Hrvatski Fokus
Religija

Festival drvenih kapela

Tragom najvrjednije kulturne baštine Turopolja, Pokuplja i Vukomeričkih Gorica

 

Ovaj po mnogočemu poseban festival u 300-350 godina stare posvećene prelijepe prostore drvenih kapela prvi puta dovodi glazbenike i publiku, a ujedno je i prvi projekt Hrvatske udruge Ars Organi Sisciae na kojem je samostalno organizirano prenošenje koncerta uživo u proljeće 2019. godine kada svijet još nije naslućivao da će godinu dana poslije kultura preživjeti na daljinu.

Hod po drvenim kapelama Festivala Sancta Barbara nastavlja tragom najvrjednije kulturne baštine Turopolja, Pokuplja i Vukomeričkih gorica četvrtu godinu za redom. U drvenim prostorima koji su izrazito zahtjevni za glazbenike jer nema odjeka koji može pomoći zvučnoj slici i čuje se baš sve, osluškivali smo u protekla tri izdanja koncerte atraktivnih baroknih sastava i vrhunske solističke koncerte na drvenim puhačkim instrumentima: koncert gitariste Andreja Grozdanova “Live in the Chapel” iz Kapele Sv. Jurja u Lijevim Štefankima (1677.) održanog na prvom izdanju Festivala drvenih kapela Sancta Barbara čiju smo snimku nedavno imali priliku gledati na HRT; Telemanove fantazije u izvedbi sjajnog oboiste Branka Mihanovića u Kapeli Sv. Antuna Padovanskog (1888.) u Gustelnici; skladbe naših suvremenih skladatelja za flautu posvećenih upravo Daniju Bošnjaku koji ih je izvodio u Kapeli Sv. Ivana Krstitelja (1668.) u Buševcu ili Dubravka Lapaina – svjetsku didgeridoo klasu u kapeli Presvetog trojstva (1874.) u Gladovcu Pokupskom gdje nas je počastio svirkom na tri didgeridooa.

Ove godine od 26. lipnja do 3. srpnja Festival drvenih kapela uglazbiti će ove vrijedne posvećene prostore u Velikoj Mlaki, Velikoj Gorici, Letovanskom Vrhu, Buševcu, Brestu Pokupskom i Cvetković Brdu, na ladanje ćemo u Donju Lomnicu uz Ansambl Jane i Martina Kutnara na harmonici, a imamo i Zestenek pri Škofačeve iže u Letovaniću, u Etnoselu Škofač koje je nedavno ovjenčano i poveljom za ruralni turistički projekt na državnoj razini. Prvi put koncertno gostujemo u Kapeli sv. Bartola u Letovanskom Vrhu i Kapeli sv. Roka u Cvetković Brdu, a festivalska publika prvi puta će u kapelama slušati klasičnu gitaru u izvedbi sjajnog Viktora Vidovića; saksofon i čembalo – Lovro Merčep i Franjo Bilić;  kao i marimbu i vibrafon u izvedbi mladog glazbenika Luke Ivira. U sedam festivalskih dana svirat će nam četiri ansambla – Ansambl Quinta Essentia; Silvio Richter, barokna violina, Dora Draclin, oboa, Anthony Havelka, violončelo i Katarina Javora, čembalo; festivalski Ansambl Capella Lignum te Ansambl Jane uz kojeg gostuje vrhunski showmen i glazbenik Martin Kutnar na harmonici.

