Hrvatski Fokus
Znanost

Prvi čovjek u Kanadi kojem je odobrena isplata zbog cjepiva protiv Covid-19

Ross Wightman 1 od 10 osoba hospitaliziranih s Guillain-Barréovim sindromom u roku od 30 dana od cijepljenja

 

Ross Wightman snimljen je pored svoje dvoje djece nakon što mu je dijagnosticiran Guillain-Barréov sindrom. U godini otkako je postao djelomično paraliziran, Ross Wightman zadržao je fokus na malim pobjedama – od ustajanja stubama bez pomoći, do odlaska u samostalnu šetnju u blizini svog ruralnog doma B. C. No, najveća pobjeda došla je u obliku elektroničke poruke iz kanadskog Programa podrške ozljedama cjepiva (VISP) koji je potvrdio nešto što je, kako kaže, cijelo vrijeme znao: da je njegovo stanje vjerojatno uzrokovano cjepivom Oxford-AstraZeneca COVID-19. “To je bilo prilično opravdano”, rekao je Wightman iz svog doma na Lake Countryju u dolini Okanagan. “Imati ga u ruci, u papiru, priznajući da je opravdano”.

Wightmanu je dijagnosticirana bolest. Guillain-Barréov sindrom (GBS), rijetko stanje koje utječe na živčani sustav, samo nekoliko dana nakon njegove prvoga i jedinog cjepiva. Stanje može uzrokovati paralizu, slabost mišića, pa čak i smrt. “Svaki dan je žrvanj”, rekao je Wightman, koji još uvijek ima znatno ograničenu pokretljivost u rukama i nogama. “Pismo ne mijenja moje stanje ili način na koji se osjećam pretjerano – jednostavno je lijepo imati”, dodao je.

GBS dijagnoze nakon cijepljenja protiv COVID-19 izuzetno su rijetke – otprilike jedna od 700,000 – prema podacima B. C. Centra za kontrolu bolesti (BCCDC) i Health Canada. Bilo ih je. Deset prijava osoba hospitaliziranih s GBS-om u roku od 30 dana od cjepiva protiv COVID-19 od prosinca 2020., svi su otpušteni, navodi BCCDC. Četiri izvješća uslijedila su nakon cjepiva AstraZeneca, pet je slijedilo Pfizer-BioNTech Comirnaty, a jedno modernu Spikevax. Više od 11,7 milijuna cjepiva protiv COVID-19 primijenjeno je u saveznoj državi Britanskoj Kolumbiji na zapadu Kanade, a zdravstveni stručnjaci napominju da rizici povezani sa zarazom koronavirusom daleko nadmašuju rizike cijepljenja. U Kanadi je zabilježeno više od 41.000 smrtnih slučajeva povezanih s COVID-19.

Pismo koje je Wightman primio čini ga jednim od samo nekolicine Kanađana koji su dobili odobrenje za naknadu za ozljede cjepiva COVID-19. Odlučio je ne podijeliti svoju ukupnu dodjelu s CBC Newsom navodeći zabrinutost za privatnost, ali je rekao da je maksimalna isplata u okviru programa oko 284.000 dolara. Wightman je rekao da se ne kvalificira za puni iznos.

Ross Wightman primio je ovo pismo koje potvrđuje vjerojatnu vezu između njegovog GBS-a i njegova cjepiva AstraZeneca. Kazao je kako također ima pravo na zamjenu prihoda do 90.000 dolara godišnje. CBC News kontaktirao je Health Canada radi jasnoće o strukturi isplate programa. Najnoviji podaci pokazuju kako je manje od pet osoba odobreno za naknadu za ozljede, a brojevi će biti ažurirani u sljedećih nekoliko dana, kažu programski operateri.

Operateri su također u srijedu priopćili kako će najnoviji podaci o ozljedama cjepiva biti objavljeni naknadno unatoč vlastitom roku od 1. lipnja.

Wightman, koji je prije dijagnoze radio kao pilot i agent za nekretnine, posljednjih godinu dana nije mogao raditi. Ne može sam daleko putovati. Ali najteže je sjediti sa strane, nesposoban za fizičke aktivnosti sa svojom djecom, kaže. “Igranje nogometa s djecom u dvorištu. Moj najstariji je veliki u bejzbolu, a jedna od mojih omiljenih stvari je samo igrati catch u dvorištu, a ja to ne mogu učiniti. To je teško”, kazao je.

