Hrvatski Fokus
Gospodarstvo

Europski parlament o nuklearnoj energiji i plinu 

Tehnologija vodika i gorivih ćelija igrat će veliku ulogu u svijetu novog, zelenog energetskog sustava  

 

Obično uvijek tražimo od našeg karikaturista da nacrta sliku teme koju mi ​​kao urednici predložimo. Ovo ljeto radimo obrnuto: Albert-Jan Rasker odabire temu iz naše tjedne produkcije i uz nju radi crtež. Zatim ćemo razgovarati o sadržaju. Ovo je njegov izbor: Europa je izabrala: prirodni plin i nuklearna energija smatraju se zelenim jednom zauvijek.Doista, tema od velike važnosti – nije uzalud kolega Laurens Boven rado zario zube u nju. Ali neka vam ne bude neugodno ako ste ga propustili. Bilo je toliko drugih velikih ‘stvari’ prošli tjedan da je ova vijest potpuno zasjenjena. Što očekujete s ratom koji bjesni u Europi, novim prosvjedima farmera, BorisExitom i neobičnim nasiljem u Japanu? E, onda odluka Europskog parlamenta o nuklearnoj energiji i plinu ubrzo postaje beznačajna.Službeno se zove ‘taksonomija’, a odnosi se na to koji naziv stavljate na koji proizvod. Ali to je više od igre riječi. Ili kako je Laurens rekao iz Bruxellesa: “Uključivanjem prirodnog plina i nuklearne energije na popis [oblika zelene energije], sustav se razvodnjava, prema kritičarima. Osim velike skupine političara koji su se protivili, poziv da se to ne čini čuo se i u financijskom svijetu. Prema zastupniku Basu Eickhoutu (Zeleni), cijela taksonomija čak postaje neupotrebljiva ako tvrtke ne mogu obećati svojim kupcima s ovom oznakom da njihov novac ipak ne će ići u fosilnu industriju.”Naravno, i mi vidimo prednosti nuklearne energije (bez CO2) i prirodnog plina (manje onečišćuje od ugljena), ali “zeleno”? Svakako moramo zaključiti da je politika ovdje preuzela primat nad suštinom. Tim više što se svijet potpuno promijenio otkako je počela rasprava o ovom pitanju. Opskrba prirodnim plinom više nije toliko očita, da spomenemo samo jednu činjenicu.Ime je smiješno, ali sadržaj samog projekta je jednako cool. Robs4Crops je projekt koji financira EU i uključuje 16 partnera iz cijele Europe. Sveučilišta, tvrtke za poljoprivrednu robotiku i poljoprivrednici dio su toga. Projekt je namijenjen uvođenju inovacija u poljoprivredni sektor. Između ostalog, razmatra kako se AI i robotska tehnologija mogu koristiti za pomoć poljoprivrednicima. Kako to točno funkcionira možete pročitati u priči Maura Mereua.

Elcke Vels napisala je priču o digitalnom povećalu tvrtke iMed Technology koje omogućuje medicinskim stručnjacima još precizniji rad. Povećalo iz Limburga sada se također koristi u Japanu i Sjedinjenim Državama. Tvrtka će se također usredotočiti na stomatološko tržište, a koristi se i na sveučilištu; Od operacije se mogu napraviti 3D slike koje će se proučavati u nastavi.Obnova bioraznolikosti cilj je ‘CO2 revolucije’, španjolskog start-upa koji koristi modernu tehnologiju za učinkovito sađenje novih šuma. S trutovima koji nose sjeme!

Tehnologija vodika i gorivih ćelija igrat će veliku ulogu u svijetu novog, zelenog energetskog sustava. Ali kako bi se u potpunosti iskoristio potencijal ovih gorivih ćelija, sustav se mora dodatno optimizirati. Na TU Eindhoven naporno rade na tomu, kao što pokazuje ovo djelo Aafkea Eppinga. (h.f.)

Povezani članci

Selekcija najboljih kandidata

HF

Aktualna vlast provodi sveopću pljačku preostalih dobara

hrvatski-fokus

ODJECI SUDA U WASHINGTONU – MOL bi mogao dobiti od Hrvatske i preko 10 milijardi kuna

hrvatski-fokus

EU nameće ultra ambiciozne klimatske ciljeve

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...