Hrvatski Fokus
Hrvatska

Tri obljetnice u jednom slavlju u Udruzi veterana Četvrte gardijske brigade u Splitu

Odstupili su od ‘stare’ prakse dodijelivši pet priznanja pjesnicima za poticanje, očuvanje i njegovanje izričaja domoljubnoga stiha

 

„Trideset i jedno minu ljeto od prisege naše dok svi bijasmo na broju, a onda smo poletjeli kao sokolovi  po raznim bojišnicama ,a 195 naših suboraca i prijatelja  položiše život na oltaru domovine…“ Zapisao je u uvodniku svježeg zbornika“Bojni blaženika na nebesima“ njegov autor, pjesnik Mate Buljubašić i tako već deset godina s istom željom, istim ciljem da nam osvježi pamćenje i da se ne zaboravi,  jer ove godine, 2022. spajaju se tri velike obljetnice vrijedne naše pažnje i sjećanja. Uz proslavu 31. obljetnice osnutka Četvrte gardijske brigade Pauci, stote obljetnice rođenja vizionara naše slobode i neovisnosti dr. Franje Tuđmana, slavi se i deseta obljetnica promocije izvora našeg nezaborava,  zbornika „Bojni blaženika na nebesima“  .

Zato smo, baš  večeras , 26.travnja uočnici slavlja ovih obljetnica,  stigli našem izvoru svježine pamćenja u Udruzi veterana Pauka, jer večeras je promocija  i novog zbornika slavljenja stihom i prozom, nezapamćene hrabrosti, radosti i vjernosti zavjetu pradjedova naših. Već sam pogled na okupljene drage ljude  i žamor  užurbanosti,  traženje stolice više, shvatih da sam u pravu. Drugačije ne može biti jer kontinuitet ove svečanosti niti korona nije zaustavila, a pera pjesnika su uporna u htijenju i težnji da se ne zaboravi…. Brižni utemeljitelj, pukovnik u mirovini, Mate Buljubašić s višestrukim ulogama koje sve pokrivaju stihom ili  prozom, organizacijom i ulogom umjetničkog voditelja označio je početak programa pozvavši najdražu klapu Elektrodalmacije da himnom domovini, našom odom radosti otvori vrata našim emocijama ….jedva dočekasmo.

„Ujedinimo se  u molitvi, dubokoj zahvalnosti i minutom šutnje  uzvratimo  poštovanje poginulim suborcima , 195 pripadnika 4. gardijske brigade, bojne blaženika na nebesima, prvom hrvatskom  predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, prvom zapovjedniku brigade generalu Ivi Jeliću, svim hrvatskim braniteljima, 8.349  poginulih u Domovinskome ratu,  umrlih  i onim hrabrim sinovima rata, koji vrativši se kući nisu izdržali bitke svakodnevnice, odustali su oduzevši sebi život. I na kraju  naše  poštovanje uznicima, mučenicima, braniteljima i zavjetnim žrtvama hrvatske slobode tijekom naše duge i mukotrpne povijesti“, zaključio je g. Buljubašić prvi dio uvodnog programa.

Dirljive riječi zahvalnosti i pozdrava u ime 4. gardijske brigade uputio je prisutnim roditeljima i rodbini poginulih suboraca, potom svim pjesnicima neumornog pera koje trajno hrani zanos i ponos  izborene slobode cijenom života naših sinova , očeva i muževa.

Dožupan Stipe Čogelja, obratio se biranim riječima izrazivši zahvalnost  i poštovanje sudionicima ove već tradicionalne manifestacije koje ostaje zalog budućim generacijama. Damir Gabrić iz Upravnog odjela za hrvatske branitelje u našoj županiji  redovito, svake godine  svojom prisutnošću daje veliku podršku ovoj manifestaciji. Nije štedio riječi pohvale za deseti zbornik pjesama Bojni blaženika na nebesima.

Vrijeme je za pjesnike, željno ih dočekasmo. Sandra Vukušić poručuje nam da volimo,  štitimo i čuvamo  Hrvatsku, naš crveni koralj slobode… jer Oni su Hrvatska… Frano Livajić  slavi uspomenu na poginule ratne reportere novinare koje naziva vitezovima istine, dok za Nikšu Krpetića dragovoljci su ljuti mravi jer možda je stvar baš u gnjevu, gnjevu pravednika… Ilija Protuđer u „Večernjoj pjesmi“ opet slavi vitezove i njihov rod, ali bira počast i sjetu jer njih nema. Veselje prepušta novim naraštajima..  Stipan Medvidović svojom emocijom progovara o stamenosti i postojanosti čovjeka svoga kraja, dok Mirko Perak prepušta crvenoj beretki simbolu Pauka da svojom pričom prenosi istinu o njezinom  vlasniku, palom junaku ….Pjesnikinja Branka Mlinar poznatim emotivnim stihom i pjesmom “Kroz otvoren prozor” promatra razorno zlo ratnih vihora …, a gromoglasan Nadomir Šutra  u svojim stihovima Četvrtoj gardijskoj šalje iz Knina  pozdrav milim Hrvatima i poruke mira.  Sve se stapalo u jedinstvenu ljepotu koja nas je ostavljala u tišini razmišljanja. Srce  nije moglo izraziti , ali se suza u oku nije mogla sakriti.

Bio je to vrlo složen zadatak za članove Ocjenjivačkoga vijeća, odabrati najbolje i dodijeliti tri priznanja u ovako kvalitetnoj ponudi zbornika. Odstupili su od “stare” prakse dodijelivši pet priznanja pjesnicima za poticanje, očuvanje i njegovanje izričaja domoljubnoga stiha.

Laureati večeri su: Predrag Mišić za pjesmu “Kad dođeš u Vukovar”, Davor Stipan stihovima “Mojoj domovini”, Nađan Dumanić za pjesmu “Buket jedan a cvjetova 197”, fra Miljenko Stojić “Ja, Hrvatski ratnik” i pjesnik Ante Nadomir Tadić Šutra i “Četvrta gardijska”.

Listajući zbornik pažnju mi je privukao  pjesnik Pejo Šimić, laureat ranijih godina i njegova objavljena pjesma “Ne daj se Ukrajino“ koja je pronašla  svoje mjesto  utjehe i ohrabrenja  među sestrinskim temama zbornika.  Vremenski i zemljopisno neusklađena, ali aktualnom ratnom dramom itekako povezana, jer njezin autor jasno poručuje:

“Čudim se da nisi prozrela sotonski ples vampira koji zaigraše na ognjištima: Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Libije, Iraka, Afganistana  Sirije i Alžira….”

Završetak večeri prepustili smo našoj dragoj klapi i pjesmama “To je zemlja dide mog” i svi zajedno uputili vapaj Nebu pjesmom “Bože čuvaj Hrvatsku”.

NEKA NAM ŽIVI JEDINA I VJEČNA HRVATSKA!!!

Margita Vučetić, Hrvatska udruga Benedikt

Povezane objave

AFORIZMI – Na sve strane same stranke

hrvatski-fokus

Godišnjica od potresa na Banovini

hrvatski-fokus

Umireš li o, Hrvatsko moja?

HF

Reforme će se sada ubrzati

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više