U nacionalnom registru zaštićenih nepokretnih spomenika Republike Hrvatske posebno mjesto zauzimaju spomenici drvene graditeljske baštine koja je nastajala stoljećima i njezin produkt, koji je ponajviše vidljiv u tradicijskoj arhitekturi, danas vrednujemo kao spomenička stvaralačka djela, odnosno kao umjetničku baštinu prošlosti. Ova drvena arhitektura kao dio graditeljske baštine, nositelj je identiteta vlastite sredine, regije, a time i naroda. Unutar drvene arhitekture svojim graditeljskim umijećem i stilskim karakteristikama posebno mjesto zauzima sakralna arhitektura, koju danas u stručnoj literaturi i na terenu prepoznajemo u vidu drvenih kapela. Danas je najveća koncentracija drvenih kapela očuvana i nalazi se u regijama Turopolje, Pokuplje i Vukomeričke gorice. Vremenski povijesni period trenutno očuvanih drvenih kapeli pratimo od 17. stoljeća do druge polovice 20. Stoljeća. U tome vremenskom razdoblju izmjenjuje se nekoliko stilskih povijesnih pravaca u umjetnosti kojima se urešuju njihovi interijeri. Najzastupljenija je rokoko i barokno klasicistička oprema. Drvene kapele se mogu razvrstati i po smještaju u krajobrazu. Jedne su smještene u središte mjesta, uz cestu. Druga skupina drvenih kapeli je podignuta na povišenim tumulima, na osamljenom i strateškom mjestu. Ovogodišnji Festival Sancta Barbara obuhvaća i prezentira i jednu i drugu skupinu drvenih kapeli.

Glazbeni Festival posvećen drvenim kapelama otvara se u nedjelju 26. lipnja, u impresivnoj kapeli sv. Barbare u Velikoj Mlaki koncertom ansambla za ranu glazbu Quinta Essentia kojeg čine Stjepan Nodilo, barokna oboa i blok-flauta; Mauro Colantonio, traverso i viola da gamba; Matko Smolčić, barokni fagot; Izidor Erazem Grafenauer, teorba i barokna gitara i Franjo Bilić, čembalo. Na programu su djela francuskih baroknih skladatelja (M. Marais, J.-Ph. Rameau, L. Marchand, F. Couperin, A. Forqueray, J.-F. Rebel). Kapela je smještena u središtu naselja. U arhivskoj građi spominje se od 17. stoljeća. Danas je kapela sv. Barbare jedinstveno spomeničko stvaralačko djelo u cijeloj drvenoj sakralnoj arhitekturi – jednoprostorna građevina s poligonalnim svetištem, trijemom i impozantnim zvonikom. Visoko estetizirana struktura ove kapele dominira i istovremeno je nametljiva. Velika je vrijednost što je kapela do danas očuvana.

Festival drvenih kapela povest će nas i u kapelu Ranjenog Isusa u Pleškom polju koncertom kvarteta kojeg čine Silvio Richter, barokna violina; Dora Draclin, oboa; Anthony Havelka, violončelo i Katarina Javora, čembalo. Na programu su G. F. Händel, J. D. Zelenka, J.-M. Leclair i J. S. Bach. Drvena kapela je smještena uz cestu, stoji sama i ograđena je drvenom ogradom, a nedavno je uređivana. Prva bilješka koja spominje ovu drvenu kapelu veže se za Rozaliju Plepelić, udovicom plemića Plepunića. Udovica je podigla i opremila kapelu 1758. godine. U Muzeju Turopolja čuva se isprava iz 1767. godine koja govori o tome kako se obitelj i dalje nastavila brinuti o kapeli. Današnja kapela Presvetog Isusa je drvena kapela sa secesijskim stilskim karakteristikama. Urezana godina i vegetabilni motivi obojani bojama hrvatske trobojnice: crvena, bijela i plava vidljivi su na pročelju kapele.

Festival drvenih kapela Sancta Barbara prvi puta će otvoriti vrata Kapele Sv. Bartola u Letovanskom Vrhu koncertom Viktora Vidovića na klasičnoj gitari. Kapela je mala jednobrodna građevina pravokutnog tlocrta s poligonalnim svetištem i zvonikom iznad pročelja, smještena na povišenom tumulu, na osamljenom i strateškom mjestu s kojega puca pogled na cijelu dolinu Kupe. Iznad portala je urezana 1886. godina. Unutrašnjost nije oslikana, osim stropa s prikazom zlatnih zvjezdica na plavo-sivoj podlozi. Na oltaru je triptih s prikazom Žalosnog Isusa, sv. Bartola i sv. Mihovila. Kapela je obnavljana u novije vrijeme i u dobrom je građevnom stanju.

