Hrvatski Fokus
Bosna i Hercegovina

Društveno-kulturna platforma za Bosansku Posavinu

Održana večer posavske izvorne pjesme i dodijeljena priznanja “Ponos Posavine”

 

Ovo priznanje nadilazi simboličko značenje i njime se šalje poruka  kako su i Posavci/ljaci počeli kreirati jednu malo drugačiju praksu u kojoj se respektiraju dometi osoba iz Zavičaja ili su posavskih korijena. Bosanska Posavina je dala mnoštvo  osoba visokog profila u znanosti, kulturi, umjetnosti, športu, duhovnim zvanjima….

Na Posavskoj večeri izvorne glazbe organiziranoj u organizaciji Društveno-kulturne platforme za Bosansku Posavinu u Rugvici uručena su priznanja „Ponos Posavine 2021.“ u devet kategorija te priznanja „Prijatelj Posavine“ i „Nada Posavine“. Nazočne su prigodnim govorima pozdravili generalni konzul RH u Banja Luci Zoran Piličić,  državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas, ministar vanjskih i europskih poslova RH Gordan Grlić Radman i izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića i načelnik općine Rugvica Mato Čičak. Među nazočnim gostima nalazio se i voditelj Službe za pravni položaj, kulturu i obrazovanje Hrvata u BiH Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Ivan Zeba te župnik župe „Svetog Jurja mučenika“ u Derventi vlč. Marko Slišković. Nazočne goste najprije je pozdravio predsjednik Društveno-kulturne platforme za Bosansku Posavinu Ilija Guberac. Na dobro osmišljenoj organizaciji ove manifestacije okupilo se oko 400 Posavljaka koji žive u okolici Zagreba i u posljednje tri godine ovo je najposjećeniji zavičajni skup Hrvata Bosanske Posavine, koji je posvećen svim preminulim pjevačima i sviračima izvorne glazbe koja se pjeva  i sluša u Bosanskoj Posavini, sjeveroistočnoj i Središnjoj Bosni s posebnim intenzitetom na prostorima Žepča i Kaknja.

U svom pozdravnom govoru državni tajnik Zvonko Milas je, između ostaloga, istaknuo važnost Općih izbora u BiH u listopadu ove godine  koji su izuzetno važni za hrvatski narod te pozvao nazočne Posavljake da izađu na izbore. On je također napomenuo kako on osobno i Središnji državni ured daju potporu svim projektima Hrvata u BiH pa tako i Hrvata u Bosanskoj Posavini. Naglasio je, između ostaloga, i važnost projekta zaštite izvorne glazbe kao nematerijalnog kulturnog blaga UNESCO-a kao jednog od najvažnijih projekata Društveno-kulturne platforme za Bosansku Posavinu.

-Hrvati Bosanske Posavine neodvojiv su dio sveukupne povijesti svojih dviju domovina – Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Njihov svekoliki doprinos jačanju i očuvanju hrvatskog nacionalnog korpusa je nemjerljiv i nezamjenjiv, izjavio je, između ostaloga, državni tajnik Zvonko Milas.

Ovom su prigodom dodijeljena priznanja „Ponos Posavine 2021.“ uspješnim Posavljacima u devet kategorija, priznanja „Nada Posavine“ mladim Posavljacima koji su posebno talentirani te priznanja „Prijatelj Posavine“ onima koji su dali poseban doprinos Bosanskoj Posavini.  Priznanja „Prijatelj Posavine“ dobili su: novinar Damir Ljubičić, voditelj Samostalnog odjela za Hrvate izvan Republike Hrvatske Hrvatske radio televizije Ivo Kujundžić, generalni konzul RH u Banjoj Luci Zoran Piličić, državni tajnik Zvonko Milas i ministar vanjskih i europskih poslova RH Gordan Grlić Radman.

U ime svih nagrađenih skup je pozdravio Urednik samostalnog odjela HRT za Hrvate izvan RH Ivo Kujundžić, a Generalni konzul Republike Hrvatske u Banja Luci Zoran Piličić nije krio oduševljenje brojem okupljenih Posavljaka.

-Ovu kulturnu manifestaciju i društveno događanje organizirala je Društveno-kulturna platforma za Bosansku Posavinu, udruga koja na ovaj način čuva tradiciju i kulturnu baštinu Hrvata iz Bosanske Posavine. Dodijeljene su godišnja priznanja i plakete u dvije kategorije: “Ponos Posavine” – za postignuća u društvenom, kulturnom, sportskom i gospodarskom životu i “Prijatelj Posavine” – za pojedince koji su se svojim radom dokazali i pokazali kao istinski prijatelji Bosanske Posavine i Hrvata iz tih krajeva. Bila mi je izuzetna čast, zajedno s ministrom vanjskih i europskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom, državnim tajnikom Zvonkom Milasom i urednikom HTV redakcije za Hrvate izvan Hrvatske Ivom Kujundžićem, primiti priznanje Prijatelj Posavine za 2021., za „Glas Hrvatske“ izjavio je generalni konzul Republike Hrvatske u Banjoj Luci Zoran Piličić.

Prema riječima novinara HINA-e Peje Gašparevića, nositelja priznanja „Ponos Posavine“ u kategoriji „Novinar godine“ ovo je za svakog Posavljaka posebno priznanje.

– Ovo priznanje za mene osobno ima veliku važnost jer dolazi iz Zavičajnog miljea. Dalmatinci bi rekli :”Ajme onom tko nije za svoje.”  Vlasnik lijepog restorana Jure Ćurak (posavskih korijena) bio je pažljiv domaćin prve manifestacije na kojoj je dodjeljivano priznanje “Ponos Posavine” i uložio je silnu energiju da se svi osjećaju ugodno. Hvala njemu a jednako hvala i Udruzi Društveno-kulturna platforma za Bosansku Posavinu koja je ustoličila priznaje “Ponos Posavine.” Ovo priznanje nadilazi simboličko značenje i njime se šalje poruka kako su i Posavci/ljaci počeli kreirati jednu malo drugačiju praksu u kojoj se respektiraju dometi osoba iz Zavičaja ili su posavskih korijena. Bosanska Posavina je dala mnoštvo osoba visokog profila u znanosti, kulturi, umjetnosti, sportu, duhovnim zvanjima… među kojima je ne mali broj onih, neka  s nitko ne naljuti što ću reći,  koji su priznatiji i poštovaniji u drugim sredinama nego u svojim rodnim mjestima. Ovo nije vrijeme kada treba gonjati vile i tražiti krivca tomu, jer mnoštvo aspekta je utjecalo da Posavci/ljaci možda nisu dovoljno poklanjali pažnje toj nijansi svojeg mentaliteta. Kako mi jednom prilikom  mudra glava iz Posavine reče:”Na nama je rađeno da budemo takvi“, kazao nam je nagrađeni novinar Gašparević.

U kulturnom dijelu programa nastupili su pjevači izvorne glazbe i Kulturno-umjetnička društva „Bosanska Posavina“, „Veseli Posavljaci“ i KUD „Žepče“ te Vokalno instrumentalni sastav „Gavrani“. U Rugvici se veselilo i pjevalo do jutarnjih sati.

Anto Pranjkić

Povezane objave

Zaustaviti isilovsko slikanje Sarajeva

HF

SDA širi mržnju prema Hrvatima kroz nastojanja da u Novom Travniku ukloni hrvatske zastave iz javnog prostora

hrvatski-fokus

Prvi ožujak – bošnjački dan nezavisnosti

HF

Stiže Thomas Miller – mrzitelj Hrvata

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više