Hrvatski Fokus
Znanost

Španjolska priznaje raspršivanje ‘chemtrailsa’ kao dio tajnog programa UN-a

Nebulizacija raspršivanje tekućeg lijeka u obliku magle, a poznata je i pod nazivom aerosolna terapija

 

Kemijski tragovi, poznatiji kao „chemtrails“, odnosno kemijski tragovi, odnose se na bijele tragove koji ponekad ostaju dok zrakoplovi lete nebom. Na temelju provedene međunarodne studije čiji rezultati su objavljeni 2016. procjenjuje se da 17 posto ljudi diljem svijeta vjeruje kako su ti bijeli tragovi zapravo otrovne kemikalije koje se namjerno raspršuju u zrak kao dio tajnog velikog atmosferskog programa (‘secret large-scale atmospheric program,’ SLAP), koji se ponekad naziva i prikriveni geoinženjering. 

Javni dužnosnici općenito su poricali postojanje ‘kemijskih tragova’, a dokument koji je 2000. objavila američka Agencija za zaštitu okoliša (U.S. Environment Protection Agency, EPA: „Aircraft contrails factsheet“; www.epa.gov) sugerira da su „kondenzacijski tragovi“ („contrails“ – condensation trails) koji su vidljivi iza motora mlaznih zrakoplova „sastavljeni prvenstveno od vode (u obliku ledenih kristala) i ne predstavljaju zdravstveni rizik za ljude“, ali su primijetili da „međutim, utječu na naoblaku Zemljine atmosfere, te stoga mogu utjecati na atmosfersku temperaturu i klimu.“ Međutim, naredba koju je objavila španjolska Vlada govori drugačiju priču, sugerirajući da je ovlastila svoju vojsku za raspršivanje opasnih kemikalija u nebu kao dio obrane od COVID-19 (Planet Today: www.planet-today.com/2022/06/spain-admits-spraying-deadly-chemtrails.html).

Španjolska naredba dopušta prskanje biocidima u svrhu dezinfekcije

Kraljevski dekret objavljen 16. travnja 2020., a od strane španjolske Vlade u Službenim državnim novinama proglasio je izvanredno stanje zbog pandemije COVID-19, dopuštajući upotrebu biocidnih kemikalija (‘Boletin Oficial Del Estado’, 17. 4. 2020.; www.boe.es/boe/dias/2020/04/17/pdfs/BOE-A-2020-4492.pdf).

Uredbom je ministru zdravstva, Salvadoru Illa Roci, dodijeljena ovlast da diktira navedene naredbe: „Naredba SND/351/2020 od 16. travnja kojom se Oružanim snagama i postrojbama te vojnim postrojbama za hitne slučajeve ovlašćuje korištenje biocidnih kemikalija odobrenih od strane Ministarstva zdravstva za dezinfekciju u svrhu suočavanja sa zdravstvenom krizom uzrokovanom bolešću Covid-19. Kraljevski dekret 463/2020 od 14. ožujka ovime proglašava izvanredno stanje za upravljanje zdravstvenom kriznom situacijom uzrokovanom COVID-19, što uključuje niz mjera usmjerenih na zaštitu dobrobiti, zdravlja i sigurnosti građana i obuzdavanje progresije bolesti i jačanje sustava javnog zdravstva.“

Zatraženo je korištenje ‘zračnog prostora’, ‘nebulizacija’

Ovdje moram napomenuti da je nebulizacija raspršivanje tekućeg lijeka u obliku magle, a poznata je i pod nazivom aerosolna terapija.

Osim priznavanja da je Ministarstvo zdravstva ocjenjivalo virucidnu sposobnost antiseptika i kemijskih dezinficijensa, vladina uredba također detaljno opisuje namjeravanu primjenu kemikalija, koja je putem „zračnih“ tehnika, a ne ručne primjene: „Među najučinkovitijim tehnikama dezinfekcije je uporaba zračnih medija, a preko njih se tehnikama nebulizacije, termonebulizacije i mikronebulizacije brzo dolazi do svih površina, izbjegavajući ovisnost o ručnom nanošenju koje je sporije, a ponekad i ne stigne do svih površina jer postoje prepreke koje sprječavaju dolazak do njih. Postrojbe CBRN obrane Oružanih snaga i Vojne jedinice za izvanredna stanja (UME) imaju osobna sredstva, materijale, procedure i dostatnu obuku za provođenje dezinfekcije iz zraka, budući da su to operacije koje provode redovito, s tim da umjesto korištenja biocidnih proizvoda to čine s drugim dekontaminirajućim kemikalijama. Stoga se, s obzirom na prethodno navedeno i učinak poboljšanja i racionalizacije poslova dezinfekcije svih vrsta objekata koje pripadnici Oružanih snaga dolaze provoditi, smatra primjerenim iznimno i za vrijeme trajanja odobriti stanje alarma, CBRN obrambene jedinice Oružanih snaga i UME, korištenje dezinficijensa i biocida iz glavne skupine 1 opisanih u članku 1.1 Kraljevskog dekreta 830/2010 od 25. lipnja, koji uspostavlja propise.“

Ukratko, ‘Planet Today’ je izvijestio: “Španjolska vlada naredila je vojsci da tiho prska smrtonosne kemijske tragove na svoje građane uz odobrenje UN-a pod krinkom ‘izvanrednog stanja za upravljanje zdravstvenom kriznom situacijom uzrokovanom Covid-19’“. i to im nije prvi put.