Nakon Pokuplja festival nas dovodi u Turopolje, u kapelu Kapela sv. Ivana Krstitelja u Buševec. Stara drvena crkva sagrađena je 1668. godine, a 1768. godine sagrađena je nova lađa i stara je crkva postala svetište novoj. Sve je izvedeno na tradicijski način. Iznad glavnog pročelja je mali drveni zvonik pokriven šindrom. Zidovi crkve izvedeni su od hrastovih platica, na nemški vez, a unutrašnje plohe obložene su oplatom od jelovih dasaka. Unutrašnjost je oslikana, a posebno je vrijedno pučko barokno slikarstvo 17. stoljeća na drvenoj oplati svetišta, kao i barokni glavni oltar, djelo radionice Mihaela Komersteinera. U ovoj kapeli nastupit će Luka Ivirt na marimbi i vibrafonu, a slušat ćemo nekoliko djela suvremenih domaćih skladatelja Ivane Kuljerić Bilić, Igora Lešnika, kao i djela N. J. Živkovića i Ea Séjournéa te J. S. Bacha i A. Piazzolle.

Uz crkvu sv. Barbare u Velikoj Mlaki, ova u Buševcu je jedna od najvrjednijih drvenih sakralnih građevina. Bila je uzorak za niz drvenih kapela u Turopolju i Pokuplju. Nažalost, mnogo je kulturne baštine stradalo u Domovinskom ratu. Potpuno je stradala i nekadašnja kapela sv. Barbare u Brestu Pokupskom, no iz nje su spašeni barokni oltari (1675.) koji su nakon restauracije vraćeni u novoizgrađenu kapelu u proljeće 2007. godine. U ovoj kapeli nastupit Lovro Merčep, saksofon i Franjo Bilić, čembalo, a na programu su djela baroknih i suvremenih hrvatskih skladatelja (C. Ph. E. Bach, J. S. Bach, T. A. Vitali, L. Marchand, M. Marais, Ivan Božičević i Gordan Tudor).

Zahvaljujući konceptu idejne začetnice i producentice festivala – Valentine Badanjak Pintarić, koji je inkluzivnim pristupom glazbenim stilovima i izboru programa značajno utjecao na interes široke publike, festival je privukao pažnju medijskih pokrovitelja koji sve koncerte prenose izravno publici u Japanu, dok su domaći pokrovitelji Laudato.tvHrvatska katolička mreža, Radio Sisak i Novi Sisački Tjednik.

Lani se prvi puta izašlo iz kapela svjetovnim glazbenim programom “ladanje” pred kurijom Modić-Bedeković (1806.) uz Martina Kutnara koji je izveo pravi show na violončelu i harmonici. Zato novo festivalsko izdanje u subotu 2. srpnja ponovno predstavlja Martina u Donjoj Lomnici, ali će mu društvo praviti Ansambl Jane iz Velike Gorice, nazvane prema tradicionalnom turopoljskom ženskom imenu, prepoznatljivom za kraj iz kojeg dolaze i koji s ponosom predstavljaju. Pjesme koje izvode obuhvaćaju područje cijele Hrvatske, a načinom izvedbe iznimno je naglašena raznolikost i bogatstvo folklornoga glazbenog izričaja domovine. Na poseban se način njeguje velika ljubav i entuzijazam za hrvatsku kulturnu baštinu te se od zaborava žele sačuvati tradicionalni folklorni i crkveni napjevi. Ovom prilikom Jane će nastupiti sa Jankićima, tamburašima koji tradicijskim hrvatskim instrumentima, tamburama prate pjevanje.

