Hrvatski Fokus

IZJAVE TJEDNA

– Rat u Ukrajini ne bi smio trajati još dugo. Zapad bi Ukrajinu trebao pritisnuti da prihvati uvjete obustave vatre koji nisu u skladu s njezinim trenutnim ciljevima i situacijom na terenu. Pregovori moraju početi tijekom iduća dva mjeseca jer će se inače stvoriti tenzije preko kojih se ne će moći tako lako prijeći. Idealno, linija razdvajanja trebala bi biti povratak na prethodno stanje stvari.

Henry Kissinger, bivši američki političar na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, The Telegraph

– Korištenje hladnog oružja, kao i vatrenog, je dio folklora policije i navijača.

Dražen Lalić, sociolog, profesor s Fakulteta političkih znanosti opravdava napade Torcide na policiju, Slobodna Dalmacija

– Milanović vrijeđa i laže da je moj otac udbaš, ja udbaš i kontinuirano ponavlja laž ne bi li se nataložila negdje pa da možda negdje netko misli da je istina.

Andrej Plenković, predsjednik Vlade na sastanku sa čelnicima vladajuće koalicije

– Tegeltija je razgovarao s ambasadorima Rusije i Kine iz UN-a. Možda da se još sastane s ambasadorima Sjeverne Koreje, Sirije, Venezuele i Irana da odgovore, ako znaju, na pitanje što su to ljudska prava ili zašto se protjerani ne mogu vratiti kućama.

Ivica Puljić, dopisnik Al Jazeere iz Washingtona, Dnevni avaz

– Svi imamo roditelje i djedove i bake. Radi se o mjeri, dobrom odgoju, osjećaju da nitko nije bez grijeha i tome da ne moraliziraš. Dakle, iz udbaške si familije. Kako ti je ćaća postao major KOS-a, a nije inženjer nego je stručnjak za javnu komunikaciju na čemu si maturirao jer nisi išao u JNA i nisi bio odličan učenik jer odlični učenici nisu pisali maturalne radove. Kako se to postiže, ako nisi vezan uz UDBU?

Zoran Milanović, hrvatski predsjednik u Jasenovcu, Nova TV

– Anđelo Zvizdović bio je dobri bosanski franjevac. 

Zoran Bibanović, novinar, Depo, Sarajevo

 – Sve ove godine što te hrvatski građani gledaju jedino su te u Bruxellesu vidjeli sretnog. To je tvoja scena, u Bruxellesu procvjetaš, tamo teku rijeke gustog soka sa sladoledom. U Hrvatskoj si posivio, muka ti je od svega. Nije hrvatska klima za tvoju anemiju. Ajde, Plenki, u Bruxelles, sunce ovog neba ne će nikad grijati kao ono belgijsko. Koliko ćeš još rođendana propatiti u ovoj Hrvatskoj? Koliko ćemo ih još mi propatiti s tobom?

Gordan Duhaček, novinar Indexa u čestitci A. Plenkoviću za njegov 52. rođendan

– Jedna skupina navijača s maskama preko lica i palicama u rukama navodno je krenula na kombi u kojemu je bilo više policijskih službenika u pratnji. Spominje se i kako pritom, što za sada nije bilo moguće provjeriti, ubacili baklju u policijski kombi. Policajci su se u svakom slučaju od njihova napada počeli braniti upotrijebivši i vatreno oružje.

Marin Dešković, novinar Jutarnjega lista

TVRDNJE

– Primijetio sam da su svi koji zagovaraju pobačaj već rođeni.

Ronald Reagan, bivši američki predsjednik

– Šefik Džaferović će ispričati da su mu sva vrata u UN-u bila otvorena. Ne bi on sam mogao otvoriti ni konzervu u UN-u da sve nije odradio veleposlanik Sven Alkalaj. Govorio je na Vijeću sigurnosti zahvaljujući Alkalaju, sretao se s drugima u UN-a zahvaljujući Alkalaju.  I još se Džaferović ljuti kada mu novinar postavi legitimna pitanja poput: “Jeste li vi zastupali interese svih građana BiH?” Naravno da nije, kao što ne bi ni drugi političari iz nacionalističkih stranaka.

