Hrvatski Fokus
Društvo

Antički dani 2022. u Omišlju na Krku

Održavaju se od 21. do 23. srpnja

 

Želja da se kulturna baština koja se posljednjih dvadesetak godina sustavno istražuje i štiti konzervatorskim zahvatima, popularizira, a u turističkom smislu i valorizira, iznjedrila je manifestaciju pod nazivom „Antički dani“.

Uz bogatu gastronomsku ponudu na temu antike, posjetitelji uživaju u prekrasnom ambijentu uz svijetlost baklji, prigodno dekoriranom prostoru, autentičnoj glazbi, borbi gladijatora, žonglerima, mnoštvu kostimiranih Rimljana te plesu Rimljanki dok car i carica udobno smješteni na svom tronu sve promatraju.

Svojim bogatim programom, Antički dani postali su  jedna od nezaobilaznih manifestacija kulturnog ljeta u Omišlju, a iz godine u godinu privlače sve veći broj turista.

Od četvrtka, 21. srpnja 2022. među ostacima rimskoga grada Fulfinuma iz 1. stoljeća, na lokalitetu Mirine kraj Omišlja održala se trinaesta po redu manifestacija – Antički dani. Autentično slavlje antičkih vremena. Započela je u četvrtak u 19,00 sati programom „Family day“ odnosno programom posvećenom u cijelosti djeci. U petak i subotu (22. 7. i 23. 7.) od 19,00 sati održat će se centralni događaj popraćen radionicama, starim zanatima, gladijatorskim borbama, zabavnim programom i nezaobilaznom antičkom gastro ponudom restorana Rivica iz Njivica.

Tijekom oba dana pripremati će se odojak, janjac i piletina po antičkim recepturama, s mirisnim travama i umacima, posjetiocima je na raspolaganju antičko vino i pivo te slasni antički sladoled, tako da će gosti uživati svim čulima. Bogata antička trpeza do punog će izražaja doći sa svečanom večerom u više sljedova koju priprema restoran Rivica.

Očuvanje povijest i prenošenje znanja o Fulfinumu ponukali su nas da uvedemo novitet u ponudi namijenjenoj djeci i adolescentima, uveden je dodatni dan s programom posvećenim toj dobnoj skupini. U četvrtak, 21 . srpnja od 19.00 sati održati će se brojne zasebne radionice – radionice starih igara, muzička radionica, radionica žongliranja, radionice s vunom i ljekovitim biljem te antički iluzionistički show i večer rimskih legendi. Radionice će se djelom odvijati i ostale dane, a posebno izražavamo suradnju sa Pomorskim i povijesnim muzejom Hrvatskog primorja Rijeka i National Geographic Hrvatska. Odjel Čudotvornice s Pomorskog i povijesnog muzeja su pripremili za najmlađe Antičke igre sa antičkim novčićem i antičkim rekvizitima. Radionica se bavi vezama materijalne i nematerijalne baštine. Na radionici djeca upoznaju dio svakodnevnog života u prošlosti koji se odnosi na zabavu i razonodu. National Geographic Hrvatska oduševiti će sve mališane radionicama koje su organizirane u više kategorija – crtanje, slikanje, potrage s interaktivnim kartama, natjecateljske i tradicionalne potrage za blagom. U projektu sudjeluju edukatori sa specijaliziranim radionicama orijentiranim na kulturološku ostavštinu Mirine Fulfinum i ekološku osviještenost Otoka Krka.

Kao i svake dosad, i ove će godine manifestacija Antički dani biti prepuna zanimljivih sadržaja kojima će se oživjeti starorimsko doba. Svi koji će doći na Mirine, uz svjetlost baklji uživati će u ambijentu uz autentičnu glazbu uz antičku skupinu »Ad Rectum«, žongliranju s vatrom i posebnih vatrenih nastupa s bičem i mačevima, plesu vila, borbi gladijatora, formaciji Rimskih vojnika i mnoštvu kostimiranih Rimljana različitih profesija i staleža. Biti će tu rimski ratnici i dame, car i carica, senatori, antički zanati poput kovača, lončara, tkalja, užara, dječji vrtuljak i streljaštvo, frizera i salona za uljepšavanje a vizuru će dodatno uljepšati prilika za susret s ponijima i konjima.
Posjetioci će imati priliku vidjeti kako se djevojke pripremaju za rimsko vjenčanje hedonističkom kutku pod nazivom Antičke domine – dašak rimskog carstva kroz frizure, odjeću i kozmetiku koje će nam pokazati gosti iz Pule, a i ove godine dolaze nam legionari iz Splita, popularna Dioklecijanova legija.

Veliki trud za oživotvorenje ovog programa ulažu članovi karnevalskih udruga iz Omišlja, Babani i Omišjanski Babani koji u oživljenom rimskom logoru i dva tabora Rimskih vojnika uprizoruju drevno doba.
Zabavni program odvijati će se nakon 22.00 sati, petak je rezerviran za odličnu zabavu s Infinity bendom a subota za grupu Point.
Antički dani donose jedan poseban šarm u ovo naše moderno doba i, dakako, lokacija na kojoj se Antički dani održavaju u tome igra ključnu ulogu. Vjerujem da će ove godine taj naš povratak u povijest biti još upečatljiviji s obzirom da se slavlje odvija tokom tri dana.

Anđelka Felja

Povezane objave

Komunisti, cjepivo i zdravstvena putovnica

hrvatski-fokus

AFORIZMI – Nevin je ako je nedužan

HF

Zahar Prilepin o užasima boljševizma

hrvatski-fokus

Prosjak na ulici

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više