Hrvatski Fokus
Povijest

Vinko Nikolić o četničkom vojvodi Dobroslavu Jevđeviću

»Čemu bismo mi našu sudbinu povezivali sa četnicima? Mi nemamo s njima veze«…

 

U svojoj knjizi “Tragedija se dogodila u svibnju…” Vinko Nikolić je pisao o vojvodi Dobroslavu Jevđeviću na stranicama: 173.-174., 183.-184., 189., 252., 256., 260., 267., 271., 301., 334., 383.-384., 387.-389., 391., 393. i 408.-oj.

  1. SIJEČNJA 1946. (str. 173. i 174.)

DANAŠNJE je jutro započelo u brigama. Sve je u znaku odlazaka i dolazaka. Logor u pravu rasulu. Treba samo pogledati te tipove ljudi oko sebe. Nema pera, koje bi ih moglo opisati. Prava galerija. Treba motriti same te Talijane. Čudo i užas! Galame, gore nego piljarice na trgu. Svađa. Trgovina. Glavna i jedina valuta su cigarete. Eno jedan prebire po smeću po otpacima sirovih krumpira, i jede. Jedan čisti krumpire, pa više u usta, nego u lonac, a i džepovi mu nabrekli. Pokidali veliki dio šatora, s tim će, navodno, u drugi logor. Polegli, sunčaju se. Prava slika opće propasti i ljudskoga jada.

— Jučerašnji “Union Jack” (11. 1.) piše, da će se u ožujku održati rasprava protiv Nedića te njegovih ministara unutarnjih poslova Dinića i prometa Dokića, pa generala Rupnika, koji su predani, dok je Paranos na parobrodu izvršio samoubojstvo…

— Znači, Bećarević se ubio u Bariju?

— Upravo je stigao Velečasni, pa kaže, da je u zatvor k Viktoru doveden četnički vojvoda Jevđević.* I misli, da će on biti predan. Dapače, on misli, da će Hrvati i Srbi obćenito biti vraćeni… Pripovijeda, da u Rimu uhićuju Hrvate, posebno ustaše, i da ih je već uhićeno oko 300… Inače veli, da su mu neki visoki časnici rekli u Rimu, prilikom saslušavanja ovih dana, da je područje interesa razgraničeno. Srbija pod Rusiju, granica je Drina, i ovo područje ovamo pripalo bi Podunavskoj konfederaciji, kojoj ne bi bio kralj Oton, nego bivši engleski kralj Eduard, vojvoda od Windsora, poznat iz afere Simsonica.

— To ne bi bilo loše… dapače, to bi onda stvarno bila sloboda i demokracija. Engleski bi kralj znao to najbolje urediti. Oni bi onda očuvali nas, čuvajući svoje kraljevstvo. Poučili bi nas, što znači prava demokracija, primjena načela slobode na život.

— A znate — javi se jedan naš stari politički borac — da su oni i nakon prošlog Svjetskog rata na zborovima javno govorili, da bi bolje bilo, da imamo makar polunezavisnu državu pod jednim engleskim princom, nego Jugoslaviju…

— Pa to je i htio i Supilo!
— Zato je, valjda, i umro?

— Svakako, u tim našim političkim prilikama to su povoljni izgledi. Zato ne razumijem, čemu ta panika? Neki od nas kao da ne vide ono povoljno. A čemu bismo mi našu sudbinu povezivali sa četnicima? Mi nemamo s njima veze. Jevđević, ako ga predaju, dobit će zasluženu plaću za svoja zlodjela. Ako ga oni ne predaju, morali bismo ga kasnije mi tražiti i suditi, i kazniti…

— A sada on hoće bezuvjetni sporazum, sada, kada je, sva je prilika, Jugoslavija posve propala…

— Zato je i izmislio ovo o općim uhićenjima i Srba i Hrvata, da uplaši sve naše, da bi onda, tobože zaštićujući sebe, i njih usput zaštitili.

— Sada on zaziva Mačeka, pa čak i Vatikan.

— Da, prije se družio i sa samim đavlom, samo da uništi Hrvate, i u uspjelo mu je očistiti nekoliko naših kotareva.

— Tu vam mogu najbolje ja osvijetliti djelovanje vojvode Jevđevića —primijeti Davor— jer sam to sve upoznao ne iz izvještaja, nego na samome terenu.

* – Srpski list »Iskra« (München, 1. veljače 1985.), u svom osvrtu na prvi svezak ove knjige “Tragedija se dogodila u svibnju”, tumači, da sam »u mržnji prema Srbima« napravio nekoliko »grubih iskliznuća«. Tako, npr., da sam za Jevđevića napisao (str. 240.), da je »pop«, a »on je bio sve drugo, samo ne to«. Ne radi se ovdje o »mržnji prema Srbima«, nego je to tiskarska pogrješka. Tako ima i drugih pogrješaka, jer ono je bila prva naša knjiga u novoj tehnici.

Tomislav Dragun

Povezane objave

Šezdeseta obljetnica od smrti don Lovre Katića

hrvatski-fokus

Jugokomunistički Titini zatvori (11)

HF

Antun Milovan – hrvatski preporoditelj

HF

Franjo Tuđman je citirao Maksa Luburića

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više