Ivica Puljić, dopisnik Al Jazeere iz Washingtona, Dnevni avaz

– Želim Twitter učiniti boljim nego ikad, a to će se postići tako što ćemo ga poboljšati novim značajkama. Učinit ću algoritme otvorenima da bi se povećalo povjerenje, pobijedit ću spam botove i potvrditi autentičnost svih korisnika. Do kraja ću se boriti protiv lažnih profila na toj mreži, te za očuvanje Twittera kao mjesta gdje će se njegovati sloboda izražavanja.

Elon Musk, najbogatiji poduzetnik na svijetu iz Južnoafričke Republike, The Babylon Bee

– Jedna od opasnosti je da ćemo u narednim desetljećima vidjeti proces s- s- veće nejednakosti nego u bilo kojem prethodnom vremenu u povijesti jer će po prvi put to biti stvarna biološka nejednakost. Ako su nove tehnologije dostupne samo bogatima ili samo ljudima iz određene zemlje onda će se Homo sapiens podijeliti na različite biološke kaste jer stvarno imaju različita tijela i različite sposobnosti.

Yuval Noah Harari je izraelski javni intelektualac, povjesničar i profesor na Odsjeku za povijest na Hebrejskom sveučilištu u Jeruzalemu, Christianity

– Duboko osuđujemo šutnju dijela međunarodnih aktera na zapaljivu retoriku i duboko zabrinjavajuće izjave dužnosnika SDA, uključujući njezina predsjednika, koji su dali do znanja da predstavnici koje hrvatski konstitutivni narod većinski izabere na izborima ne će sudjelovati u vlasti. Jasna politička agenda o organiziranom preglasavanju Hrvata na idućim izborima, koja je i javno predstavljanja od radikalnih bošnjačkih stranaka, čija je politika danas mainstream u Bosni i Hercegovini, ne predstavlja temelj za vraćanje povjerenja između Bošnjaka i Hrvata u Federaciji BiH. Sa žaljenjem uočavamo kako dio međunarodnih aktera prisutnih u našoj državi svjesno ne reagira i ne izvještava o takvim malignim političkim pojavama i destruktivnim ciljevima. Istovremeno pozdravljamo sve napore koje su međunarodni predstavnici uložili i nastavljaju ulagati, uključujući SAD, EU i Vijeće Europe, u facilitiranju procesa donošenja održivih rješenja za odnose Bošnjaka i Hrvata, uključujući i pitanje izmjena Ustava BiH i Izbornoga zakona BiH.

Dragan Čović, predsjednik Hrvatskoga narodnog sabora i predsjednik HDZ-a BiH u pismu međunarodnim dužnosnicima

– Sretan ti rođendan, Plenki, ali stvarno nisi trebao. Pa i nemoj ubuduće. Usreći i sebe i Hrvatsku i skloni nam se s očiju. Idi tamo gdje te vole vidjeti, u Bruxelles. Koje su vaše želje za našeg premijera?

Gordan Duhaček, novinar Indexa u čestitci A. Plenkoviću za njegov 52. rođendan

– Hrvatska ima povijesnu prigodu da se izbori za bosanskohercegovačke Hrvate, što je ujedno i hrvatski interes, a ne obijesna želja. Tko bude glasao drukčije (za primanje Švedske i Finske u NATO) ja ću ga nazvati izdajnikom. I svakog tko popije kavu s njim ili s njom nazvat ću izdajnikom. Nema druge.

Zoran Milanović, hrvatski predsjednik u Varaždinu

GOVOR MRŽNJE

– Agresivna manjina klerikalnih talibana pritišće i stopira donošenje zakona o pobačaju. Ta agresivna manjina je očito ozbiljan segment glasačkog tijela HDZ-a i HDZ je taj koji to podnosi i trpi zbog tog dijela glasačkog tijela i tome se ne suprotstavlja. Mi smo žrtve toga.

