Hrvatski Fokus
Gledišta

Povijesne obmane

Hrvatske udruge, u kojima se odvija život ovdašnjih Hrvata se gase, osim privilegiranih, čiji predsjednici su Žigmanovljevi poslušnici

 

Svakog dana čitamo da je sve više Hrvata u Hrvatskoj nezadovoljno odlukama Vlade Andreja Plenkovića, a njenim stavovima prema Hrvatima u Srbiji ovdašnji Hrvati su ogorčeni! Plenković je primio Žigmanova, a Žigmanov je napisao na twitteru: Susret s predsjednikom DSHV i zastupnikom u Narodnoj skupštini. Nastavljamo suradnju za unaprjeđenje položaja i primjerenu zastupljenost hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, kao i u realizaciji projekata za očuvanje hrvatskog kulturnog i jezičnog identiteta.

Tomislav Žigmanov i njegov prethodnik Petar Kuntić su već ranije godinama „zastupali“ Hrvate u srbijanskom parlamentu tako da tamo nisu govorili o bilo kojem problemu ovdašnjih Hrvata i velika je zabluda da će ponovni ulazak Tomislava Žigmanova u Narodnu skupštinu Republike Srbije unaprijediti položaj hrvatske nacionlne manjine, jer je realiziran na nepojamnim (povijesnim) manipulacijama, obmanama i lažima (fiktivna koalicija s vojvođanskim Rusinima!).

Tako veličanje djelovanja Tomislava Žigmanova (i njegovog HNV-a) samo paralizira bilo koji ozbiljniji angažman hrvatskih intelektualaca u ovdašnjem hrvatskom nacionalnom korpusu u javnom prostoru Srbije, jer ga je u potpunosti uzurpirao Žigmanov sa svojim poltronima. Njihovi lažni uspjesi hvale se kao uspjesi svih Hrvata i ogromna većina ovdašnjih Hrvata je jednostavno digla ruke od svega toga, čime je Žigmanov zapravo posigao svoj cilj!

Ostali smo bez ljudi koji „proizvode“ pravu kulturu i prakticira se samo pučka kultura i folklor! Danas je ukupno najveći broj kulturnih manifestacija ovdašnjih Hrvata vezan za salašarske običaje Bunjevaca iz okolice Subotice!

Što više, Žigmanov svojim lažima i svojim ponašanjem te negativnom selekcijom i eliminiranjem neistomišljenika izaziva animozitet prema svima. Prije svega zavađa Hrvate međusobno, ali ih zavađa i s Mađarima, Bunjevcima, većinskim narodom i svima drugima (što najbolje pokazuje njegov status u rodnom mu Donjem Tavankutu i u Subotici)!

Našoj zajednici je potreban svaki čovjek, a Žigmanov je u donošenju svih odluka vezanih za cijelu zajednicu sveo na nekolicinu njegovih poltrona!

Tomislava Žigmanova na nijednu funkciju koju obnaša nisu birali ovdašnji Hrvati (čak niti članovi DSHV-a, čiji je predsjednik) i on ne može nikako zastupati 57.900 Hrvata u Srbiji, a naša zajednica će se podržavanjem ovog čovjeka od Hrvatske države na kraju svesti na nekoliko tisuća takozvanih „bunjevačkih Hrvata“ u Subotici i okolici!

Zagreb ne razumije, ili neće da razumije, što se ovdje događa i sve veći novac šalje u ruke sve manjeg broja ljudi, koje ne interesira hrvatski puk i hrvatske udruge u Srbiji jer se sve bazira na osobnim interesima pojedinaca!

Hrvatske udruge, u kojima se odvija život ovdašnjih Hrvata se gase, osim privilegiranih, čiji predsjednici su Žigmanovljevi poslušnici (ogromna većina u Subotici i okolici)!

Na jednom jedinom sastanku u ovoj godini predstavnika hrvatskih udruga iz Srbije i predstavnika HNV-a iz Subotice i ZKVH-a iz Subotice u Orahovici u Hrvatskoj (!?) 11. i 12. lipnja, sa kojeg je izostalo više od polovice udruga, „veliki“ Žigmanov je sjedio kraj ploče (nekada smo to mjesto u osnovoj školi zvali „magareća klupa“) i nije progovorio niti jednu riječ!!! Ispred Zavoda za kulturu vojovođanskih Hrvata (srećom ne svih Hrvata u Srbiji) glavnu riječ je vodila Katarina Čeliković!

Miroslav Cakić

Tekstovi u rubrici GLEDIŠTA mišljenja su autora i ne moraju biti u skladu sa stajalištima Uredništva

Povezane objave

Ne dam na Žigmanova. Čovik radi kako smatra da triba. I neka radi. Prije će pogrišit…

hrvatski-fokus

Žalba na rješenje Nevenke Božinović Čupin, sudca Općinskog građanskog suda u Zagrebu

hrvatski-fokus

Vesna Pusić mora podnijeti ostavku

HF

Kolinda Grabar-Kitarović je izgubila izbore 2020. godine zbog nezadovoljstva birača politikom Vlade Andreja Plenkovića  

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više