Prema vijestima, 2015. četiri zviždača iz španjolske meteorološke agencije rekli su Europskom parlamentu da se kemikalije redovito raspršuju po zemlji kako bi se promijenila klima: „Dana 19. svibnja 2015., zastupnik u Europskom parlamentu Ramon Tremosa i Balcells (ALDE) objavio je u Europskom parlamentu da su četiri zaposlenika Državne meteorološke agencije priznala da se Španjolska prska u potpunosti iz zrakoplova čime šire olovni dioksid kroz atmosferu, srebrni jodid i dijatomejsku zemlju (silikatna sedimentna stijena). Cilj bi, prema istom europarlamentarcu, bio spriječiti kišu i omogućiti porast temperatura, što stvara ljetno klimatsko okruženje za turizam i, ujedno, pomaže korporacijama u poljoprivrednom sektoru. To zauzvrat proizvodi hladne kapljice velikog intenziteta.“ (Prof. Ramon Tremosa i Balcells, University of Barcelona – španjolski ekonomist i političar, bio je član Europskog parlamenta od 2009. do 2019.). 

Geoinženjering postaje mainstream

Manipulacija Zemljinom klimom velikih razmjera, poznata kao geoinženjering, postaje sve popularnija (Britannica: www.britannica.com/science/geoengineering). Ujedinjeni narodi su među onima koji sada razmatraju kontroverzni oblik geoinženjeringa, koji uključuje prskanje sulfatnih aerosola u Zemljinu stratosferu kako bi se modificirala klima — s nepoznatim i potencijalno katastrofalnim učincima (‘The BL’, 12. 8. 2021.: https://thebl.com/world-news/un-considers-spraying-the-atmosphere-with-chemicals-to-reduce-global-temperature.html).

Sulfatni aerosoli su sićušne reflektirajuće čestice koje mogu reflektirati više sunčeve svjetlosti natrag u svemir kada se poprskaju u stratosferi 12 do 26 milja iznad Zemljine površine. To dovodi do nižih globalnih temperatura — kao i niže prosječne količine oborina, ističući jedan značajan potencijalni nedostatak (REUTERS, 10. 8. 2021.: www.reuters.com/business/environment/geoengineering-marks-scientific-gains-un-report-dire-climate-future-2021-08-10/).

U izvješću Međuvladinog panela Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama (IPCC), objavljenom u kolovozu 2021., spominje se upravljanje sunčevim zračenjem i uklanjanje stakleničkih plinova kao oblika geoinženjeringa. Sulfatni aerosoli ubrajaju se u kategoriju upravljanja sunčevim zračenjem, ali dodatne tehnike geoinženjeringa — poput razrjeđivanja cirusnih oblaka u gornjoj atmosferi — bile bi potrebne kako bi se suzbilo smanjenje oborina uzrokovano njihovom uporabom.

Štoviše, različite regije mogle bi se suočiti s ozbiljnim posljedicama tehnika geoinženjeringa koje se koriste u drugim dijelovima svijeta, do te mjere da bi one mogle utjecati na njihovu sposobnost uzgoja hrane. Autor izvješća prof. Govindasamy Bala, s Indijskog instituta za znanost, rekao je da „znanost postoji“ za korištenje geoinženjeringa, ali je daleko od točnog.

„Mislim da je sljedeće veliko pitanje“, rekao je Bala za Reuters, „želiš li to učiniti? … To uključuje neizvjesnost, moralna pitanja, etička pitanja i upravljanje.“ 

Kako je izvijestio Reuters, „to je zato što bi svaka regija bila različito pogođena. Dok bi neke regije mogle dobiti od umjetno hladnijeg svijeta, druge bi mogle patiti jer, na primjer, više nemaju uvjete za uzgoj usjeva.“ Paulo Artaxo, fizičar za okoliš sa Sveučilišta u Sao Paulu i još jedan autor izvješća, dodao je:  „U osnovi poruka je više-manje ista kao (prethodno izvješće): znanost nije dovoljno zrela. Nuspojave bilo koje od poznatih tehnika geoinženjeringa mogu biti vrlo značajne… Društvo mora razmotriti jesu li ove nuspojave prevelike za isprobavanje bilo kakve strategije.“

‘Sijanje’ oblaka traje desetljećima

Treba napomenuti da su određeni oblici geoinženjeringa već u primjeni. Bila je sredina 20. stoljeća kada je prvi put razvijen geoinženjering, koristeći tehnologije iz Drugog svjetskog rata.

‘Sijanje’ oblaka je jedan takav primjer koji se koristi desetljećima i uključuje „sijanje“ oblaka srebrnim jodidom ili krutim ugljikovim dioksidom za promicanje kiše i snijega ili slabljenje tropskih oluja. Najmanje osam zapadnih američkih saveznih država i desetci zemalja koriste ‘zasijavanje’ oblaka u svrhu povećanja oborina (Scientific American, 16. 3. 2021.: www.scientificamerican.com/article/eight-states-are-seeding-clouds-to-overcome-megadrought/).

