Hrvatski Fokus
Hrvatska

ZAŠTIĆENI NAJMOPRIMCI – Europski sud kaznio državu jer štiti stanovnike koji žive u tuđim kućama

VELIKI UDARAC ZA KOMUNISTIČKE POTOMKE – Ima i poznatih imena

 

Europski sud kaznio državu jer štiti stanovnike koji žive u tuđim kućama. Ima i poznatih imena. Europski sud za ljudska prava (ESLJP) objavio je dvije presude u kojima je potvrdio da je država Hrvatska povrijedila prava na mirno uživanje vlasništva vlasnicima stanova u kojima žive zaštićeni najmoprimci, a u jednoj od presuda dosuđena je i odšteta od preko 100 tisuća eura.

Važna je to vijest s obzirom da se ovaj problem u Hrvatskoj ne rješava godinama i postoji jedino u našoj državi. Takozvani zaštićeni najmoprimci nalaze se zapravo u tuđim stanovima i vlasnici istih su potpuno bespomoćni.

Europski sud ponovio je da povreda Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda proizlazi iz samog hrvatskog zakonodavstva, kao što je to već utvrdio u više presuda u odnosu na Hrvatsku.

Nisu mogli ništa drugo

Podnositelji stoga nisu mogli učinkovito pobijati visinu zaštićene najamnine pred hrvatskim sudovima ili vratiti u posjed svoje stanove.

Sud u Strasbourgu je zamijetio da su hrvatski sudovi razvili praksu da vlasnici stanova mogu tražiti isplatu razlike između visine tržišne i zaštićene najamnine u građanskim postupcima pred hrvatskim sudovima. Međutim, nova sudska praksa ustalila se tek nakon što su podnositelji podnijeli zahtjev Europskom sudu pa im nije koristila.

Stoga je vlasnicima stana u Splitu, koji su tražili naknadu materijalne štete, Europski sud zajednički dosudio 106.200 eura na ime razlike između zaštićene i odgovarajuće najamnine, kao i 13.340 eura naknade nematerijalne štete i troškova postupka.

Vlasnici stana u Zagrebu dosuđena je naknada za nematerijalnu štetu od 5000 eura, a obje presude su konačne.

Žive kao bubreg u tuđem loju

Poznato je i da su zaštićeni najmoprimci često potomci komunista koji su nakon Drugog svjetskog rata preoteli stanove, ili im je pak država dodijelila tuđi stan po nekom od tadašnjih zakona ili dekreta.

Među zaštićenim najmoprimcima nalazi se i mnogo poznatih imena, uglavnom zagrebačke elite poput glumaca, pjevača i sličnih zanimanja.

Imena su tu poput Lukasa i Barbare Nole, a brojni su i “obični” građani koji su se zacementirali u stanovima čiji vlasnici negdje stoje skrštenih ruku.

https://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/veliki-udarac-za-komunisticke-potomke-europski-sud-kaznio-drzavu-jer-stiti-stanovnike-koji-zive-u-tudim-kucama-ima-i-poznatih-imena-1984058/

Povezane objave

AFORIZMI – Sindikalac opće prakse

HF

Miha Pogačnik o granicama

HF

Sa Slovenijom nema se što pregovarati

HF

Dosta je “antifašističkih” laži

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više