Hrvatski Fokus
Kultura

Izložba ‘Ante Mandarić. Prostori umjetničkog traganja’

Na izložbi je predstavljeno 88 slika, crteža i skulptura

 

Muzej grada Splita u utorak, 21. lipnja 2022. u Galeriji Emanuela Vidovića otvorio je izložbu radova jednog od relevantnih protagonista splitske likovne scene Ante Mandarića (Knin, 1948. – Split, 2016.). koji se u velikom formatu retrospektivnog tipa predstaviti s 88 slika, crteža i skulptura. Autor izložbe je dr. sc. Dalibor Prančević, a kustosica je Nela Žižić, muzejska savjetnica.

Ante Mandarić rođen je u Kninu 1948. godine. Umjetnički se oblikovao u Školi za primijenjene umjetnosti, na odjelu za kiparstvo. Na likovnu scenu grada Splita stupio je 1977. godine najprije sudjelujući na skupnim izložbama, da bi 1979. priredio prvu samostalnu izložbu u Galeriji HDLUS-a, odnosno Salonu Galić. Otada pa do kraja svoga života, 2016. godine, ostao je aktivan protagonist likovnoga života grada i intrigirao publiku čestim promjenama vlastita likovnoga raspoloženja i izražavanja: od egzistencijalističke tamne faze slika zasićenog duktusa preko crteža rasvijetljenog fonda i lazurnog nanosa akvarelnih boja do konstruktivistički slikanih kompozicija. Zasebno je, nadalje, poglavlje o kiparskom stvaralaštvu Ante Mandarića. Njegovi radovi svojom morfologijom variraju od sinteznih volumena ženskih aktova, preko izrazito intimnih i umanjenih glava poznatih i nepoznatih umjetnikovih suvremenika, do neobičnih facijalnih konstrukcija neosporivo važnog bojanog sloja.

„Ja ustajem svakog jutra drukčijeg raspoloženja. U jednom danu ja mijenjam svoje raspoloženje, mijenjam svoj senzibilitet. Ja i ne mogu napraviti toliko istih slika jer se mijenjam. Sliku kad napravim, ja je zaboravim. Samo dok radim, ja sliku osjećam.“

Kroz ove riječi, koje umjetnik izgovara prigodom otvorenja samostalne izložbe u Salonu Galić 2010. godine, moguće je razlučiti i njegov umjetnički postupak kao i ljudsku narav. One su zapravo i poslužile kao platforma osmišljavanja i postavljanja ove prve posthumne izložbe njegovih radova. Na izložbi je prikazan dio umjetnikova opusa od 1977. do 2007. godine, no postav se ne temelji na preciznome kronološkome slijedu, nego „na susretu i dijalogu različitih blokova radova koji se okupljaju oko teme, doživljaja ili, pak, njihove estetske srodnosti (ili potpune različitosti). Često se može čuti sud o eklektičnosti Mandarićeve  umjetničke procedure što, dakako, ne treba biti pejorativna odrednica nego potvrda osjećanja bila vremena i pripadnosti nestalnome te fluidnome postmodernome duhu. Dostaje i ovdje nasloniti se na riječi samoga umjetnika iz 2007. godine:

„U današnje vrijeme gotovo je nemoguće stvoriti originalno umjetničko djelo, a da ono ne asocira na neko već viđeno. Zbog toga i mali djelić nečije osobnosti koja zrači iz nekoga dijela znači veliki umjetnički doseg i odraz umjetničkog talenta.“

„Sebi dajem mogućnost biti u svojem vlastitom vremenu u svakom segmentu života vlasnikom svoje prolaznosti strpljivo nosim svoj križ koji mi je utkan od rođenja na svoj način ne omaložavajući kriterij i spoznaju drugih satkan sam od nemira okružen brutalnošću i besmislom kad bi se mogao nasmijati bio bi to moj sretan i bezbrižan trenutak ali kao gledajući oko sebe svu tragiku života gdje čovjek postaje vrijednost po količini novca i enormnog materijalnog bogastva ja vjerujem da umjetnost može oplemeniti čovjekovu duhovnost moja radost je moje svakodnevno stvaranje u smiraj dana promatrajući što sam napravio ne osjećam se sretnim počinje sumnja i nemir i sebi kažem Bože gdje ja to griješim nadam se novom danu i tako sve do trenutka kada ne dočekam novo i tako željeno svanuće a ni smiraj dana“. (Ante Mandarić 2010. umjesto predgovora)

Inicijacija je ove izložbe prikazati više faceta umjetničke osobnosti Ante Mandarića u širemu vremenskome dijapozitivu te potaknuti daljnji studij i promišljanje njegove osebujne pojave u povijesti umjetnosti grada Splita.

Izložba ostaje otvorena do 21. kolovoza 2022.

Nives Matijević

Povezani članci

Sve polagano

hrvatski-fokus

​Nova vremena neka

HF

‘Legende Mediterana’ Stipe Suraća

HF

Stvarno nestvarni svijet Nenada Marasovića

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...