Hrvatski Fokus
Gledišta

Чешаљ i четке  na RTV2 u emisiji ‘Svjetionik’ od 8. svibnja 2022.

Tko li se ruga Hrvatima u Srbiji!?

 

Na Facebook portalu Anamarije Kaluđerović, voditeljice Književnog kluba Hrvatskog kulturno-umjetničkog prosvjetnog društva „Stanislav Preprek“ iz Novog Sada od 9. svibnja 2022. godine, a povodom manifestacije „Preprekovo proljeće 2022.“ stoji (skenirano):

U prijevodu na latinici piše: »Utisci se sliježu i sa zadovoljstvom kažem, BRAVO – o održanoj(7. svibnja) manifestaciji HKUPD” Stanislav Preprek”.

Trinaesti put ova literarno – glazbena manifestacija, okupila je u vec poznatom ambijentu Malog amfiteatra na Spens- u u N.Sadu, svoje članove, prijatelje i simpatizere.

Svojom nazočnošcu skup su uveličali

predstavnici Veleposlanstva R.H u Beogradu i Konzulata R.H. u Srbiji ,te predstavnici Pokrajinskog tajništva za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine, kao Pokrajinskog tajništva za kulturu, propise , javno informiranje i odnose sa vjerskim zajednicama .Prispjela je i podrška Središnjeg

Družavnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske koja je pročitana.

Prisutni su bili i predstavnici Udruga ; Hkpd “Jelačic” ; HKC-a , Kud Vladimir Nazor iz Sombora te predstavnici K.O. za jezike, knjizevnost i kulturu

rusinske, bugarske i makedonske nacionalne manjine.

Družilo se sa pjesnicima i pjesmom , koji su svojim pjesničkim izražajem “satkali” Zbirku ” PREPREKOVO PROLJECE 2022 “

O Zborniku poezije govorili su pisac i književni kritičar Franja Nagulov iz Vinkovaca i doktorica književnosti i kniževna kritičarka Dragana V.Todoreskov dugogodišnja suradnica i urednica Zbirke.

Svoje pjesme na zadovoljsvo prisutnih čitale su PRVONAGRAĐENE poetese. Dragica Križanac ,PRVONAGRAĐENA s pjesmom -Pogledaj dom svoj anđele – Nada Vukašinovic s pjesmom – Otok- i Ljerka Radovic s pjesmom – Čerlene jaboke-.

Iskazom svojih pjesama iz Zbirke P P 2022., u programu Manifestacije su učestvovali i članovi Književnog kluba

” PREPREK” Branka Dačevic, Bosiljko Kostic , Maja Gračan Livada i Ljerka Radovic.

I ovom prilikom od sveg srca

ČESTITAMO

slavodobitnicama , kao i ostalim pjesnicima , koji se nalaze u Zbirci PP 2022.

ŽPSkupina , pod ravnanjem Dobrivoja Jankovica, izborom – lijepih izvornih hrvatskih pjesama doprinijela je doživljaju večeri- večeri koja nas je obogatila uz izvanredno vođenje programa glumice Željke Jelic«

Apsurdno je da se ovaj tekst dopada (do sada) 42 posjetilaca Anamarijinog Facebook-a (vjerojatno nisu Hrvati)! Tko se ovako ruga hrvatskoj kulturnoj udruzi iz Novog Sada i najvećoj književnoj manifestaciji njenog Književnog kluba, koji svake godine tiska zbirku neobjavljenih pjesama i zbirku neobjavljenih kratkih priča na hrvatskom jeziku sa područja regije i šire (ove godine na manifestaciji „Preprekovo proljeće 2022.“ za najbolju pjesmu proglašena je pjesma Dragice Križanac iz Amsterdama)!

Da se ovo ne događa slučajno pokazuje i nedavno emitirana reportaža RTV2 „Šokci i baština“ na hrvatskom jeziku (Svjetionik, 8. svibnja 2022.) u kojoj o kulturnoj baštini Šokaca u Srbiji govore Zlata Vasiljević, glavna urednica tjednika „Hrvatska riječ“ iz Subotice, i voditelj emisije Filip Čeliković, djelatnik Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata iz Subotice, a u kući časnih sestara u Bačkom Monoštoru, koja je etno kuća Hrvatske kulturne udruge „Bodrog“ (predsjednik udruge Željko Šeremešić), kao jedan od eksponata koji spada u kulturnu baštinu Šokaca u Srbiji prikazan je platneni zidni držač za češljeve i četke na kojem su slova izvezena u ćiriličnom pismu!

Bunjevci u Srbiji tvrde da s Hrvatima nemaju nikakve veze, a izgleda da   i Šokci u Srbiji kreću tim putem!!! Ovo je rezultat koncentracije svih krovnih „hrvatskih“ institucija u Srbiji u Subotici, a koje su u rukama troje Bunjevaca, Tomislava Žigmanova, Jasne Vojnić i Ladislava Suknovića i njihovih poltrona (Zlata Vasiljević, Filip Čeliković, Željko Šeremešić…)!

Tko se ruga Hrvatima u Srbiji?! Očito i ljudi iz njihovih redova kojima je važniji osobni položaj i interes od prave brige za Hrvate i njihovu baštinu!   

Miroslav Cakić

Tekstovi u rubrici GLEDIŠTA mišljenja su autora i ne moraju biti u skladu sa stajalištima Uredništva

Povezane objave

Je li Sombor hrvatski ili bunjevački grad?

hrvatski-fokus

Ideološka korupcija

HF

Rekonstrukcija odvijanja Pete zemaljske konferencije Komunističke Partije Jugoslavije

hrvatski-fokus

Plenković uvodi euro kako bi se iz hrvatske lakše mogle iznositi milijarde

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više