Hrvatski Fokus
Kultura

Kandinsky u Dubrovniku

Bio je prvak apstraktnoga slikarstva

 

Zbirka fotografija iz “Centre Pompidou” u Parizu svjedoči da je 1930. značajni slikar apstrakcija Wassily Kandinsky boravio U Dubrovniku, točnije u pansionu “Viktorija”.

Vasilij Kandinsky (Moskva 1866. – Neuilly na Seini, 1944.) bio je prvak apstraktnoga slikarstva. U svom burnom životu taj sposobni pravnik i ekonomist šetajući od ukrajinske Odese do njemačkoga Münchena i Francuske je razvio vrlo hrabre kompozicije i apstraktni slog u kojem doduše postoje naziranja nekih surogata stvarnosti, ali poput peluda pod mikroskopom. Zapravo je to gotovo muzičko komponiranje ritmom i bojom, ili matematičko geometrijsko slikarstvo. Začudo fotografije koje je napravio i razglednice koje je kupio ukazuju na klasičan i vrlo uobičajen ukus, osim možda palme koja je subjekt u pogledu na Dubrovnik s prozora Vile Viktorije.

Sigurno se njegov boravak odnosi na Vilu Viktorija u zelenilu sv Jakoba (Jakova), koja je izgrađena oko1924.(?) Svakako prije 1926., kada imamo obavijest u dubrovačkoj “Narodnoj svijesti” 2. ožujka 1926. pod naslovom “Novi pension na Pločama”; u villi Gjivović na putu sv. Jakoba uredit će novi pension g. Radimski, koji je svojim dugogodišnjim radom u našem gradu dao mnogo dokaza o svojoj stručnjačkoj spremi i žilavoj poduzetnosti. On je bio jedan od najboljih organizatora reklame za naš kraj, pa se zato nadamo da će i u ovom pothvatu postići željeni uspjeh.”

Dana 7. 11. 1927. slijedi duži člana “Narodne svijesti o Augustu Radimskom. Doznajemo da je rođen 1890. u češkom mjestu Chrastave. Eksportnu akademiju je završio u Beču, gdje je kao učenik bio triput odlikovan.(!) [dvaput od Gremium der Wiener Kaufmannschaft, te od “Akademie der Wissenschaften” u Parizu. valjda (Academie des sciences?)]. S 20 godina bio je prokurust i prvi knjigovođa bečke “Konsumne zadruge”, (58 podružnica i 450 namještenika) Govorio je hrvatski, francuski, njemački, češki, poljski i engleski. Videći “Jadransku izložbu” u Beču poduzetni Radimski dolazi u Dubrovnik, iznajmljuje “Pension Viktoriju”, te ga modernizira.

Godine 1923. osniva sa Iro(m) Woltmar “Wiener Reisenburo Gesselschaft”, biro se sa periferije širi u centar, angažira uplivne ljude kao što su baroni Breetz i Haymerle. Društvo je činilo promidžbu sa Sušak (riječki), Dubrovnik, Split, Sarajevo. Godine 1926. dobiva koncesiju kao “Prometni službeni ured za Jugoslaviju”. U tu godinu spada i dolazak genijalnog njemačkoga fotografa Kurta Hielschera u Jugoslaviju (Monografija Kraljevine SHS!) koji osobito puno slika radi u Dubrovniku i okolici, tu je i izvrsni pogled sa prozora Vile Viktorije! Već 1925. ured je tiskao 126.000 prospekata i izradio 600 feljtona u njemačkom tisku. (valjda i austrijskom, T.T.). Ispočetka su imali 17 uposlenika i 30 gostiju. Radimski je išao sa ruksakom na Poljanu (Gundulićevu, tj. placu kupovati namirnice, op., T.T.), njegova gospođa Hilda je osobno radila u kuhinji. Izvan sezone Radimski je osobno kontaktirao 70 ureda u njemačkim zemljama, a pisanim putom 300. Financijski ga je podupirao Adolf Lukavec, proširivši posao na promidžbu Kupara i Imperijala koji su s Viktorijom zajedno imali u sezoni i do 680 gostiju dnevno!

Lukavec umire iste 1925., te se Radimski posvećuje proširenju trpezarije i kapaciteta Viktorije. Danas je Vila Viktorija očuvana sa zmajevima na oker fasadi, divnim pogledom na Dubrovnik i krasnim do(l)cima. Nažalost palme su propale od palmine pipe. Krov limeni podsjeća na uzdignutu šesterokraku zvijezdu. Nova Vila Viktorija, duplikat stare koja se nalazila sjevernije, je uništena u zračnom napadu engleske avijacije u II svjetskom ratu 1944. godine.

https://www.centrepompidou.fr/en/collections/the-kandinsky-library

Teo Trostmann

Povezane objave

Grad bez ptica Anite Martinac

HF

Animus – izložba Udruge Naš kvart

HF

Jeremy Irons u filmu “Poslije kraja svijeta”

HF

Armenski slikar Mais Mhitarjan

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više