Hrvatski Fokus
Kultura

Zadržana misao utjelovljena je u kamenoj skulpturi i oživljena u animiranom filmu, te izražena kroz liniju

Razvoj priče kod radova u kamenu vidi se u razvoju pokreta stop animacijom putem fotografija na kojima se crta kadar po kadar

 

Istaknuti suvremeni hrvatski likovni umjetnik, akademski kipar iz Varaždina, Ivan Mladenović, od dvadesetog srpnja ove godine predstavlja se s novom samostalnom izložbom Utisci u Centru za likovni odgoj grada Zagreba na Rokovom perivoju br 4. Riječ je o najnovijoj umjetničkoj produkciji  nadarenog  varaždinskog umjetnika. Istaknimo kako je s nizom proteklih autorskih ciklusa Ivan Mladenović izazvao iznimno zanimanje javnosti, tako da se svako njegovo izlaganje očekuje s nestrpljenjem.

  • I dalje Vas osobito zanimaju motivi bika ali i ljudski portreti.

– Koncept rada temelji se na figuraciji motiva bika, te muškog i ženskog portreta. Radovi su izrađeni u kamenu različitim teksturama da se izrazi prethistorijska forma i aura skulptura. Ideja razrade koncepta je izrada „Stop animacije“ na temelju fotografije izrađenih skulptura i prikaz projekcije oživljavanja motiva linijama i povezivanje animiranog lika sa prethistorijskim crtežima.

  • Intrigantan je i naslov izložbe Utisci.

– Kada se govori o utiscima, smatra se poput doživljaja; ono nešto što u ovom slučaju se primjećuje kroz život, vizualizira i  zadržava kroz misao, te podsvjesno stvara i oblikuje.

  • Služite se klasičnim kiparskim alatima.

– Radovi su izrađeni ručnim alatima poput špice i dlijeta čekićem kako bi se izrazila tekstura skulpture i njihov oblik. Radovi ujedno imaju arhetipski oblik koji svojom nedovršenošću prikazuju snagu, tj. pokret forme koja oblikuje stvarnost skulptura.

  • Što je ključ za razumijevanje ovoga opusa?

– Kada se govori o utiscima, misli se na ideje koje su stavljene u kamen špicom i dlijetom, bez prethodnih skica i zadržane u formi portreta i skulpture bika. Razvoj priče kod radova u kamenu vidi se u razvoju pokreta stop animacijom putem fotografija na kojima se crta kadar po kadar i na taj način realizira šest kratkih animacija koje se međusobno povezuju u jedan animirani film kroz priču koja govori o prolaznosti života a koja se kreće ukrug i stvara jedan životni loop linijom koja podsjeća na prethistorijske crteže koji svojim pokretom i pričom daju auru samom likovnom djelu.

  • Vaš je kamen, jednostavno oživljen.

– Zadržana misao utjelovljena je u kamenoj skulpturi i oživljena u animiranom filmu, te izražena kroz liniju, kako bi se izrazio koncept priče kroz skulpturu u kamenu, a zatim kroz oživljeni motiv koji se prikazuje kroz animirani film, te oslobađa svoje kamene forme.

Miroslav Pelikan

Povezani članci

Nastaviti dobro raditi

HF

Obljetnica smrti profesora Umberta Giromette

HF

Prepleteni ciklusi Ivice Malčića

hrvatski-fokus

Hvala ti, Franjo!

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...