Radimir Čačić, Plenkovićev koalicijski partner, N1 TV

– Karamarka smatram zloćudnom pojavom u hrvatskoj politici. Zadovoljan sam da je eliminiran iz politike.

Žarko Puhovski, politički analitičar, N1 TV

– Poluotok Klek, nasuprot Neuma, je dug oko 6,5 kilometara. Zajedno sa Neumom zatvara mali zaliv koji pripada Bosni i Hercegovini. Na njemu je vidljiva velika šahovnica. I ništa više.

Sanel Kajan, novinar Raport.ba, Depo

– Karađorđevo je bilo smrtni udarac. Zagreb je nas prodao!

Stjepan Kljujić, sarajevski Hrvat koji je do 1990. bio jugoslavenski športski novinar Vjesnika, a početkom devedesetih godina predsjednik HDZ-a BiH. Smijenjen nakon što je kao udbaš radio u interesu muslimana, Face TV

– Hajduk se mrzi jer je drukčiji. Nedohvatljiv i neshvatljiv podjednako. U konačnici, nepobjediv. Poraz na terenu – uglavnom izrežiran, baš kao i ove godine kada bi Hajduk, samo da nije bilo VAR-a, već u studenom zaostajao dvadesetak bodova za Dinamom i njegovim satelitima, izazivajući umjesto mržnje podsmijeh – ništa je naspram poraznih činjenica da ti klub vode kriminalci. Sposobni poduzetnici, kako ih časte u hrvatskim mainstream medijima u kojima su sve naše nogometne priče lijepe, osim jedne. One koja izaziva osjećaj krajnje odbojnosti i sve dovodi u bolesno stanje neprijateljstva.

Vinko Vuković, novinar Slobodne Dalmacije gura tezu da svi mrze Hajduk, a da je za to kriva hrvatska država u kojoj katolička vjera i Bog nisu zabranjeni kao u njemu neprežaljenoj Jugoslaviji

– Bosna i Hercegovina mjesecima je u fokusu zbog opasnosti novog rata bila i prije žestokog Putinovog napada na Ukrajinu. Osovina koja ide od Republike srpske preko Srbije do Rusije je osovina sposobna za rat. Tome treba dodati i hrvatske nacionaliste u BiH.

Michael Brand, njemački zastupnik CDU-a u Bundestagu, Tageszeitung

– Mislim, ako imamo neodgovornog grintavca koji krši zakone, ja mislim da ga treba ignorirati i uopće ne pitati ima li on kakvog kandidata ili što. Ja mislim da saborski zastupnici i zastupnice trebaju preuzet odgovornost i izabrat najboljeg Mrčelu. Pardon, najboljeg kandidata.

@GotovacViktor, https://45lines.com/gotovac-necak-zdravka-mustaca-protiv-mrcele/

JUGONOSTALGIJA

– Nije teško precizirati kada je sve počelo. Dapače, lako je. Počelo je, naime, kad se u hrvatski nogomet spustio Bog. Pardon, kad se Bog spustio u Hajduk. Jer da se Bog spustio u hrvatski nogomet, sve bi bilo podnošljivije. A ovako, u Hajduku, klubu koji s ostalim hrvatskim prvoligaškim klubovima nema ništa zajedničko, kao što ništa zajedničko nemaju noć i dan, Bog, koji je ljubav sama, proizveo je mržnju.

Vinko Vuković, novinar Slobodne Dalmacije gura tezu da svi mrze Hajduk, a da je za to kriva hrvatska država u kojoj katolička vjera i Bog nisu zabranjeni kao u njemu neprežaljenoj Jugoslaviji

– Policija je Torcidine navijače zadržavala i nije ih puštala na stadion. Ne znam što se točno događalo, ali je lako zamisliti rađanje frustracije kod mladića koji idu na utakmicu, plate put, a onda ih policija zadrži, ne da im vode i hrane par sati. Uz malo alkohola ili opijata, lako nastane frustracije.

