Hrvatski Fokus
Religija

Javno financiranje vjerskih škola u Hrvatskoj

Dakle, škole čiji su osnivači druge vjerske zajednice u prosjeku su zapošljavale nešto više djelatnika, imale manji broj učenika

 

Prva analiza financiranja vjerskih škola u Hrvatskoj iz državnoga proračuna u razdoblju od 2015. do 2019. pokazala je kako je najveći broj vjerskih škola čiji su osnivači javnopravne osobe Katoličke Crkve u Hrvatskoj (23) i one su nominalno primile i najviše javnih sredstava. No jedna osnovna i četiri srednje škole čiji su osnivači druge vjerske zajednice u prosjeku su zapošljavale nešto više djelatnika, imale manji broj učenika, ali im je iz državnoga proračuna isplaćeno u prosjeku više novca, po učeniku i po zaposlenome. Vjerske zajednice već dugo osnivaju razne odgojno-obrazovne institucije te u današnjim obrazovnim sustavima većine europskih zemalja, osim javnih škola, postoje i nevladine, javno (su)financirane škole, a jedne su od njih i vjerske škole. Iako su vjerske škole u europskim zemljama prilično raširene, obrazovni sustavi u europskim zemljama znatno se razlikuju prema načinu na koji se u njima odvija vjersko obrazovanje te po vrsti i obujmu javnoga (su)financiranja.

I u Hrvatskoj su vjerske zajednice već duže vrijeme uključene u obrazovne procese tako da danas postoji određeni broj javno subvencioniranih škola čiji su osnivači vjerske zajednice. Pravo na osnivanje katoličkih obrazovnih institucija regulira međunarodni Ugovor između Republike Hrvatske (RH) i Svete Stolice o suradnji na području odgoja i kulture, a druge vjerske zajednice to pravo ostvaruju ako su s RH-om potpisale ugovore o pitanjima od zajedničkoga interesa. Kako dosada nije bilo istraživanja ni analize podataka o njihovu (su)financiranju iz državnoga proračuna, Vjekoslav Bratić (Institut za javne financije) u članku „Vjerske škole u sustavu proračunskog financiranja Republike Hrvatske” (Ekonomski pregled, 2022.) opisao je sustave i načine financiranja vjerskih obrazovnih ustanova u EU-u i RH. Za RH je u razdoblju od 2015. do 2019. proveo komparativnu analizu izdvojenih sredstava iz državnoga proračuna i usporedio ih s brojem zaposlenika i učenika u pojedinoj vjerskoj školi. Analiza posebno napravljena za katoličke, a posebno za osnovne i srednje škole čiji su osnivači druge vjerske zajednice pokazala je kako se u RH od 2018. iz državnoga proračuna sufinancira ukupno 30 obrazovnih institucija čiji su osnivači vjerske zajednice (12 osnovnih, 16 srednjih škola i dva učenička doma).

Prema podatcima iz 2019., za 11 osnovnih i 12 srednjih škola te dva učenička doma Katoličke Crkve u Republici Hrvatskoj (KCRH) iz državnoga proračuna izdvojeno je ukupno 68,4 milijuna kuna, dok je za jednu osnovnu i četiri srednje škole čiji su osnivači druge vjerske zajednice izdvojeno nešto više od 20 milijuna kuna. U 2019. su katoličke osnovne i srednje škole prosječno zapošljavale 33 djelatnika, a pohađalo ih je 170 učenika te im je iz državnoga proračuna isplaćeno prosječno 16,6 tisuća kuna po učeniku, tj. blizu 87 tisuća kuna po zaposlenome. Kada je riječ o obrazovnim institucijama drugih vjerskih zajednica, one su prosječno zapošljavale 37 djelatnika, a škole je pohađalo 150 učenika te je iz državnoga proračuna isplaćeno prosječno nešto više od 22 tisuće kuna po učeniku, tj. 90 tisuća kuna po zaposlenome. Dakle, škole čiji su osnivači druge vjerske zajednice u prosjeku su zapošljavale nešto više djelatnika, imale manji broj učenika, ali im je iz državnoga proračuna isplaćeno u prosjeku više novca i po učeniku i po zaposlenome. Moguće je kako će u narednome razdoblju doći i do osnivanja novih vjerskih škola u Hrvatskoj, čime bi i ovi iznosi i broj zaposlenika u njima s vremenom rasli. No, u pogledu eventualnoga osnivanja novih vjerskih, ali i drugih škola te njihova financiranja iz državnoga proračuna, nužno je voditi računa o stvarnim društvenim potrebama i realnosti na terenu, posebice imajući u vidu demografska kretanja.

Vjekoslav Bratić

Povezane objave

SOLUS CATHOLICUS – Predanje sv. Josipa

HF

Zaustavite vjerske progone u komunističkoj Kini

hrvatski-fokus

Proroci šute, a poroci cvatu!

HF

SOLUS CATHOLICUS – Racionalizacija moralnog pada

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više