Hrvatski Fokus
Religija

Tropletovo hodočašće u Vukovar, Ilok, Aljmaš i Đakovo

U Đakovo su razgledali veličanstvenu đakovačku katedralu, ali i druge zanimljivosti

 

Od 3. – 5. lipnja, u organizaciji HKZ Troplet skupina od četrdesetak hodočasnika uputila se na zavjetno hodočašće u Vukovar. Pored Vukovara, namjera je bila posjetiti i Ilok, Aljmaš i Đakovo. U skupini je bilo hodočasnika od 15 do 74 godine, različitih zanimanja i interesa ali svi su imali jedan cilj – odati počast Gradu heroju, pokloniti se njegovim braniteljima, posjetiti i druga svetišta te se pomoliti se za pokoj duša poginulih i preminulih branitelja, za žive hrvatske branitelje i cijeli hrvatski narod i Domovinu.

Krenulo se autobusom u petak, 3. lipnja, u 22 sata iz Mostara. Put je trajao cijelu noć i u svitanje su hodočasnici stigli u ravnu Slavoniju.

Nakon kratke stanke u jednom restoranu, osvježenja i hodočasnici su se uputili na Trpinjsku cestu, ispred Spomen doma hrvatskih branitelja u Borovu naselju. Tu se nalazi tenk kao znak sile koju su slomili hrabri branitelji i bista Blage Zadre, junaka grada Vukovara. Hodočasnici su zapalili svijeću i pomolili se za branitelje.

Nakon toga, hodočasnici su slavili sv. misu u crkvi sv. Filipa i Jakova u Vukovaru. Nakon misnog slavlja župnik je hodočasnicima dao kratki prikaz katoličke crkve u Vukovaru, prikazan je kratki film o stradanju Vukovara a hodočasnici su razgledali crkvu, samostan i spomen-popis svih vukovarskih žrtava u Domovinskom ratu u dvorištu franjevačkog samostana ponad Dunava.

Hodočasnici su zatim prošetali nekoliko stotina metara do Vukovarskog vodotornja – simbola hrvatskog zajedništva. te te razgledali memorijalne stube i memorijalnu sobu i popeli se na vidikovac na vrhu vodotornja.

Nakon toga hodočasnici su posjetili Memorijalni centar Domovinskog rata smješten je u prostorima bivše vojarne 204. vukovarske brigade. Uz izvanredno vodstvo pukovnika Mihaljevića razgledali smo nekoliko unutarnjih i vanjskih izložbenih postava među kojima “Sjećanje na Domovinski rat – Bitka za Vukovar”, prikaz srpskih koncentracijskih logora “Stajićevo” i “Begejci”, izložbu pješačkog naoružanja korištenog u Domovinskom ratu i eksponate na otvorenom.

Nakon toga je slijedio odmor, okrjepa i razgledanje centra Vukovara i Spomen-križa na ušću Vuke u Dunav.

Nakon odmora, uputili smo se u Spomen dom Ovčara, hangar u koji je 20. studenoga 1991. godine dovezeno više od 260 hrvatskih branitelja i civila iz vukovarske bolnice koji su tu mučeni a nakon toga pobijeni i zakopani u masovnoj grobnici. Potresno mjesto sa slikama pobijenih koje se pojavljuju i nestaju i spiralom mrtvih koji odlaze u vječno svijetlo.

Nakon cijele noći putovanja i cijelog dana na nogama, vrućini dobro iznad 30 stupnjeva, svi su se hodočasnici osjećali dobro. I sedamdesetogodišnjaci! Hvala Bogu, emocije i domoljublje nosi, umor se potisne.

Uslijedio je odmor, okrjepa i noćenje u Vinkovcima a sutra ujutro put u Aljamš, u svetište Gospe od Utočišta, najznačajnije marijansko svetište u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji, ali i u cijeloj Slavoniji. Tu je hodočasnike dočekao don Ante Markić, župnik i upravitelj svetišta. On je hodočasnike upoznao s poviješću Svetišta i stradanjem Hrvata i svetišta u Domovinskom ratu, ali i o povratku i obnovi. Nakon toga je slavljena sveta euharistija.

Nakon Aljmaša, hodočasnici su se uputili u Đakovo gdje su razgledali veličanstvenu đakovačku katedralu, ali i druge zanimljivosti Đakova od kojih posebno vrijedi istaći župnu crkvu koja je u vrijeme vladavine Turaka pretvorena je u džamiju a koja je kasnije opet pretvorena u katoličku crkvu Svih Svetih. U katedrali je bila krizma što je s jedne strane uveličalo dojam, ali s druge strane spriječilo hodočasnike u detaljnom razgledanju katedrale.

https://www.troplet.ba/?p=46032

Povezani članci

Prekrasna priča

HF

Skupina ‘St. Gallen’ stajala je iza svrgavanja Benedikta i imenovanja modernističkog pape

hrvatski-fokus

SOLUS CATHOLICUS – Snaga proročkog govora

HF

Dar govorništva ili egzistencijalna dosljednost

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...