Četvrto festivalsko izdanje zaključiti će festivalski ansambl Capella Lignum u kapeli sv. Roka u Cvetković Brdu, smještenoj na zaravnjenom dijelu brežuljka na kraju naselja, iznad doline potoka Kravaršćica u Vukomeričkim goricama. Sagrađena je 1888. godine kao jednobrodna drvena građevina pravokutne tlocrtne osnove, zaključena peterostranom apsidom s drvenim tornjićem nad glavnim pročeljem. Unutrašnji prostor svođen je koritastim svodom širokoga raspona. U svetištu je glavni oltar sv. Roka te bočni oltar posvećen sv. Vidu uz sjeverni zid. Kapela sv. Roka predstavlja vrijedan primjer drvene sakralne arhitekture, a njezina uklopljenost u pejzažni kontekst pridonosi stvaranju skladnoga, oplemenjenoga te visoko valoriziranoga mikroambijenta. Ansambl Capella Lignum nastao je 2020. godine kao festivalski ansambl Festivala drvenih kapela Sancta Barbara. Idejni začetnik i umjetnički voditelj ansambla je Alen Kopunović Legetin, orguljaš koji je u ovom sastavu čembalist. Jezgro ansambla čini i oboistica Jelena ilčić te sopranistica Josipa Lončar, a sastav se za svaku festivalsku priliku mijenja ovisno o programu. U ovogodišnjoj vrlo interesantnoj postavi, ansambl čine još dvije sjajne sopranistice – Margareta Klobučar i Tamara Felbinger- Franetović, te oboistica Dora Draclin. Rijetkost je da se na jednom koncertu nađu tri soprana i da skupa izvode originalne skladbe za tri jednaka glasa. Na programu zatvaranje Festivala drvenih kapela publika će imati priliku slušati tri soprana različitih boja, stopljenih u baroknu isprepletenu polifoniju vrhunskih majstora baroka (G. Legrenzi, M.-A. Charpentier, G. Ph. Telemann, L. Pietkin, A. Vivaldi, G.F. Händel).

Ulaz na sve programe festivala je slobodan, a svi se koncerti prenose uživo biti će dostupni na festivalskim YouTube stranicama. Ipak, najljepše je festivalske koncerte iskoristiti kao motivaciju da obiđete prelijepe drvene kapele i odmorite dušu i tijelo na mjestima koja su od pradavnih vremena bila posebna i posvećena.

FESTIVAL  DRVENIH KAPELA

Sancta Barbara

  1. 6. – 3. 7 . 2022.

Velika Mlaka, Velika Gorica, Letovanski vrh, Buševec, Brest Pokupski,

Donja Lomnica, Cvetković Brdo

Nedjelja / 26. lipnja / 20.00 – otvorenje:

Kapela sv. Barbare – Velika Mlaka

Ansambl Quinta Essentia

Utorak / 28. lipnja / 20.00

Kapela Ranjenog Isusa – Velika Gorica

Silvio Richter, barokna violina

Dora Draclin, oboa

Anthony Havelka, violončelo

Katarina Javora, čembalo

Srijeda / 29. lipnja

Kapela sv. Bartola – Letovanski Vrh

od 19.00 – Zestenek pri Škofačeve iže

20.00 – Viktor Vidović, gitara

 

Četvrtak / 30. lipnja / 20.00

Kapela sv. Ivana Krstitelja – Buševec

Luka Ivir, marimba&vibrafon

 

Petak / 1. srpnja / 20.00

Kapela sv. Barbare – Brest Pokupski

Lovro Merčep, saksofon

Franjo Bilić, čembalo

Subota / 2. srpnja / 20.00

Kurija Modić-Bedeković – Donja Lomnica

Ladanje uz VIS “Jane”i Martina Kutnara

Nedjelja / 3. srpnja / 20.00

Kapela sv. Roka – Cvetković Brdo

Capella Lignum

Valentina Badanjak Pintarić

Povezane objave

Izvrnute vrijednosti i zastrašivanja

HF

Kakve nam laike europski biskupi šalju da predstavljaju Crkvu u sinodalnom procesu

hrvatski-fokus

Francuska crkva pozvana da djeluje protiv ‘stalnih’ napada

hrvatski-fokus

Moćni korporacijski mediji napustili kršćanstvo

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više