Hrvatski Fokus
Društvo

Pejo Šimić objavio devetnaestu zbirku pjesama ‘Hvalospjev ljubavi’

Pejina ljubavna poezija je izuzetna po tomu što otkriva da je ljubav prema ženi samo dio univerzalne ljubavi

 

Urednički tim je skoro četiri godine radio na selekciji od oko 500 Šimićevih ljubavnih pjesama što novih što već objavljenih da bi na koncu izabrali skoro 180 koje su danas ugledale svjetlo dana ukoričene u novu zbirku HVALOSPJEV LJUBAVI u nakladi Hrvatskog književnog društva, a za koju je recenziju napisala profesorica Marija Matošić.

„Čovječe, pazi

da ne ideš malen

ispod zvijezda“

(A. B. Šimć, Opomena)

Stihovi A. B. Šimića najbolje će predstaviti našeg poznatog i priznatog pjesnika Peju Šimića. Pejo Šimić je svojim pedesetogodišnjim stvaralaštvom dokazao i potvrdio da nije išao malen ispod zvijezda. To potvrđuju mnoge nagrade, priznanja i plakete.

Zbirka ljubavnih pjesama Hvalospjev ljubavi je kruna njegova stvaralaštva, piše u recenziji prof. Marija Matošić. Ljubav je temeljno pjesnikovo nadahnuće, dominantni lajtmotiv cijele zbirke, nastale u rasponu od gimnazijskih do današnjih dana što se očituje u širokom emotivnom rasponu. Ljubav se ovdje očituje kao sanjarenje, snatrenje, do emotivnog doživljaja žene. Pejin poetski svijet očituje se, preobražava u slatko čekanje ili u hvalospjev životnoj družici.

U svojem osvrtu imam moralnu obavezu vratiti se tridesetak godina unazad i citirati priznata i poznata pera, stručne osobe koje desetljećima prate Pejin pjesnički opus i u svojim se recenzijama osvrtale i ukazivale na kvalitetu Šimićeve ljubavne poezije. Usudio bih se reći i proročanski najavili Šimićev HVALOSPJEV LJUBAVI.

Godine 1994. književnik Stijepo Mijović Kočan u VRTLOGU SNA piše: Pejo Šimić svog čitatelja izrazito emotivno vodi u posebne okolnosti svoje pjesme, ali poznatim ne samo verifikacijskim nego i leksičkim sintagmatskim putem.

Godine 1996. dr. Ivan Markešić u zbirci Čežnja piše: U posljednjih nekoliko godina Šimićev stih je postao složeniji i izazovniji. Svojim sonetima Katarini vraća nas u Prešernova vremena.

Godine 1997. prof. Josip Milić u zbirci DAH SUDBINE piše: Samo rijetki, koji imaju talent i kojima je iskustvo podarilo moć, mogu na takav način pjevati o ženi.

Godine 1999. publicist Ilija Zirdum kaže: Iako domoljubne pjesme čine većinu Šimićevog opusa, usudio bih se ocijeniti da je najveći pjesnički domet ostvario baš u ljubavnim pjesmama.

Pejina ljubavna poezija, a o ljubavi je napisao stotine pjesama, je izuzetna po tomu što otkriva da je ljubav prema ženi samo dio univerzalne ljubavi – prema Bogu čovjeku, krajoliku u kojem je rođen i u kojem živi. Bol osobnog iskustva iskazuje i ostvaruje kao objektivno iskustvo u kojem čitalac prepoznaje vlastite istine. Zbog toga je pjesnik prihvaćen kao lučonoša  čovjekove duše i srca. U većini ljubavnih pjesama zrcali se pjesnikovo duševno stanje: vapaji, nemiri, snatrenja, žudnja, borba protiv ljubavi sa samim sobom da bi iznenadnim prevratom priznao – ja te ljubim.

Pejine su ljubavne pjesme izraz intimnih nemira, trenutačnog i osobnog iskustva, iskustva koje postaje univerzalno, ali se u toj univerzalnosti gube razlike između objektivnog i subjektivnog, pojedinačnog i općenitog.

Žena je za Šimića istodobno životna pratilja, noćna mora, prava ljubav, pjesničko nadahnuće, cilj i smisao vlastitog postojanja i u konačnici ostvarenje sreće u dvoje. Žena je za Peju velika zagonetka, vječita nepoznanica, nepredvidiva, nedokučiva – misterij.

Na kraju prof. Marija Matošić kaže: Dok u prvim ljubavnim pjesmama pjesnik izražava  svoje mladenačke nemire, čežnje i strasti „nestašnog pubertetlije“ u kasnijim ljubavnim stihovima osjetilne je spoznaje preobraziv u subjektivnu ekspresiju – vizualnu stvarnost.

Jedinstven je po širokoj tematskoj lepezi i osebujnom poetskom izričaju pripada grupi pjesnika  koji ničemu ne robuju – što se tiče izraza, metrike ili rime, već ima svoju poetiku – poetiku srca.

Boris Ćavar

Povezani članci

Mirisno putovanje Hrvatskom

hrvatski-fokus

Novi korejski brendovi u Esplanadi

HF

MUDROSITNICE – Zlatno prstenje

HF

Majčino mlijeko je sada ‘ljudsko mlijeko’, jer se vrijeđaju transrodne osobe

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...