Hrvatski Fokus
Kultura

Moje dame su simbol jednog mirnijeg života, gdje postoji stanka za kavu i razmišljanje

Boju smatram likovnim jezikom koji nema samo estetsko značenje već i simbolično

 

Akademska slikarica Koraljka Beker, suvremena je hrvatska likovna umjetnica, autorica je raznovrsnog, zapaženog opusa.

  • Gđo Beker, autorica ste zanimljivog, raznolikog opusa.

– Najteže je  slikaru-umjetniku pričati i objašnjavati svoj rad. Kad dođe do toga sve stoji u jednoj „ladici“ i izlazi bez riječi, kroz ruke.

  • Ipak, krenimo od početka.

– Naravno, mora postojati neki početak. On seže od djetinjstva. Moj otac Žarko Beker koji je obilježio hrvatsku strip scenu šezdesetih, jako je utjecao na moje opredjeljenje. Rasla sam u tom umjetničkom okruženju. Nakon završene Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, bavila sam se ilustracijom i neko vrijeme dizajnom. S vremenom prevagnulo je slikarstvo.

  • Gdje pronalazite svoju inspiraciju?

– Slikarsku inspiraciju nailazim u svakodnevnici, ljudima, prolaznicima, kavanama. Osjećaju veselja, ali i boli i usamljenosti. U početku su to bili ženski aktovi tamnijih boja. Poslije sam svoje likove stavila u jaki kolor.

  • Osobito je zanimljiv Vaš ciklus likova sa šeširima.

– Proteklih desetak godina prevladavaju ženski likovi sa šeširima. Često smješteni u neke imaginarne prostore, neke sa naznakama kavane.

Rekla bi ovako: moje slike su „ispovijedi i molitva za izgubljenim vremenom“.

Možda zvuči patetično, ali šešir koji je nezaobilazan na mojim figurama ima poveznicu sa mojom bakom. Ona je imala prije Drugog svjetskog rata salon šešira i Ilici. Zvao se „Zlata“. Bilo je to dobro vrijeme za moju obitelj. Šešir ima i svoje značenje kroz povijest. Od političke značajke do modnog dodatka. I to mi je dalo inspiraciju koju variram i još uvijek nalazim poticaj u njemu.

  • Istaknimo i Vaš kolor.

– Kolor koji je dosta jak i u nekim je odnosima. Sama forma, odnosno boja kao element forme priča svojim jezikom. Tema ovdje nije bitna. Boju smatram likovnim jezikom koji nema samo estetsko značenje već i simbolično. Posebno volim crvenu, ali samo na slikama. Ona je simbol mladosti i energije.

  • Lica Vaših žena često su skrivena.

– Oči tih mojih dama, pomalo usamljenih su sakrivene ispod oboda. Ti ženski likovi su samozatajni i to je možda i moja podsvijest. Sakriti se od svega, pa makar i  ispod oboda šešira… pobjeći… nestati. Ove dame su simbol jednog mirnijeg života, gdje postoji stanka za kavu i razmišljanje. Možda malo dokonosti koje si u ovo vrijeme ne možemo priuštiti. Kroz moju obiteljsku tradiciju evociraju „građanske teme“.

  • Što je novo u atelijeru?

– Pomalo se okrećem apstrakciji. Nastojim apstrahirati i sažeti slikarski motiv. Kompozicije koje naslikam, opet su inspirirane pokrivalima za glavu „ŠEŠIRIMA“.

  • Planovi, izložbe, monografije…?

– Od novijih planova željela bi napraviti jednu retrospektivnu izložbu, koja bi obuhvatila moj slikarski opus, koji već traje preko trideset godina. I naravno možda neku monografiju. Ali za to treba investicija… možda i to dođe…

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Pet ljetnih krajobraza

hrvatski-fokus

Nekoliko impresija Mladena Žunjića

hrvatski-fokus

Teze o boljševičkim udarima

HF

Ostani još malo

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više