Hrvatski Fokus
Religija

Zašto i u ime koga Hrvatski sabor uporno prešućuje kardinala Haulika?

Haulik je nedvojbeno veliki zaslužnik i ne će biti zaboravljen u nizu velikana čija će se poprsja kasnije postaviti u Saboru

 

Ovih dana, o 153. obljetnici smrti kardinala Jurja HAULIKA, „oca hvatske nadbiskupije“ – ako nije riječ o prešutnom vrjednovanju Viktora NOVAKA i Jakova BLAŽEVIĆA (v. slide) – valja po treći put upozoriti na obećanje najvišeg HRVATSKOG DOMA (v. niže).  

 

Red. broj: 32/2019-p

Predmet: prijedlog Hrvatskom saboru

 

Basel-Zagreb, 4. studenog 2019.

HRVATSKI SABOR

gosp. Gordan JANDROKOVIĆ, predsjednik 

10 000 ZAGREB, Trg sv. Marka

 

Haulik je nedvojbeno veliki zaslužnik i ne će biti zaboravljen u nizu velikana čija će se poprsja kasnije postaviti u Saboru, što je najavio predsjednik Sabora akademik Vlatko Pavletić.

(Željko Sabol, tajnik Sabora, 

”Neutemeljeni prigovor Saboru”, Vjesnik, 4. lipnja 1998.)

 

Poštovani,

pri izmaku smo kalendarske godine, kojom protiče skromna, gotovo nezapažena, 150. obljetnica preminuća Jurja HAULIKA (+1859.–2019.), prva zagrebačkog nadbiskupa i kardinala.

  1. Iako je, uz đakovačka biskupa Josipa Jurja STROSSMAYERA, jedna od središnjih osobe  na pragu  stvaranja moderne hrvatske nacije, kardinal Juraj HAULIK ostaje i dalje na rubu standardne („službene“) hrvatske povjesnice i, s tim u svezi, onkraj javna političkog života (v. slide).
  2. Glede 130. obljetnice njegove smrti (1869.–1999.) te 150. obljetnice prve učiteljske škole u Hrvatskoj (1849.-1999.), koje je utemeljitelj biskup Haulik, organiziran je skup „Haulik u svom i našem vremenu“. Na tom skupu skupu – uz geslo HAULIK REDIVIVUS – pobuđena je javna rehabilitacija kardinala Haulika.
  3. S tim u svezi, izim postavljanja njegova poprsja u Hrvatskom Državnom Saboru, posebice je bio zanimljiv prijedlog da se, tragom neprijepornih Haulikovih zasluga, njegovim imenom preobilježi ondašnji Trg maršala Tita (v. poveznicu).
  4. Međutim, glede dojdućih političkih i vjerskih prilika 2000-ih (smjena političkih vlasti i izbor nova kardinala), ti su prijedlozi – kao i ini – kucali na zatvorena vrata, ostavši tako  samo mrtvo slovo na papiru (v. slide).

S obzirom na to – uz preuzetu obvezu: postavljanje poprsja (v. moto) –

Visokom Domu predlaže se organizacija svečane Akademije,

kao mali prvi javni iskorak glede povratka ova velikana

 u povijesno sjećanje hrvatskoga naroda (nacije).

  1. U kontekstu spomenute obljetnice objavljena je knjiga „Kardinal Haulik prorok jugoslavenske propasti“ (v. poveznicu). Govoreći o „Hauliku u svom i našem dobu“, knjiga pokušava proniknuti u uzročno-posljedični red stvari kojima je dramatično obilježena završnica nacionalno-političke integracije (natio croatica clavis).

U svakom slučaju, očekujući odgovor, unaprijed zahvalni.

Srdačni pozdravi, uz Haulikovo geslo

IN REM CROATORUM

dr. sc. Edo KRUŠLIN

v.d. predsjednika HAZUD-a

prof. dr. sc. Ivan BIONDIĆ – Ivot

glasnogovornik HAZUD-a

PRILOG: „Kardinal Haulik….“ (knjiga)

http://www.hkv.hr/6986-prijedlog-preimenovanja-trga-marala-tita-u-trg-

https://www.hrvatski-fokus.hr/2019/10/22958/ 

Ivan Biondić

Povezane objave

Majkama

HF

Proslava desete obljetnice udruge U Duhu s Kristom

hrvatski-fokus

Kap koja preljeva čašu Božje kazne

hrvatski-fokus

SOLUS CATHOLICUS – Kako pobijediti Crvenog zmaja?

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više