Hrvatski Fokus
Kultura

Konj je neopisivo lijep, imao je ogromnu, nezamjenjivu ulogu u ljudskoj povijesti

Ulje ima pokrivnost, polupokrivnost i transparentnost. Ako ulje dobro koristite možete dobiti sve efekte

 

Suvremena istaknuta  ukrajinska hrvatska akademska slikarica Olena Sokolovska (rođena je 1969. godine u Ivano Frankivsku u Ukrajini. U Ukrajini završila državni koledž dekorativne i primijenjene umjetnosti im. Ivana Trusha., grad Lavov. U Ukrajini završava studij na Akademiji likovne i primijenjene umjetnosti u Lavovu, te specijalistički smjer likovne pedagogije na Sveučilištu “Stefanika” u Ivano Frankivsku. Predavala je slikarsku anatomiju, slikarstvo i crtež na Koledžu likovne i primijenjene umjetnosti u Kosivu te je bila mentorica nekolicini mladih umjetnika. Od 2005. godine živi u Hrvatskoj u Zagrebu gdje ima svoj atelijer i vodi tečajeve crtanja i slikanja za djecu i odrasle.,samostalno izlagala na brojnim zapaženim samostalnim izložbama od 1998.), autorica kompleksnog opusa i specifičnog autorskog rukopisa u kojem se snažno ističe suptilni i vrlo emotivni kolor predstavlja se dvadesetoga svibnja ove godine s novom samostalnom izložbom u dubrovačkoj Sponzi. U povodu izložbe razgovaramo s autoricom.

  • Ponovno samostalno izlažete u Dubrovniku, u Sponzi.

– Da, izložba se otvara dvadesetog svibnja ove godine i biti će otvorena u prostoru palače Sponza. Izložbu će otvoriti Andreja Batinić. Izložba ima naziv Iz dubine srca. Uvijek imam problem s naziv jer želim da naslov obuhvati moju ideju u cjelini. Izložbu čine dva dijela. Prvi, koji zovem Razigrani, posvećena je motivu konja, dok drugi dio čine vedute Mediterana, more, pejsaži uglavnom. Izloženi ciklusi povezani su s mojom ljubavlju. Ukupno izlažem tridesetak slika, sve ulja na platnu, različitog formata, od slika preko metar i žezdeset do manjih.

  • Slikate isključivo u ulju?

– Da, ulje mi daje mogućnost prikazati sve nijanse boja, tonove. Ne mogu slikati u akriliku, previše mi je plastičan. Ulje ima fleksibilnost. Ulje ima pokrivnost, polupokrivnost i transparentnost. Ako ulje dobro koristite možete dobiti sve efekte.

  • Dugi niz godina slikate motiv konja. Niste se umorili?

– Ne, naprotiv, taj motiv sve više volim. Od kada znam za sebe crtala sam konje i molila sv. Nikolu da mi donese ponija na balkon. Konj je neopisivo lijep, imao je ogromnu, nezamjenjivu ulogu u ljudskoj povijesti. Teško mi je samoj objasniti zašto toliko i tako često slikam motive konja. Preko tih motiva ja izražavam svoju najdublje emocije. Konji su za mene simbol slobode.

  • Što je ključno u Vašim vedutama, pejsažima Mediterana?

– Kada putujete, najčešće zapamtite neke karakteristične detalje, more, sunce, vjetar, brda,raslinje,nebo… Ja jednostavno slikam taj jedinstveni doživljaj trenutka. To su oni trenutci koji se pamte, koji se ne zaboravljaju.

  • Njegujete odmjeren, profinjen kolor.

Ja sam kolorist. Senzibilitet slike stvara upravo kombinacija i tonalitet boja. Volim boju i uživam u njoj.Za mene kolorit je početna karika. U startu na platno stavim samo poteze boja. Zapravo, na ovoj etapi mogla bih i stati. Onda bi to bio tek apstraktni prikaz. Ali za mene to je samo podloga za buduću improvizaciju.

  • Poznati ste i cijenjeni kao vrsna portretistica.

– U portretiranju ili slikanju figure ključno je besprijekorno poznavanje anatomije i razumijevanje unutarnjeg duha i karaktera modela. Kada portretiram razmišljam o osobinama čovjeka kojeg slikam. U njegovom pogledu nastojim prepoznati višeslojnost osobe i njegovu kompleksnost prenijeti na platno.

  • Što je za Vas slikanje?

– Slikanje je za mene sloboda,to je mjesto na kojemu pronalazim svu ljepotu života. Priroda je moja muza. Kada bih riječima trebala opisati svoju umjetnost, rekla bih: vedrina i razigranost, lakoća i pokret. No, kao što je i E. Degas rekao: „Umjetnost nije ono što vidiš, već što učiniš drugi da vide.“, tako i ja radije prepuštam gledatelju da u mojim slikama pronađete jedan djelić sebe.

  • Što je još novo u atelijeru?

– Kontinuirano slikam portrete, slikam  rado i cvijeće.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Krleža je precijenjen, a ne podcijenjen

HF

Psihoemocionalni portreti Zlatka Modrića

HF

Samostalna izložba Duje Medića

HF

Jadran – kolijevka paklenog stroja

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više