Hrvatski Fokus
Društvo

Englezi velškoj školskoj djeci daju kukce za jelo

Još jedna ostvarena teorija urote – škola u Britaniji počinje djecu hraniti insektima

 

Točno kako su govorili teoretičari urote, i što su potiho najavljivali iz Svjetskog Ekonomskog Foruma, tzv. klimatska kriza će se iskoristiti kao narativ o neodrživosti proizvodnje mesa i prehranu populacije će se polako prebacivati na insekte, a najbolje mjesto za početi sa takvim stvarima su, naravno, djeca. Djecu treba hraniti kukcima kao dio plana da se nova generacija prebaci s mesa na kukce – i uvjeri roditelje da slijede njihov primjer. Učenicima u četiri osnovne škole u Walesu bit će ponuđeni kukci da jedu u sklopu projekta za procjenu apetita djece za “alternativnim proteinima” kao što su cvrčci, skakavci, svilene bube, skakavci i brašnari.

Istraživači se nadaju da će njihova otkrića dati naznake o tome kako najbolje educirati djecu o ekološkim i prehrambenim prednostima jestivih insekata diljem Ujedinjenog Kraljevstva, a potencijalno i u inozemstvu – i, zauzvrat, njihove roditelje, jer svijet nastoji pomoći okolišu smanjenjem konzumacije mesa. Projekt, koji počinje ovog tjedna, koristit će ankete, radionice, intervjue i fokus grupe kako bi istražili razumijevanje i iskustva mladih o alternativnim proteinima.

Istraživači su se udružili s učiteljima i nadaju se da će mnogi od pet do 11 godina u studiji biti voljni kušati neke jestive kukce kako bi vidjeli jesu li im ukusni.

“Želimo da djeca za sada razmišljaju o alternativnim proteinima kao stvarnim stvarima, a ne samo kao o hrani za budućnost, stoga je isprobavanje neke od ovih namirnica ključno za istraživanje”, rekao je Christopher Bear sa Sveučilišta Cardiff. “Iako se jestivi insekti – za sada – ne prodaju u velikoj mjeri u Velikoj Britaniji, oni čine dio prehrane oko 2 milijarde ljudi diljem svijeta. Mnogo toga je u dijelovima svijeta gdje su dio dugogodišnje kulinarske tradicije. I sve su popularniji drugdje”, rekao je.

Studija iz 2020. procijenila je da je 9 milijuna europskih potrošača jede kukce u 2019., a predviđa se da će se taj broj povećati na 390 milijuna do 2030., prema Međunarodnoj platformi insekata za hranu i hranu za životinje (IPIFF), dobrotvornoj organizaciji za proizvodnju insekata. Promicale su ih organizacije poput Ujedinjenih naroda zbog njihovih potencijalnih ekoloških i nutritivnih prednosti, te kao potencijalnog doprinosa globalnoj sigurnosti hrane, istaknuo je dr. Bear.

Carl Evans, ravnatelj osnovne škole Roch Community u Pembrokeshireu, koja sudjeluje u projektu, rekao je: “Postoji važna veza između naše lokalne zajednice, proizvodnje hrane i širih globalnih pitanja koja okružuju održivi razvoj.”

“Ova su pitanja važna za djecu, ali ih je teško razumjeti i često ih mogu zbuniti”, dodao je. Verity Jones, sa Sveučilišta zapadne Engleske u Bristolu i uključena je u studiju, ima prethodno iskustvo s djecom i jestivim kukcima te je uvjerena da oni mogu biti moćna sila za promjenu ponašanja svojih roditelja o ovom pitanju.

“Mnoga djeca imaju moć gnjaviti, tako da u nekim slučajevima mogu biti veliki faktori promjene prehrane unutar obitelji”, rekla je, dodajući da komadići insekata nalaze svoj put u mnogim namirnicama koje jedemo svakodnevno. “Svatko jede kukce svaki dan – u svakih 100 grama čokolade nalazi se preko 30 dijelova kukaca… kruha, voćnih sokova, hmelja… kako bih vam rekla, jedete kukce”, rekla je. “I otkrila sam da, kada djeca znaju da su insekti već, po samoj prirodi obrade, u mnogim namirnicama koje jedemo; i uvjereni su da se ne će razboljeti ako ih pojedu, vrlo su otvoreni za pokušaj”, rekla je – iako su u većini slučajeva puno sretniji što ih jedu mljevene nego cijele insekte.

“Sva istraživanja, za odrasle i djecu, pokazuju da su cijeli insekti odbojni, ali samljeveni insekti u hrani su vrlo prihvatljivi. Nitko ne voli ideju da ima hrskavo krilo ili antenu među zubima. No, zapravo, djeca su češće birala hranu koja sadrži jestive insekte u odnosu na uobičajene mesne proizvode ako im se pruži mogućnost”, rekla je.

Djeca znaju biti gadljiva, baš kao i odrasli – ali moje prethodno istraživanje pokazalo je da je sve u pripremi i predznanju. Ako su djeca svjesna odakle su, da se neće razboljeti, da su zapravo zdrava i da već zapravo jedu kukce (iako u malim količinama), to smanjuje faktor odvratnosti i još ga malo više normalizira.

“Moje istraživanje pokazuje, kao i kod odraslih, da je veća vjerojatnost da će dječaci prvo probati novu hranu – ali općenito se čini da su i dječaci i djevojčice voljni jednako probati”, rekla je.

Izvor: inews.co.uk

Robert Marić, https://www.logicno.com/hrana-zdravlje/jos-jedna-ostvarena-teorija-zavjere-skola-u-britaniji-pocinje-djecu-hraniti-insektima.html

Povezane objave

Humanitarna izvedba baletne predstave

HF

AFORIZMI – Vjera i vjernici

HF

Čedomorstvo

HF

Sekularna britanska država zamijenila Boga

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više