Hrvatski Fokus
Najnovije vijesti

Mate Mišo Kovač i srpski dječak-pjevač Žarko Pribaković

Mišina pjesma i njegova ljudska karizma premostile etničke i generacijske granice (što je vrlo teško), poglavito kada je riječ o Srbiji gdje ratne trublje još odjekuju

 

Pripadam naraštaju nešto mlađem od Miše Kovača i stoga sam, kako se kaže, „odrastao i ostario“ uz njegovu glazbu. Pjesmama neponovljivog mediteranskog ugođaja, on je dao svoj osobni pečat, ono što Englezi nazivaju personality – osobnost. Iako ne postoji općeprihvaćena definicija osobnosti, većina teorija usredotočuje se na motivaciju i psihološke interakcije s okolinom kojom je osoba okružena. A upravo Mišo Kovač ostvaruje čudesnu interakciju s okolinom. Publika mu vjeruje jer riječi i glazbu koju izvodi prenosi na iskren, sugestibilan i zanimljiv, ali i ujedno i ekstrovertan način. On je doista personality jedan od rijetkih u našem kulturnom prostoru. Da nije tako, ne bi se moglo uopće shvatiti kako je jedan mladić, tapetar po zanimanju, ugodna glasa i pojave, postao mega zvijezda. Moramo tome dodati i njegov privatni život pun turbulencija, padova i uspona, pa i strašne tragedije gubitka sina jedinca i pokušaja suicida, koji je ponekad bilo teško razumjeti, ali koji je njegova publika, pa i cijela nacija shvatila i s njime suosjećala. Mišo Kovač je estradni umjetnik koji je bio popularan i prihvaćen na prostoru cijele bivše Jugoslavije, ali pri tome nije odbacio svoju narodnost i hrvatsko rodoljublje. U Domovinskome ratu su mu neprijateljski specijalci nanijeli strašan udarac, usmrtivši mu sina. Mišo je reagirao odlučno, nije se predao, što više upisao se u HOS i nastavio pjesmom borbu za slobodu Domovine.

U  poratnim vremenima Kovaču se treba odati priznanje što je snagom svoga autoriteta ublažavao i osuđivao izvana ubacivane antagonizme između jadranske i panonske Hrvatske, između Dalmacije i Slavonije, Hajduka i Dinama, kojima je bio cilj dehomogenizacija hrvatske nacije.  Zbog svega što sam naveo ovako telegramski, nije me iznenadilo da je Mišo Kovač održao 6. lipnja 2022. koncert u Splitu pred 25000 gledatelja, na kojem je pjevao puna dva sata. Ne zaboravimo njemu je 81 godina, a preživio je zdravstvene tegobe  koje su ga dovele do ruba života. Nisam posebno zaljubljen u naše estradnjake, ali ljudi poput Mate Miše Kovača, Olivera Dragojevića, Ive Robića, Arsena Dedića, Vice Vukova… prerasli su u nacionalne vertikale. Želio bih, uz čestitke Mati Miši Kovaču, samo nuzgred navesti primjer, kako i u susjednoj Srbiji, postoji jedan pjevač-dječak, tinejdžer, kako se sada kaže, Žarko Pribaković, koji unatoč tamošnjoj političkoj atmosferi, a ona prema ispitivanju javnog mnijenja Hrvate doživljava negativno, izvodi i pjesme s repertoara Miše Kovača. Kako je došao do njegovih pjesama, nije mi poznato, ali je očito da je netko od odraslih iz njegovoga životnog okruženja u tome sudjelovao. Istina je da su mu na jednome TV natječaju u Srbiji to dozvolili, tako da je pjevao Mišinu pjesmu pred milijunskim srpskim auditorijem. Po meni, vrlo dojmljivo Žarko je izveo skladbu „Ti si pjesma moje duše“. Istina, uspješno je otpjevao i nekoliko skladbi Željka Bebeka i Zlatan aStipišića – Gibonnija. Posebno me se dojmila „Cesarica“.

Prvi snimak „Ti si pjesma moje duše“ Pribaković je učinio u vlastitome domu, kao tzv. cover snimku. Snimak je pokazao dječakovu nadarenost. Pratio je sam sebe na gitari, a cjelokupni dojam je bio odličan, poglavito obzirom na godine dječaka-pjevača. Obradovao sam se zbog Miše Kovača. Ovu izvedbu ne možemo naći na You Tubeu, već na Žarkovoj facebook-stranici i to od rujna 2018. godine.

Žarko Pribaković – Ti si pjesma moje duše #Cover #Uzivo https://www.facebook.com/watch/?ref=search&v=320427192040416&external_log_id=6652e955-70ae-4839-916e-ca79dfa8afd9&q=zarko%20pribakovic

Dječak Žarko Pribaković pjeva skladbu „Ti si pjesma moje“ duše“ -cover snimka

Drugi puta Pribaković je otpjevao istu pjesmu na show – programu „Pinkove zvjezdice“ kao 13 godišnji dječak, 25. ožujka 2016. godine. Pogledajte:

Žarko Pribaković Ti si pjesma moje duše 360p

Premijerno prikazano: 9. lipnja 2021.

https://www.youtube.com/watch?v=81Qd_oKOHZk

Iz priloženih fotografija je vidljivo kako je mladi pjevač „skinuo“ i neke karakteristične Mišine pokrete, dok je u samu pjesmu unio svoje emocije. Sjajno je to učinio i dobronamjeran slušatelj morao bi to priznati. No, Procjenjivačko vijeće bilo je drugog mišljenja. Pogledajte:

Jedan srbijanski portal je izvijestio: „Posljednji takmičar pinkovih zvjezdica, 25. 3. 2016. godine, je bio Žarko Pribaković. Prvo je otpjevao pjesmu Miše Kovača “Ti si pjesma moje duše”. A glavna Leontinina (Vukomanović, srpska pjevačica i poetesa, op. Đ. V.) zamjerka bila je da nema dušu.

