Hrvatski Fokus
Znanost

Ususret globalnoj prehrambenoj katastrofi, stvorenoj djelima političke sabotaže

Biden cinično koristi Ukrajinu za pokrivanje sabotaže hrane

 

Počinje izgledati kao da neki loši akteri namjerno poduzimaju korake kako bi osigurali nadolazeću globalnu prehrambenu krizu. Svaka mjera koju su stratezi Bidenove administracije poduzeli za „kontrolu inflacije energije“ šteti opskrbi ili napuhava cijenu prirodnog plina, nafte i ugljena za globalno gospodarstvo. To ima veliki utjecaj na cijene gnojiva i proizvodnju hrane. To je počelo mnogo prije rata u Ukrajini. Sada kruže izvješća da su Bidenovi ljudi intervenirali kako bi blokirali željeznički transport gnojiva u najkritičnije vrijeme za proljetnu sjetvu. Do ove jeseni učinci će biti eksplozivni.

S obzirom na ključno vrijeme za proljetnu sjetvu u SAD-u u svojoj kritičnoj fazi, CF Industries iz Deerfielda, Illinois, najveći američki dobavljač dušičnih gnojiva kao i vitalnog aditiva za dizel motore, izdao je priopćenje za javnost u kojem se navodi: „U petak, 8. travnja 2022., ‘Union Pacific’ obavijestio je CF Industries bez prethodne najave da nalaže određenim otpremnicima roba da smanje količinu osobnih automobila na svojoj željeznici, odredba stupa na snagu odmah.“

‘Union Pacific’ samo je jedna od četiri velike željezničke tvrtke koje zajedno prevoze oko 80 posto cjelokupnog poljoprivrednog željezničkog tereta u SAD-u. Izvršni direktor tvrtke CF, Tony Will, izjavio je: „Vrijeme za ovu odluku ‘Union Pacifica’ nije moglo doći u gore vrijeme za poljoprivrednike. Ne samo da će gnojivo kasniti zbog ovih ograničenja isporuke, već dodatno gnojivo potrebno za dovršenje proljetnih gnojidba možda uopće neće moći doći do poljoprivrednika. Postavljanjem ovog proizvoljnog ograničenja samo nekolicini pošiljatelja, ‘Union Pacific’ ugrožava žetvu poljoprivrednika i povećava cijenu hrane za potrošače.“ CF je uputio hitne žalbe Bidenovoj administraciji za pravni lijek – za sada bez pozitivnih radnji.

(„CF Industries: Union Pacific Curtails Fertilizer Shipments, Delaying Deliveries and Preventing New Rail Orders from Being Taken“; CF Industries, 14. 4. 2022., www.cfindustries.com/newsroom/2022/).

Izravna sabotaža

‘CF Industries’ je istaknuo da je jedna od samo trideset kompanija kojima je izrečena stroga mjera, koja je neograničena. Oni isporučuju putem željezničkih linija ‘Union Pacifica’ prvenstveno iz kompleksa Donaldsonville u Louisiani i njegovog kompleksa Port Neal u Iowi, kako bi snabdijevali ključne farmske države uključujući Iowu, Illinois, Kansas, Nebrasku, Texas i Kaliforniju. Zabrana će utjecati na dušična gnojiva kao što su urea i urea amonijev nitrat (UAN), kao i na ispušnu tekućinu dizela, DEF (koja se u Europi naziva AdBlue). DEF je proizvod za kontrolu emisije koji je danas potreban za dizelske kamione. Bez toga motori ne mogu raditi. Proizvodi se od uree. CF Industries najveći je proizvođač uree, UAN-a i DEF-a u Sjevernoj Americi, a njegov kompleks Donaldsonville najveći je pojedinačni proizvodni pogon za te proizvode u Sjevernoj Americi.

U isto vrijeme, Bidenova banda najavila je lažni lijek za rekordno visoke cijene benzinskih pumpi. Washington je najavio da će EPA dopustiti 50-postotno povećanje mješavine biodizela i etanola na bazi kukuruza za ljeto. Dana 12. travnja ministar poljoprivrede najavio je „hrabru“ inicijativu američke administracije za povećanje upotrebe domaćih biogoriva iz kukuruza i etanola. Tajnik Tom Vilsack ustvrdio je da će ta mjera „smanjiti cijene energije i riješiti se rastućih potrošačkih cijena uzrokovanih Putinovim poskupljenjem (sic) tako što će iskoristiti snažnu i svijetlu budućnost za industriju biogoriva, u automobilima i kamionima te željezničkom, pomorskom i zrakoplovnom sektoru i podržavanje korištenja goriva E15 ovog ljeta.“ (E15 je mješavina benzina s 10,5 posto do 15 posto etanola, op.prev.).