Dražen Lalić, sociolog, profesor s Fakulteta političkih znanosti, Slobodna Dalmacija

– Tuđman je zemlju i društvo vratio pola stoljeća unazad. O tome se ništa neće čuti na komemoracijama. Ključni mit o čovjeku koji je stvorio samostalnu Hrvatsku tek ne drži vodu

Naslov i podnaslov članka Dragana Markovine na portalu Telegram, https://www.telegram.hr/politika-kriminal/tudman-je-zemlju-i-drustvo-vratio-pola-stoljeca-unazad-o-tome-se-danas-nista-nece-cuti-na-komemoracijama/ 

– Nema opravdanja za Jasenovac, rasne zakone, Rimske ugovore, genocid nad Srbima i Romima, obračun s Hrvatima antifašistima.

Vlado Vurušić, novinar Jutarnjega lista

– Hrvatska gospodarski rast koji joj je potreban može ostvariti samo u trećoj Jugoslaviji. Presudnu ulogu tu bi odigralo ponovno uspostavljanje ekonomskih odnosa među njezinim nekadašnjim republikama koje su sada nezavisne države. Na području bivše SFRJ danas postoji sedam nezavisnih država koje jedna drugoj “nabijaju” carine i tako jedna drugoj onemogućuju razvoj i rast.

Dragan Tomaševski, ekonomski analitičar, 7dnevno

– Trebamo valorizirati Tita kao onog tko je gradio našu, hrvatsku kuću, kao onog u čijem je opusu i zaokruživanje hrvatske države koju su, potom, potvrdili branitelji u Domovinskom ratu.

Viktor Gotovac, šef zagrebačkog SDP-a u razgovoru s Berislavom Jelinićem za Nacional

BOLJŠEVIZAM

– Neprihvatljivo je to da baš svi liječnici zagrebačke bolnice Sveti Duh imaju priziv savjesti i to se mora riješiti.

Tomislav Tomašević, zagrebački gradonačelnik, Jutarnji list

– Ako mi plaćamo, a plaćamo, specijalizaciju ginekologa, najmanje što može učiniti ministar je dati nalog da nitko ne može za javni novac, novac građana RH, ići na specijalizaciju za ginekologiju da se sutra odbije raditi posao ginekologa. Ustavni sud bio jasan – da ne može biti zabrane pobačaja.

Radimir Čačić, Plenkovićev koalicijski partner o prizivu savjesti liječnika ginekologa, N1 TV

BRAVO

– Plenković je jedan lažov. Ponovit ću. Nakon one huljske, udbaške provokacije Plenkovića i njegovog klana, ja ne mogu i ne ću drugačije da svakoga tko legende Domovinskog rata dovede u vezu s UDBA-om, takve ću osobe zvati udbašima. Kad mi netko govori o živcima, moji su dosta ledeni većinu vremena. Volio bih da nisu.

Zoran Milanović, hrvatski predsjednik u Jasenovcu, Nova TV

DEMAGOGIJA

– Potpuni prekid opskrbe naftom i plinom iz Rusije u EU-u može ugroziti oko 11 posto radnih mjesta u 14 najvažnijih industrijskih djelatnosti.

Procjena njemačke osiguravateljske kompanije Allianz u analizi pod naslovom “Tko bi se trebao bojati zaustavljanja ruske opskrbe energijom?”, Jutarnji list

– Zbog težine i opsega takvih nepravdi i zločina, posljedice vladavine nedemokratskih režima osjećaju se i danas. S prošlosti se možemo suočiti samo otkrivanjem istine i osudom onih koji su kršili temeljna ljudska prava.

Tomo Medved, ministar branitelja u Laduču na pokopu 133 nevine žrtve Križnoga puta iz 1945.

