Hrvatski Fokus
Iseljeništvo

Zvonimir Janko – matematičar i znanstvenik svjetskoga glasa

Njegov grijeh bijaše što je položio vijenac na grob Ante Starčevića u Šestinama

 

Zvonimir Janko rođen je 1932. u Bjelovaru. U rodnom mjestu završio je osnovnu i srednju školu. Potom je studirao matematiku na sveučilištu u Zagrebu, na Prirodno-matematičkom fakultetu. Ali, komunistički jugo-režim poremeti mu život i studije kad su ga okrivili za hrvatski nacionalizam. Njegov grijeh (i njegovih kolega) bijaše što su položili vijenac na grob Ante Starčevića u Šestinama. Slijedila su uhićenja, istrage, suđenja, zatvor i progon s fakulteta.

Uz sve nevolje Zvonimir Janko (1932. – 2022.) je ipak diplomirao i potom doktorirao. Nije se dao prestrašiti i smesti! Kod njega su bistar um i čvrsta volja pobijedili! Naravno, za “nepodobne” kao on nije bilo lako naći posao. Oni su morali u provinciju. Tako je Janko dospio na Široki Brijeg i u tamošnjoj gimnaziji predavao fiziku i matematiku.

Nakon završenog doktorata (1960.) Janko uspijeva otići u Australiju i na tamošnjim sveučilištima (u Canberri i Melbourneu) započinje svoju slavnu znanstvenu karijeru. Potom dolazi u SAD (Princeton i Ohio State University), a početkom 1970-ih, na poziv Sveučilišta u Heidelbergu, vraća se u Europu, uspješno nastavlja znanstveni rad u području teoretske matematike i ostaje profesorom matematike na tom sveučilištu do umirovljenja 2000. godine.

Tijekom svojega dugogodišnjeg rada u Heidelbergu, prof. Janko je zdušno pomagao svojim znanjem i savjetima hrvatske studente i znanstvenike, a njegova pomoć Hrvatskoj i u teškim danima rata nije zatajila. Može se biti u tuđem svijetu, ali ljubav za domovinu ne prestaje!

Nakon umirovljenja, prof. Janko je držao predavanja na znanstvenim ustanovama u Zagrebu, Splitu, Mostaru i drugdje. Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti uvrstila ga je u svoje dopisne članove.

Preminuo je 12. travnja 2022. godine u Heidelbergu.

Dr. Ante Čuvalo

Povezane objave

Vodič za povratnike u Hrvatsku (8)

HF

​Iz Australije su se vraćali uglavnom oni koji su radili za Udbu

hrvatski-fokus

Sraman odgovor MUP-a

HF

Diskriminaran sam jer sam Hrvat

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više