Hrvatski Fokus
Najnovije vijesti

Tužba protiv Europske komisije zbog njezinih ultra-tajnih ugovora o cjepivu

Zastupnici u Europskom parlamentu traže detalje ugovora koje je Europska komisija potpisala s proizvođačima cjepiva

 

Pet zastupnika ‘Zelenih’ u Europskom parlamentu tuži Europsku komisiju zbog njezinih ultra-tajnih ugovora o cjepivu, tvrdeći da su jako redigirane verzije koje je objavila Europska komisija „onemogućile razumijevanje sadržaja sporazuma,“ u priopćenju objavljenom u petak 22. travnja.

„Tajnovitost je plodno tlo za nepovjerenje i skepticizam i nema mjesta u javnim ugovorima s farmaceutskim tvrtkama“, izjavila je Margrete Auken, danska europarlamentarka uključena u tužbu, dodajući da „odbijanje Europske komisije da pruži transparentnost o svom ugovoru o cjepivu utječe na povjerenje javnosti u sposobnost EU-a da postigne najbolji mogući ishod za svoje građane.”

Zastupnici u Europskom parlamentu traže detalje ugovora koje je Europska komisija potpisala s proizvođačima cjepiva BioNTech, Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson i Novavax, uključujući cijenu po dozi, plaćanja unaprijed, uvjete za donacije cjepiva, odgovornost i pitanja odštete.

„Kupovine izvršene javnim novcem trebale bi dolaziti s javnim informacijama, definitivno u zdravstvenim pitanjima“, kazala je nizozemska zastupnica u Europskom parlamentu i stranka u tužbi Kim van Sparrentak u priopćenju grupe, napominjući da „povjerljivost pod krinkom poslovne tajne samo raspiruje neizvjesnost i strah .“

Osim Auken i van Sparrentak, europarlamentarci koji potpisuju tužbu su Tilly Metz (Luksemburg), Jutta Paulus (Njemačka) i Michele Rivasi (Francuska), predsjednica parlamentarnog odbora za Covid-19.

Tužba, podnesena Europskom sudu pravde u Luksemburgu, dolazi nakon što je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen otkrila da će svaka država članica Europske unije morati usvojiti digitalne Covid certifikate EU-a, digitalnu zdravstvenu putovnicu koja se izdaje osobama s dokazom o cijepljenju, negativnim PCR testom ili dokazom preboljenja/oporavka od Covid-19. Dok je razdoblje valjanosti takvih potvrda trebalo isteći krajem lipnja, Europska komisija ga ne samo obnavlja za još jednu godinu, već ga čini obveznim za svih 27 zemalja EU-a od 1. srpnja. „Trenutno ga koristi samo 15 država“, rekla je von der Leyen.

Taj potez dolazi unatoč tomu što su mnoge države Europske unije ukinule svoja ograničenja za Covid-19, odmičući se od nekih strožih mjera uvedenih u prvih 18 mjeseci pandemije. Njemačka, koja je u početku nastojala zahtijevati od svih građana starijih od 60 godina da se cijepe cjepivom protiv Covida-19, bila je prisiljena odbaciti te planove nakon što su izglasani u Bundestagu, iako je njemački ministar zdravstva upozorio da bi vlada mogla ponovno uvesti mandate za obvezu nošenja zaštitnih maski, budući se na jesen očekuje porast broja infekcija.

U odgovoru na tužbu, Europska komisija je inzistirala da ne može otkriti ugovore koje je potpisala s proizvođačima cjepiva još 2020., tvrdeći da je „Komisija u poslu poštivanja ugovora.“ U to je vrijeme zastupnicima EU-a koji su željeli vidjeti ugovore bilo zabranjeno bilježenje i prisiljeni su potpisivati ​​sporazume o neotkrivanju podataka.

Činilo se da je velik dio svijeta krenuo na obavezno cijepljenje protiv Covid-19 prije šest mjeseci. Međutim, spoznaja da unatoč početnim obećanjima proizvođača, cjepiva nisu bila ‘čarobni metak’ – ona su ne samo nesposobna zaustaviti širenje, već su nesposobna spriječiti daljnju infekciju – što je ohladilo žar javnosti za obvezu cijepljenja.

Zabrinutost za zdravlje i pritužbe na diskriminaciju necijepljenih također su pridonijele negativnim reakcijama. Međutim, proizvođači, kao i većina dužnosnika, i dalje inzistiraju da su cjepiva „sigurna i učinkovita.”

O netransparentnosti Europske komisije u svezi pregovora i kupovine cjepiva protiv COVID-19 još ranije o tomu je opširno izvjestio dentalni kirurg Salim Laibi u izvrsnom tekstu objavljenom u „Le Libre Penseur“ čiji engleski prijevod je objavio Europe Reloaded pod naslovom:

„Vaccine Transparency: How Europe Has Given in to Pharma,“ 23. 2. 2021.; www.lelibrepenseur.org/transparence-sur-les-vaccins-comment-leurope-a-cede-face-aux-laboratoires/

Izvor:

„EU Commission Sued Over COVID-19 Vaccine Secrecy,“ Europe Reloaded, 24. 4. 2022.

Rodjena Marija Kuhar, dr. vet. med.

Povezane objave

»Volim kad nas Srbi kolju…«

HF

Čičak: Grabar Kitarović prekršila je Ustav!

HF

Europsko vijeće i komunistički zločini

HF

Vama 36,5 milijuna dinara, a nama dva milijuna!

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više