Samo kapitalizirano „Putinovo povećanje cijene“ nije rezultat ruskih djelovanja, već odluka Washingtonske Green Energy / ‘Zelene energije’ o postupnom ukidanju uporabe nafte i plina. Inflacija cijena energenata također će biti znatno veća u nadolazećim mjesecima zbog gospodarskih sankcija SAD-a i EU-a na izvoz ruske nafte i vjerojatno plina. Međutim, središnja točka je da svaki hektar poljoprivrednog zemljišta u SAD-u posvećen uzgoju kukuruza za biogoriva uklanja tu proizvodnju hrane iz prehrambenog lanca kako bi je spalio kao gorivo. Od donošenja američkog Zakona o standardima za obnovljive izvore goriva iz 2007., koji je nalagao godišnje rastuće ciljeve za proizvodnju kukuruza za mješavine goriva s etanolom, biogoriva su zauzela golem dio ukupne površine kukuruza, više od 40 posto u 2015. Taj pomak, propisan zakonom, ‘spaljivanje’ kukuruza kao goriva dovelo je do velike inflacije hrane mnogo prije nego što je počela kriza inflacije zbog Covid-a. SAD je daleko najveći svjetski proizvođač i izvoznik kukuruza. Sada kada se nalaže značajno povećanje proizvodnje etanola iz kukuruza za gorivo u vrijeme astronomskih cijena gnojiva, a isporuka gnojiva je navodno blokirana naredbama Bijele kuće, doći će do znatnog porasta cijene kukuruza. Washington to jako dobro zna. To je namjerno.

Nije ni čudo da je cijena američkog kukuruza sredinom travnja dosegla 10-godišnji maksimum, budući da je izvoz iz Rusije i Ukrajine, glavnih izvora, sada blokiran sankcijama i ratom. Osim energetski neučinkovite upotrebe američkog kukuruza za opskrbu biodizelom, najnovija Bidenova inicijativa za etanol doprinijet će rastućoj krizi s hranom, a ne će činiti ništa na snižavanju američkih cijena benzina. Glavna primjena kukuruza za životinje u SAD-u je kao stočna hrana za goveda, svinje i perad, kao i za prehranu ljudi. Ova cinična naredba o biogorivu ne tiče se američke „energetske neovisnosti.“ Biden je to okončao u svojim prvim danima na vlasti nizom zabrana bušenja nafte i plina i izgradnje cjevovoda u sklopu svoje agende ‘Zero Carbon’ (‘Nula ugljika’).

U onome što očito postaje rat američke administracije za hranu, situacija se dramatično pogoršava zahtjevima USDA-e  (tj. Ministarstva poljoprivrede, op.prev.) da uzgajivači pilića ubiju milijune pilića u sadašnjih 27 država, navodno zbog znakova infekcije ptičjom gripom. „Virus“ ptičje gripe H5N1 razotkriven je 2015. godine kao potpuna prijevara.

Testovi koje su inspektori američke vlade sada koristili za određivanje ptičje gripe isti su nepouzdani PCR testovi koji se koriste za ‘dijagnostiku’ COVID-a kod ljudi. Test je bezvrijedan za to. Dužnosnici američke vlade procjenjuju da je, od kada su prvi slučajevi bili pozitivni u veljači, ubijeno najmanje 23 milijuna pilića i purana kako bi se navodno spriječilo širenje bolesti čiji bi uzrok mogao biti nevjerojatno nehigijensko zatvaranje u kaveze masovnih industrijskih CAFO pilića (Concentrated Animal Feeding Operation, CAFO / Koncentrirani pogon za hranjenje životinja, op.prev.).

Posljedica toga je nagli porast cijena jaja za oko 300 posto od studenog (2021.) i ozbiljan gubitak izvora pilećih proteina za američke potrošače u vrijeme kada je ukupna inflacija troškova života na vrhuncu u posljednjih 40 godina.

