Hrvatski Fokus
Društvo

Nije točno da morski pas dosad nije ubio Hrvata u Jadranu

Slučaj iz 1954. demantira RTL-ovu vijest

 

Vijest od 4. srpnja 2022. na RTL TV da „nikad dosad morski pas u Jadranu nije ubio Hrvata” podsjetila me je na slučaj iz 1954. koji pokazuje da ta informacija nije točna.

Naime, tijekom ljeta spomenute godine skupina Hrvata iz Pule je pokušala morskim putem pobjeći od Titova režima i Jugoslavije u Italiju. Ne samo da nisu imali sreće nego se pothvat pretvorio u tragediju. Jedni su se utopili, druge je uhvatila pomorska straža, a nakon nekoliko dana pronađeni su dijelovi tijela u oko sedam metara dugom morskom psu koji je ubijen u okolici Pule.

Istraga je dokazala da su u truplu morskoga psa bili komadi tijela Petra Kelemana. Vjerojatno je morski pas napao brodicu kojom su bjegunci htjeli prijeći na drugu stranu Jadrana i prouzročio veliku tragediju. Ali kako se radilo o „narodnim neprijateljima”, ovoj se tragediji nije davalo puno pozornosti.

I ovaj slučaj iz povijesti hrvatske emigracije treba podrobnije istražiti.

Ante Čuvalo

Povezani članci

AFORIZMI – Hljeb u – kontejneru

HF

MUDROSITNICE – Djeca kroz igru uče

hrvatski-fokus

MALI OGLASI – Fašokomunisti

HF

AFORIZMI – Unatoč maskama

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...