Hrvatski Fokus
Hrvatska

Tko će skladištiti i oplemeniti povučene kune

U “pretvorbi” jugoslavenskih dinara mnogi su postali tajkuni…

 

Sjeća li se još netko kako je vozač Luka Rajić postao jedan od „naših“ najbogatijih, prekonoći nastalih tajkuna? Pa da se podsjetimo, da se navodno radilo o dobu kada se ukidao dinar i uvodila kuna, ali se u BiH moglo mijenjati dinare u DM, pa je na neki način Luka Rajić imao sreću i kamionom vozio milijune dinara, koje je trebalo povući iz opticaja te u BiH za njih dobivao DM s kojima je navodno kupovao svoje tajkunsko carstvo, budući da vjerojatno od svoje vozačke plaće ne bi mogao uštedjeti toliko da kupuje tvornice, a nije bio ni menadžer, pa da dobiva menadžerske kredite, ali bio je „miljenik“ tadašnjih vladajućih struktura, pa je mogao izvesti takvu operaciju.

Zašto spominjem danas tu davno zaboravljenu epizodu hrvatske privatizacije, koja je blago rečeno bio „zakoniti kriminal“? Razlog je jednostavan, naime upravo smo svjedoci pretvorbe kune u eure, a postoje indicije da je jedini problem kuda skladištiti kune koje će se povući iz opticaja. No navodno prema izjavi naših dužnosnika nadležnih za rješavanje te novčarske tranzicije, rješeno je to dogovorom s vojskom, u nekm vojnim skladištima.

Na osnovi iskustva sa funkcioniranjem hrvatskog sustava „pravne“ države, ima razloga postaviti pitanje tko će ovoga puta biti „naš“ novi „Luka Rajić“, budući da Podravka, Končar, Croatia Airlines, Luka Rijeka i brojne druge tvrtke u većinskom ili djelomičnom državnom vlasništvu, „željno vape“ za nekim svojim novim „Lukom Rajićem“. U Podravku je već instalirana Martina Dalić, vjerojatno kao priprema za neku novu „rajićevsku“ operaciju, a pojavi li se, a sigurno će se pojaviti neki HDZ-u „dragi poduzetnik“, s novcem za koji se ne će nikad javno saznati odakle ga je stekao, budite sigurni da će to biti opet jedna od uspješnih „rajićevskih“ operacija. Hrvatska politička elita ima dovoljno znanja i iskustva u tome kako iskoristiti „pretvaranje“ kune u eure, da isfabricira neku novu svoju „tajkunsko-poduzetničku“ elitu, jer možete biti sigurni da nikada nećemo javno saznati što će biti sa kunama povučenim iz opticaja, u periodu kada će ih se moći mijenjati za eure. No nakon toga roka slavodobitno će se narodu pokazivati snimke kako se uništavaju kune povučene iz opticaja, bar onog dijela kuna koje će preostazi nakon „rajićevske“ operacije nove privatizacijske „pljačke“, izvedene na „zakoniti i legalan način, kako bi to rekao Plenković. Podobnih, korupciji podložnih, nepoštenih i pohlepnih političara u HDZ-u i ostalim strankama, te njihovih „prijatelja ima dovoljno, da i ova „pretvorba“ kune u euro bude uspješno provedena! A oni koji nisu sudionici u tom „poslu“ jer nisu podobni, mogu slobodno i dalje prebirati po kontejnerima za smeće, ne će ih u tomu sprječavati!

Laslo Torma

Povezane objave

Srpski nacisti i dalje ostaju – nacisti

HF

Crkva će vam priskočiti u pomoć u okviru svojih ovlasti

HF

Vukovar je ljubav i žrtva

HF

Zajčeva skladba spojila Hrvate, Čehe i Japance

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više