Prodiši, zaljubi se – savetovala ga je Leontina.

Jelena Tomašević (poznata srpska pjevačica) se složila da treba da se zaljubi i dodala: Sa moje tačke gledišta, ti meni prijaš. Što se tiče tvog pevanja, potpuno je retro! Ja te zovem “retro džuboks” jer nam izvlačiš neke pesme koje ovde nismo čuli.

Druga pjesma je “Amazing grace” nakon koje je trinaestogodošnji Žarko dobio svih pet glasova i prošao u dalje takmičenje.“

Navedeni komentari su bili subjektivni, čak neistiniti. Dječak je pjevao sugestibilno, emocionalno i glazbeno dorađeno. K tome dodajmo, kako mu je glas u procesu mutiranja. Nikakvo „zaljubljivanje“ i nikakva erotika nisu mu bili potrebni i čak je pomalo etički dvojbeno davati ovakav savjet dječaku od 13 godina. Moje je mišljenje nakon što sam čuo navedene komentare, da oni otkrivaju kako je glavna zamjerka Žarkovoj interpretaciji zapravo bila izbor pjesme hrvatskog pjevača Miše Kovača: „Ja te zovem “retro džuboks” jer nam izvlačiš neke pesme koje ovde nismo čuli“. Navedene dame sigurno znadu kako je Mišo javno izjavio da zbog obiteljske tragedije nikada ne će nastupiti u Srbiji. Konačno, sve do 2021. ova se Žarkova izvedba nije stavljala na You Tube. Pojavila se tek nakon njegove punoljetnosti, kada TV Pink više nije imala strogu kontrolu nad njegovim nastupima, kao i nastupima svih sudionika – do punoljetnosti. Ovo ističem kako bih pohvalio Pribakovićev izbor, a on se odlučio pored Kovača i na pjesme Olivera Dragojevića i Gibonnija i Željka Bebeka. Žarko  je, ipak, iz Vojvodine gdje vlada nešto više međuetničke tolerancije. Nisam zločest ako pretpostavim kako je ovakav izbor, mladoga Žarka stajao pobjede.

Ne želim time ništa prejudicirati, od ovoga dečka praviti heroja, jer to nije potrebno. Ne poznajem niti njega, niti obitelj mu, a nikada nisam bio ni u Bačkoj Topoli gdje on živi. Prva lasta ne čini proljeće, a možda će me taj mladić sutra već demantirati nekim protuhrvatskim političkim stavom, jer je sada student i boravi u Beogradu. A kontrirati općoj političkoj klimi bilo bi pogubno za mladoga pjevača koji gradi karijeru. Međutim, ostaje činjenica važna za nas u Hrvatskoj, koju se ne može zanijekati, a ta je da su Mišina pjesma i njegova ljudska karizma premostile etničke i generacijske granice (što je vrlo teško), poglavito kada je riječ o Srbiji gdje ratne trublje još odjekuju. Onoga trenutka kada sam slušao i preko You Tubea gledao mladog Srbina kako izvodi Mišine pjesme, uvjerio sam samoga sebe da se zabavnu glazbu ne smije ignorirati i omalovažavati. Njezin je društveni utjecaj snažan. Na žalost, može se i zloporabiti. Mišo Kovač je pjevač koji slavi ljubav, ljepotu svoje Domovine i svoga zavičaja, poštuje svoj narod, ali ne prezire druge, stoga su njegove pjesme i prihvaćene izvan granica Hrvatske. Nikada nisam pročitao retka u kojem bi Kovač iskazivao serbofobiju. A imao bi za to osobne razloge. Mladi Pribaković je, zapravo, rušio predrasude i pokušao graditi neke nove mostove između naših sučeljenih naroda. Zbog toga i pohvaljujem ovaj napor i ugrađujem njegovo ime u hrvatski medijski prostor.

Nakon ovoga koncerta treba glasno kazati: Mišo Kovač je kao pjevač zabavne glazbe postao živa legenda i osoba koja je utjecala i utječe i na javno mnijenje u Hrvatskoj, a time i na povijesne tijekove.

Mišo Kovač je u području glazbe, ono što u književnosti nazivamo poeta vates.

Dragi Mišo, na mnohaya lita – ad multos annos!

Đuro Vidmarović, veleposlanik u mirovini, bivši predsjednik Društva hrvatskih književnika

Povezane objave

Traže smjenu Zorana Milanovića

HF

Zaustavite Milanovića i Ostojića!

HF

HDZ postaje uporište za koaliciju s radikalnim Srbima iz SDS-a, bivše četničke stranke

hrvatski-fokus

Zakulisne Pupovčeve igre u Sloveniji

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više