Hrvatski Fokus

Slušatelji će imati priliku čuti skladbu Wolfganga Amadeusa Mozarta, Ave verum corpus, KV 618 i Felixa Mendelssohna: 2. simfonija u B-duru, op-52 Lobgesang

 

U petak 13. svibnja s početkom u 19:30 sati, Zagrebačka filharmonija održat će u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog koncert u sklopu svog Plavog ciklusa. Slušatelji će imati priliku čuti skladbu Wolfganga Amadeusa Mozarta, Ave verum corpus, KV 618 i Felixa Mendelssohna: 2. simfonija u B-duru, op-52 Lobgesang.

 Koncertom će ravnati šef dirigent Zagrebačke filharmonije Dawid Runtz, međunarodno sve prisutniji umjetnik besprijekorne elegantne tehnike, sigurnoga vladanja mnogim vrlo zahtjevnim partiturama, izvanrednog osjećaja za glazbu, izražene komunikativnosti i emocionalnih izvedbi. Kao vokalni solisti na ovom koncertu nastupit će sopranistice Olga Pasichnyk i Lidija Horvat Dunjko te u ulozi tenora Domagoj Dorotić uz pratnju Akademskog zbora „Ivan Goran Kovačić“.

Wolfgang Amadeus Mozart: Ave verum corpus, djelo skladano 1791. godine postavka je latinske himne na temelju rimokatoličkog euharistijskog teksta. Djelo je nastalo pola godine prije skladateljeve smrti i osam godina nakon što je Mozart posljednji put dovršio djelo sakralne glazbe. Nježni i spokojni Ave Verum Corpus napisan je za Antona Stolla prijatelja koji je bio zborovođa u gradu Badenu bei Wienu.

Felix Mendelssohn: 2. simfonija u B-duru, op-52 Lobgesang, već u uvodnim taktovima čisto instrumentalne simfonije možemo čuti orkestralne boje i teksture koje su nas oduševile u njegovim mnogo poznatijim djelima – prizivaju Talijansku simfoniju te San ljetne noći. Mendelssohn je svojim istančanim osjećajem za tempiranje glazbene napetosti i uzbuđenja i dramaturgiju poruci koju prenosi tekst dao dramsku kvalitetu – skromnu, ali sretnu zahvalu Bogu za dar svjetlosti, odnosno u ovom slučaju dar znanja.

I ovog petka, s početkom u 19:00 sati u predvorju Velike dvorane ne propustite predkoncertni razgovor na kojem će ugledni gosti podijeliti s vama svoj umjetnički doživljaj ovotjednog koncerta Zagrebačke filharmonije.

Anđelka Felja

Povezane objave

Boji li se Pupovac kapetanova svjedočenja?

HF

Dan izdaje – 13. travnja = PLENKOVIĆEVO

HF

Tko je Marijana Mirt?

HF

Ne dajte potpis DSHV-u!

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više