Hrvatski Fokus
Religija

U Klovićevim Dvorima predstavljena je knjiga-monografija Miljenka Domijana ‘Armenia sacra – Hodočašće sakralnoj arhitekturi’

Knjiga Miljenka Domijana obrađuje jedan izuzetno važan ali slabo poznat dio graditeljske baštine

 

U Klovićevim Dvorima predstavljena je knjiga-monografija Miljenka Domijana ‘Armenia sacra – Hodočašće sakralnoj arhitekturi’. Knjiga obrađuje jedan izuzetno važan, ali široj publici malo poznat dio graditeljske baštine: armensku sakralnu arhitekturu. Naime, armenske su crkve bile ključne za razvoj europske sakralne, osobito ranokršćanske i predromaničke, arhitekture. Ovom se knjigom publici prezentira njihovo arhitektonsko bogatstvo.

Miljenko Domijan, rođen je u Rabu, srednju školu i likovnu umjetnost na Pedagoškoj akademiji završio je u Rijeci, a povijest umjetnosti i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zadru, te potom specijalistički poslijediplomski studij za zaštitu graditeljskog naslijeđa na Internacionalnom centru za zaštitu spomenika ICCROM u Rimu. Radio je u Zavodu za zaštitu spomenika kulture u Zadru, a 1977. postaje i njegovim ravnateljem. 90-ih godina imenovan je glavnim konzervatorom u Republici Hrvatskoj, a od travnja 1999. do srpnja 2001. obavlja dužnost pomoćnika ministra kulture za zaštitu kulturne baštine. Bio je predsjednik Nacionalne komisije ICOMOS-a do 2011. godine. Sudjelovao je u radu brojnih stručnih komisija i bio voditelj mnogih zaštitnih zahvata na spomenicima kulture u Dalmaciji. Autor je brojnih projekata i međunarodnih izložbi o hrvatskoj kulturnoj baštini.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja od kojih valja istaknuti: nagradu Grada Dubrovnika za 22 godine kontinuirana rada na obnovi dubrovačke baštine; tri Nagrade Vicko Andrić za skrb o kulturnim dobrima, uključujući i nagradu za životno djelo; Orden reda Danice s likom Marka Marulića; Orden svetog Save drugog reda za svesrdnu pomoć u obnovi drevnog vjerskog i kulturnog nasljeđa SPC u Dalmaciji i prvi je Hrvat kome je Srpska pravoslavna crkva dodijelila to visoko odličje; Nagradu Svetozar Pribičević Srpskog narodnog vijeća u Hrvatskoj; talijansku državnu nagradu Pasquale Rotondi za očuvanje kulturne baštine u ratnim neprilikama; dvije nagrade EU za očuvanje kulturne baštine Europa Nostra – za obnovu rapske ex katedrale te restauraciju Apoksiomena sa suradnicima. Odlikovan je Redom kneza Branimira s ogrlicom za osobite i višegodišnje zasluge stečene promicanjem međunarodnog položaja i ugleda Republike Hrvatske u području očuvanja i zaštite hrvatske kulturne baštine.

Knjiga Miljenka Domijana obrađuje jedan izuzetno važan ali slabo poznat dio graditeljske baštine. Iako teritorijalno već unutar azijskog kontinenta, armenske su crkve (5.–17. stoljeće) bile ključne za razvoj europske sakralne arhitekture, a osobito one starijih stilskih razdoblja, kao što su rano kršćanstvo i predromanika. Maštoviti tlocrti, ljepota materijala, a ponajprije crvenkastog vulkanskog kamena, čistoća geometrijskih oblika, suzdržanost ukrasa, te prateći prostori gavita (crkvenih predvorja) sa stupovima i kačkara (stela s križevima) arhitektonsko su blago, ovom knjigom prezentirano na zaista maestralan način.

Miljenko Domijan pristupio je armenskoj sakralnoj arhitekturi s više stručnih i znanstvenih aspekata. Tragična povijest Armenije, nekada moćne države, a danas nakon teško izborene samostalnosti svedene na ostatke ostataka, obrađena je preciznošću vrsnog historiografa. Jednako tako znalački interpretirana su arhitektonska obilježja s posebnim osvrtom na tipologiju i konstrukcije crkava, ali i s monografskom obradom najvažnijih sakralnih kompleksa – »Dvadeset postaja na svetom putu«. No osim svestranog povjesničara umjetnosti, za kojeg različita stilska razdoblja nisu bila ograničenje već inspiracija, iz redaka ove knjige progovara i dugogodišnji glavni konzervator Republike Hrvatske. Stoga je stilska interpretacija praćena osvrtima na obnoviteljske zahvate. Posebno bogatstvo ove knjige čine vrhunske fotografije autora, prava umjetnička djela.

Stručnost, predanost i angažiranost, koje zrače iz svake stranice ove knjige odraz su Domijanove fascinacije armenskom sakralnom arhitekturom od samih početaka istraživačkog rada, koju je obišao tek prije desetak godina. Stoga i uvod, a mogli bismo reći, u prenesenom značenju, i cijela knjiga nosi naslov »Ostvareni san«.

O knjizi su govorili Joško Belamarić, Katarina Horvat-Levaj, Anton Šuljić i autor Miljenko Domijan.

Anđelka Felja

Povezane objave

SOLUS CATHOLICUS – Dijabolično podcjenjivanje

HF

Je li to rušenje Katoličke Crkve?

HF

Moja probuđena vjera

HF

Fra Paškal Vujičić – papin namjesnik u Bosni i Hercegovini

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više