Da stvar bude još gora, Kalifornija i Oregon ponovno proglašavaju izvanredno stanje radi nestašice vode usred višegodišnje suše i jako smanjuju vodu za navodnjavanje poljoprivrednicima u Kaliforniji, koji proizvode najveći dio američkog svježeg povrća i voća. Ta se suša od tada proširila na većinu poljoprivrednog zemljišta zapadno od rijeke Mississippi, što znači veliki dio poljoprivrednog zemljišta u SAD-u.

Sigurnost hrane u SAD-u ugrožena je kao nikad prije od vremena Dust Bowl-a iz 1930-ih, a „Zelena agenda“ Bidenove administracije čini sve kako bi učinak ovog pogoršanja bio još gori za građane.

(Pojašnjenje: Dust Bowl ili ‘Zdjela prašine’ je naziv za razdoblje u 1930-im godinama 20. stoljeća kada su prerijska područja srednjeg dijela SAD-a i Kanade bila zahvaćena dugotrajnim sušnim razdobljima i serijom pješčanih oluja, op.prev.).

U nedavnim komentarima američki predsjednik Biden primijetio je bez pojašnjavanja da će nestašica hrane u SAD-u „biti stvarna.“ Njegova administracija također se oglušava na molbe poljoprivrednih organizacija da dopuste obradu oko 4 milijuna hektara poljoprivrednog zemljišta koje je izostavljeno iz „ekoloških razloga.“ No, ovo nije jedini dio svijeta u kojem se razvija kriza hrane.

Globalna katastrofa

Ove namjerne akcije Washingtona odvijaju se u vrijeme kada globalna serija katastrofa s hranom stvara najgoru situaciju opskrbe hranom u posljednjih nekoliko desetljeća, možda od kraja Drugog svjetskog rata. U Europskoj uniji, koja značajno ovisi o Rusiji, Bjelorusiji i Ukrajini u pogledu žitarica za životinje, gnojiva i energije, sankcije dramatično pogoršavaju nestašicu hrane uzrokovanu Covid-om. Europska unija koristi svoj glupi ‘Zeleni plan’ kao izgovor da zabrani talijanskoj vladi ignoriranje pravila EU-a koja ograničavaju državnu pomoć poljoprivrednicima. U Njemačkoj, novi ministar poljoprivrede iz stranke Zelenih, Cem Özdemir, koji želi postupno ukinuti tradicionalnu poljoprivredu navodno zbog njezinih emisija „stakleničkih plinova,“ dao je hladan odgovor poljoprivrednicima koji žele uzgajati više hrane. EU se suočava s mnogim istim katastrofalnim prijetnjama sigurnosti hrane kao i SAD i još više ovisnosti o ruskoj energiji koju će EU samoubilački sankcionirati.

Glavne zemlje koje proizvode hranu u Južnoj Americi, posebno Argentina i Paragvaj, nalaze se usred teške suše koja se pripisuje periodičnoj anomaliji LaNiña Pacific koja je ‘osakatila’ tamošnje usjeve. Sankcije na gnojiva u Bjelorusiji i Rusiji prijete brazilskim usjevima, otežane uskim grlima u transportu preko oceana.

Kina je upravo objavila da bi zbog jakih kiša 2021. ovogodišnji urod ozime pšenice mogao biti najgori u njezinoj povijesti. Komunistička partija Kine / KPK je također uvela stroge mjere kako bi natjerala poljoprivrednike da prošire uzgoj na nepoljoprivredna zemljišta s malim učinkom. Prema izvješću kineskog promatrača Erika Mertza,

„U kineskim pokrajinama Jilin, Heilongjiang i Liaoning, dužnosnici su izvijestili da jedan od tri poljoprivrednika nema dovoljno zaliha sjemena i gnojiva kako bi započeli sadnju za optimalno proljetno razdoblje… Prema izvorima u tim područjima, oni su ‘zapeli’ čekajući na sjeme i gnojivo koji su uvezeni u Kinu iz inozemstva – i koji su ‘zaglavljeni’ u teretnim brodovima usidrenim uz obalu Šangaja.“

Šangaj, najveća svjetska kontejnerska luka, nalazi se pod bizarnom potpunom karantenom „Nultog Covida“ više od četiri tjedna i kojoj se ne nazire kraj. U očajničkom pokušaju KPK-a da „naruči“ povećanu proizvodnju hrane, lokalni komunistički dužnosnici diljem Kine počeli su pretvarati košarkaške terene, pa čak i ceste u površine za usjeve. Situacija s hranom u Kini tjera zemlju da uvozi daleko više u vrijeme globalne nestašice, što povećava svjetski rast cijene žitarica i hrane.

