeve carigradske tajne

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više