Rossu Wightmanu dijagnosticiran je Guillain-Barréov sindrom nedugo nakon prvoga cjepiva protiv COVID-19 AstraZeneca. Prema BCCDC-u i Health Canada, od prosinca 2020. bilo je 10 izvješća o pojedincima hospitaliziranim s GBS-om u roku od 30 dana od cjepiva protiv COVID-19. Unatoč odobrenju isplate ozljeda cjepiva, kaže da još uvijek ne misli da se podudara s fizičkim, emocionalnim i financijskim dankom koji je pretrpio tijekom prošle godine. “Ne znam koji je broj dovoljan, ali isplata nije nešto zbog čega sam pretjerano uzbuđen”, kazao je. “Zamjena prihoda ne će biti ono na što smo navikli… tako da je to malo razočaravajuće za mene.” Wightman kaže da brojni njegovi simptomi, uključujući gubitak osjećaja u stopalima i oštećenja vida, nisu bili uključeni u njegovu procjenu koristi od ozljeda, pa se planira obratiti odboru za medicinske preglede programa. Kaže da traži i pravni savjet.

Ross Wightman ima ograničenu sposobnost u rukama i zapešćima, ali se poboljšao i može samostalno preuzeti više aktivnosti. “Ako je paušalni iznos bio ogroman, onda je možda zamjena prihoda nešto što bismo mogli ostvariti, ali način na koji su stvari do sada predstavljene, to još uvijek nije nešto za što smo se odlučili”, kazao je.

Prije pandemije Kanada je bila jedina zemlja skupine G7 koja nije imala program naknade štete od cjepiva. Plan masovne imunizacije COVID-19 u zemlji potaknuo je razvoj VISP-a, rekao je dr. Kumanan Wilson, liječnik interne medicine u bolnici Ottawa koji je konzultiran kao stručnjak za predmete za program. Wilson je također izvršni direktor CANImmunizea, tehnološke tvrtke koja stoji iza istoimene digitalne platforme za praćenje cjepiva i stručnjak za oklijevanje s cjepivima.

Bočice cjepiva Oxford-AstraZeneca i Pfizer-BioNTech COVID-19 zjape prazne u ljekarni Junction Chemist Pharmacy u Torontu. “Rekli smo ljudima da se morate cijepiti, a u mnogim slučajevima doneseni su mandati”, kazao je. “Morali smo održati svoj dio pogodbe, a to je bilo osigurati da se prema tim pojedincima postupa pošteno ako se dogodi nešto nepristojno. “Vrlo snažno vjerujem u sigurnost cjepiva. Oni prolaze kroz rigorozna treća faza ispitivanja, ali rijetki događaji mogu se dogoditi, a u tim okolnostima te pojedince treba podržati”, dodao je. Wilson napominje da rizici od infekcije COVID-19 daleko nadmašuju rizike od nuspojava na cjepiva. Cjepivo AstraZeneca uglavnom je postupno ukinuto u Kanadi nakon što su se krvni ugrušci pojavili kod primatelja brzinom od oko jedan na 100.000. Wilson je rekao da postoje izazovi u ranoj fazi razvoja programa koji određuju što bi se trebalo smatrati ozbiljnom bolešću koja je povezana s cjepivom. GBS je bio među poremećajima o kojima se raspravljalo, s obzirom na to da dolazi s teškim zdravstvenim izazovima koji se često mogu prevladati nakon niza godina.

“Ohrabren sam vidjeti da je to stanje nadoknađeno, da su pogriješili na strani liberalnog tumačenja ozbiljne i trajne štete”, kazao je. Što se tiče toga hoće li primatelji biti zadovoljni procijenjenim isplatama iz programa, Wilson je rekao da mogu iskoristiti svoje pravo na žalbu, ističući da je VISP još uvijek u ranoj fazi. “Vjerojatno će biti puno prilagodbi napravljenih na temelju iskustava početnih tvrdnji”.

Jon Hernandez, Vancouver, Britanska Kolumbija, Kanada, cbc.ca news canada british columbia bc-man vaccine-injury-payout – Bing News

Povezane objave

Prilog HAZU-a kurikulnoj reformi (8)

HF

Predsjednica Europske komisije zatražila ukidanje Nürnberškog kodeksa!

hrvatski-fokus

Tisuću petsto znanstvenika kaže da ‘klimatske promjene nisu uzrokovane CO2’ – pravi pokret za okoliš je otet (2)

hrvatski-fokus

Gluposti iščezavaju, ostaju dobrota i djela

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više