Hrvatski Fokus
Kultura

Nova operna premijera – Tosca Giacoma Puccinija

U izvornoj produkciji Zaklade Teatra Massimo iz Palerma premijerno će se održati 27. svibnja u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu

 

Slavna opera Tosca Giacoma Puccinija u režiji Maria Pontiggia u izvornoj produkciji Zaklade Teatra Massimo iz Palerma premijerno će se održati 27. svibnja u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu. Izvedbama Puccinijeve Tosce uz maestra Andreasa Giesa ravnat će i ukrajinska dirigentica Alla Kulbaba iz Nacionalne Opere u Kijevu, a u planu je da na predstavama nastupi i ukrajinska solistica Anna Litvinova kao Floria Tosca, uz Valentinu Fijačko Kobić i Kristinu Kolar.

Uoči same premijerne izvedbe, zagrebački HNK predstavit će Puccinijevu operu svojim tradicionalnim programom pod nazivom Ususret premijeri, koji će se održati u nedjelju 22. svibnja u 11 sati u foyeru kazališta.

Tosca se temelji na priči o pjevačici Floriji Tosci, Talijanki koja je živjela na prijelazu iz 18. u 19. stoljeće. Radnja se odvija u razdoblju poslije Francuske revolucije. Floria Tosca bila je proslavljena operna pjevačica, koja je bila zaljubljena u Marija Cavaradossija, Bonapartista. Njega je uhitio rimski policijski zapovjednik barun Scarpia te je ucijenio Toscu. Naime, obećao je poštediti ga smrtne kazne ako Tosca pristane na noć s barunom.

Strastvenu, ljubomornu i impulzivnu divu Floriu Toscu tako će tumačiti Valentina Fijačko Kobić, Kristina Kolar i Anna Litvinova, romantičnog, slobodoljubivog i zaljubljenog slikara Maria Cavaradossia utjelovit će Tomislav Mužek i Stjepan Franetović . Vlastohlepnog i beskrupuloznog šefa policije baruna Scarpiu tumačit će Davor Radić, Dalibor Hanzalek, Giorgio Surian. U operi sudjeluje orkestar i zbor Opere HNK u Zagrebu te dječji operni zbor Zvjezdice.

Giacomo Puccini je poslije Giuseppea Verdija jedan od najviše izvođenih opernih skladatelja na pozornici Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, a melodrama koju je napisao Victorien Sardou, Pucciniju je poslužila kao predložak za jednu od njegovih najpoznatijih opera, Toscu. Od prve premijere Tosce u Operi zagrebačkog HNK proteklo je više od sto godina a u skoro pet stotina izvedbi u osam različitih verzija sudjelovali su svi veliki hrvatski operni umjetnici i mnoga velika gostujuća imena.

Anđelka Felja

Povezane objave

Zaslonik, podzemnica i istovrijednik

HF

Boje od ljubavi

HF

Govor kamena

HF

U Zagrebu predstavljena knjiga “Arsen – Čovjek kao on” autora Zlatka Galla 

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više