Afrika je također teško pogođena sankcijama koje su uvele SAD, dok je zbog rata onemogućen izvoz hrane i gnojiva iz Rusije i Ukrajine. Trideset pet afričkih zemalja hranu dobiva iz Rusije i Ukrajine. Odatle 22 afričke zemlje uvoze gnojivo. Alternative ozbiljno nedostaju jer cijene rastu, a ponuda pada. Predviđa se glad.

David M. Beasley, izvršni direktor UN-ovog Svjetskog programa za hranu, nedavno je izjavio o globalnim izgledima za hranu: „Ovome ni približno nema presedana od Drugog svjetskog rata.“ Naime, Bidenovo ministarstvo financija sastavilo je popis najopsežnijih ekonomskih sankcija protiv Rusije i Bjelorusije, vršeći pritisak na suglasnost Europske unije da poslušno slijedi sankcije, čiji je utjecaj na globalnu opskrbu žitom i gnojivima i energentima i cijene bio potpuno predvidljiv. To je zapravo bila sankcija za SAD i svjetsku ekonomiju.

Ovo su tek najnoviji primjeri namjerne sabotaže američke vlade u prehrambenom lancu kao dio Bidenove ‘Zelene agende,’ Svjetskog ekonomskog foruma/WEF-a u Davosu, Bill Gatesa i Rockefellerove zaklade, kao dio njihove distopijske eugeničke agende ‘Great Reset’ (‘Veliko resetiranje’). Tradicionalnu poljoprivredu treba zamijeniti sintetskom (umjetnom) laboratorijskom prehranom od lažnog mesa i proteina skakavaca i crva diljem svijeta. Sve za navodnu slavu kontrole globalne klime. „Ovo je stvarno ludo“ – ovim riječima Engdahl završava svoj tekst.

Nadam se da će svatko tko je pročitao ovaj Engdahlov tekst još jednom bolje razmisliti i s jednog posve drugog kuta razmotriti vijest koju su objavili mediji u Hrvatskoj.

Sabotaža i od strane gradonačelnika Tomaševića

Naime, krajem travnja 2022. mediji su izvjestili o bitno skraćenom radnom vremenu na veletržnici u Zagrebu, Slavonska avenija 7. Radno vrijeme veletržnice, skladišta i hladnjače bitno je skraćeno bez prethodne najave, pa je novo radno vrijeme od ponedjeljka do petka od 4:30 sati u jutro do 14 sati, a subotom do 13 sati, dok je nedjeljom zatvoreno! Zbog prirode posla, skladišta i hladnjače veletržnica svugdje u svijetu rade od 0 do 24 sata i tako je bilo i na zagrebačkoj veletržnici do nedavno. Odluku o novom radnom vremenu zagrebačke veletržnice donijela je nova voditeljica podružnice ‘Tržnica Zagreb’ Božena Cvitanović koju je u veljači 2022. postavio gradonačelnik Tomislav Tomašević. Tvrdi se da je novo radno vrijeme uvedeno jer su se navodno dvije žene (!?) žalile na buku koju danonoćno stvaraju kamioni i tegljači, iako se veletržnica nalazi u industrijskoj zoni i to već nekoliko desetljeća na istoj adresi. Ako dobro razmislimo o ovom slučaju i vremenu donošenja takve odluke, lako je moguće da se radi o namjernom djelovanju tj. političkoj sabotaži kako piše i upozorava Engdahl, a sve sa ciljem izazivanja nestašice hrane a time i gladi.

Završit ću s poznatom izrekom Henryja Kissingera iz 1970-ih: „Kontroliraj naftu i kontrolirat ćeš svijet. Kontroliraj hranu i kontrolirat ćeš ljude.“

Izvor:

  1. F. William Engdahl: „Biden Cynically Uses Ukraine to Cover Food Sabotage“; New Eastern Outlook, 26. 4. 2022.
  2. Večernji list: „Zabranili im ulaz u skladišta pa se kvari svježa riba, meso, voće i povrće“, 24. 4. 2022.; www.vecernji.hr/zagreb/

Rodjena Marija Kuhar, dr. vet. med.

Povezane objave

CETA i TTIP- Račun bez krčmara

HF

Prilog HAZU-a kurikulnoj reformi (7)

HF

Knjiga Roberta Adama o Dioklecijanovoj palači

HF

Korištenje kamena u antici tema međunarodnog znanstvenog skupa

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više