 „Osim toga, američka vojska je sugerirala da bi se nuklearno oružje moglo koristiti kao alat za promjenu regionalne klime i učiniti određena područja svijeta povoljnijima za ljudsko stanovanje. Ovaj prijedlog, međutim, nije testiran“, izvijestila je Britannica

Također se raspravljalo o drugim idejama za promjenu klime na Zemlji. Predložene metode za reflektiranje više sunčeve svjetlosti kako bi se smanjilo globalno zagrijavanje uključivale su plutanje milijardi golf loptica u oceanima, slanje golemog zrcala u orbitu, uklanjanje oblaka cirusa, sadnju sjajnijih usjeva i sjajne zgrade te oslobađanje mikromjehurića kako bi površina oceana bila bolje reflektirajuća. 

Čak je razmatrana mogućnost da golemi svemirski brodovi lebde iznad Zemlje kako bi reflektirali sunčevu svjetlost. 

Geoinženjering kao put do društvene kontrole

Bill Gates puno ulaže u tehnike geoinženjeringa. Godine 2010. financirao je istraživanje za razvoj strojeva koji bi prskali morsku vodu u oblake s ciljem povećanja sposobnosti reflektiranja sunčeve svjetlosti u svemir, a time i smanjenja globalne temperature. 

U 2018., Gates je također pomogao financirati eksperimente za znanstvenike s Harvarda, koji su predložili prskanje stratosfere kalcijevim kloridom kako bi se usporilo zagrijavanje Zemlje blokiranjem sunca (Forbes, 5. 12. 2018.: „Harvard scientists begin experiment to block out the sun“; www.forbes.com). Ali kao što je indijska fizičarka i znanstvenica Vandana Shiva, Ph.D., objasnila u prošlom intervjuu, promjena vremena putem geoinženjeringa mogla bi se koristiti kao oružje kontrole, uključujući kontrolu poljoprivrede. (Substack, 5. 9. 2021.: https://takecontrol.substack.com/p/vandana-shiva-on-bill-gates-empires?s=r).

Pišući u časopisu The Defender, Robert F. Kennedy ml. također je upozorio da Gatesovi pokušaji kontrole klime lako mogu biti krinka za društvenu kontrolu: „Njegova povijest ulaganja sugerira da klimatska kriza, za Gatesa i njegove prijatelje, nije ništa više od alibija za nametljivu društvenu kontrolu, nadzor razmjera ‘Velikog resetiranja’ i goleme geoinženjerske besmislice znanstvene fantastike, uključujući njegove sulude i zastrašujuće projekte taštine za prskanjem stratosfere kalcijevim kloridom ili morskom vodom u svrhu usporavanja zagrijavanja, da postavi divovske balone kako bi ‘zasitio’ našu atmosferu reflektirajućim česticama koje će zakloniti sunce, ili njegov opasni gambit puštanja milijuna genetski modificiranih komaraca u južnoj Floridi.“

Jedan znanstvenik navodi barij u atmosferi

Znanstvena istraživanja koja se bave ‘chemtrailsima’ / kemijskim tragovima jesu rijetka ali to nikoga ne iznenađuje; no, jedna studija postoji. Objavljena je u časopisu Environmental Research Letters 2016. godine, uključuje anketu u kojoj su stručnjaci za atmosfersku kemiju i atmosfersko taloženje zamoljeni da „znanstveno procijene tvrdnje teoretičara SLAP-a.“ 

Gotovo svi — 76 od 77 — znanstvenika zaključili su da nisu naišli na dokaze o SLAP-u i vjeruju da se ‘chemtrailsi’ mogu objasniti drugim čimbenicima, „uključujući dobro shvaćanje fizike i kemije.“ Ali postojao je jedan znanstvenik koji ih nije mogao isključiti i, zapravo, odgovorio je „da“ na pitanje jesu li ikada naišli na dokaze koji ukazuju na postojanje SLAP-a. 

Naveli su udaljenu lokaciju gdje su razine barija u atmosferi bile neobično visoke u usporedbi s razinama barija u tlu (Scientific American, 22. 9. 2018.: www.scientificamerican.com/article/what-are-chemtrails-made-of/).

Razine barija u okolišu obično su vrlo niske — a nenormalne koncentracije elemenata poput barija sugeriraju se kao jedan od oblika dokaza raspršenih kemikalija. (U.S. CDC, ATSDR, Barium: „How might I be exposed to barium?“; www.cdc.gov).

Izvor:

Dr. Joseph Mercola, Analysis: „Spain Admits Spraying Chemtrails as Part of Secret UN Program“, 6. srpnja 2022.

Rodjena Marija Kuhar, dr. vet. med.

Povezane objave

Kant i Schopenhauer

HF

Herbicid na bazi glifosata Roundup uzrokuje visoku razinu smrtnosti

hrvatski-fokus

Kukci na našem tanjuru?

HF

Pregled i razvoj hrvatske popijevke

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više