GLUPOST

– Prema mom planu, koji je sada pred Kongresom, možemo iskoristiti sljedeću generaciju električnih vozila, da će tipični vozač uštedjeti oko 80 dolara mjesečno od toga da ne mora plaćati plin na crpki.

Joe Biden, američki predsjednik ovako planira sniziti cijenu derivata, The Blaze

HOMOSEKSUALIZAM

– Cilj je provoditi kontinuiranu edukaciju mladih, temeljenu na dokazima dobivenim istraživanjima o rodnoj ravnopravnosti, seksualnom obrazovanju, s posebnim naglaskom na spolnom i reproduktivnom zdravlju.

Prijedlog za mlade zagrebačkoga gradonačelnika Tomislava Tomaševića u “Prijedlogu za mlade” pod naslovom “Akcijski plan programa za mlade za 2022. godinu”

HRVATSKI JEZIK

– Prekinut je promet AUTO-PUTEM (hrv. autocestom), vozila su se usmjeravala na lokalni put Lučko – Jastrebarsko – Karlovac.

Slaven Alfirević, novinar Slobodne Dalmacije

KOMENTARI

– Na stoti rođendan prvog hrvatskog predsjednika, tip bez prebivališta u Hrvatskoj, što je ovdje došao kao izbjeglica, koji se javno ponosi i stalno hvali svojim pederlukom, jer drugih životnih postignuća nema, napisao je tekst naslova i teze, kako bi bilo bolje da se Franjo Tuđman nije ni rodio. Dok u svakoj drugoj državi ovakav primjerak, kojem su po nalogu Sarajeva, glavne mete Hrvati iz Bosne i Hercegovine, ne bi imao gdje pisati svoje bljuvotine, ovdje može očekivati da će iduće godine za vulgarni i bijedni uradak, dobiti nagradu za novinara godine.

https://www.facebook.com/marin.vlahovic.9

LAŽ

– U potpunosti poštujem rad DORH-a, policije, institucija.

Andrej Plenković, predsjednik Vlade na sastanku sa čelnicima vladajuće koalicije

 – Ahdnama je preteča Europske povelje o ljudskim pravima iz 1950. godine i važan dokument za kontinuitet očuvanja multivjerskog karaktera Bosne i Hercegovine.

Zoran Bibanović, novinar, Depo, Sarajevo

– Dragan Čović se zalaže za takvu reformu izbornog zakonodavstva koja bi mu trebala osigurati politički monopol na onom prostoru koji može kontrolirati, dok ga ostatak Bosne i Hercegovine u kome žive Hrvati ne zanima.

Davor Gjenero, protuhrvatski novinar za američki Radio Slobodnu Europu

ORJUNA

– Policija je na stadionima “mamićevska” i ima svoje interese.

Dražen Lalić, sociolog, profesor s Fakulteta političkih znanosti, Slobodna Dalmacija

– Hajdukovi mali dioničari, okupljeni u udruzi “Naš Hajduk”, odavno su došli do kontrolnog paketa, a odnedavno “drže” više od 30 posto dionica kluba u koji su uložili više od 19 milijuna kuna. I nemaju namjeru stati. Bez obzira na tablicu. I količinu mržnje.

Vinko Vuković, novinar Slobodne Dalmacije gura tezu da svi mrze Hajduk, a da je za to kriva hrvatska država u kojoj katolička vjera i Bog nisu zabranjeni kao u njemu neprežaljenoj Jugoslaviji

PITANJE

– Moje pitanje je što su Mustač i Perković žurili u Hrvatsku. Da su ostali još koju godinu u Njemačkoj, njemački sud bi ih protjerao za koju godinu, ali to je njihov problem.

Zoran Milanović, hrvatski predsjednik u Jasenovcu, Nova TV

Povezane objave

IZJAVE TJEDNA

hrvatski-fokus

IZJAVE TJEDNA

HF

IZJAVE TJEDNA

hrvatski-fokus

IZJAVE TJEDNA

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više