Hrvatski Fokus
Hrvatska

ODGOJ NAŠ SVAKIDAŠNJI – Mediokriteti vladaju i nameću nam svoj stil i način

Ceremonija otvaranja Pelješkoga mosta traje, a Plenković na mobitelu, Šuica se cereka…

 

Gotovo svakodnevno smo suočeni sa činjenicom kako formalno obrazovanje, čak i ono najviše, ne prati adekvatan odgoj, jer se neki doktori i nazovi doktori znanosti ponašaju najblaže rečeno, kao sirovine, odnosno seljačine. To je sinoć ns Pelješkom mostu  eksplicite pokazao ministar obrane Mario Banožić. Kod blagoslova mosta, ispred biskupa se poredao u prvom redu, cijeli državni vrh, premijer, predsjednik države, predsjednik Sabora i neki ministri. U prvi red se ispred ministrice Marije Vučković grubo pregurao ministar Mario Banožić, stjeravši nju u drugi red, iza sebe. Nema se tu što reći. To je drska bezobraština, pomanjkanje elementarne kulture, civiliziranosti i odgoja, ponajviše kućnog i moralnog. Ništa čudno i neobično za osobu koja predsjednika države naziva svakojakim, rijetko korištenim pogrdnim imenima i time omalovažava instituciju,  funkciju predsjednika države. To je najobičniji seoski đilkoš koji je igrom slučaja postao ministar, zahvaljujući članstvu u HDZ-u i vječnoj krizi kadrova i vodstva u toj političkoj stranci, kao i nužnosti raspodjele visokih državnih funkcija po regijama, kako se ne bi narušila struktura upravljanja i regionalne zastupljenosti. Kaj god! Znači u nekoj sredini može napredovati ponavljač, jer nema boljih  kadrova, dok u drugim regijama  obrazovani i sposobni, nikad ne dobiju  šansu. Zato nam i je kako nam je. Mediokriteti vladaju i nameću nam svoj stil i način. Nema nam tu pomoći. Badava pisati i govoriti, te prstom upirati u problem. Ovdje snaga, i to ona sirova caruje. Balkan je Balkan. U balkanskoj krčmi, uz cijuk violine, zvuk razbijenih čaša, psovke i jujuškanje, pjevaju cajke i uživaju lokalni šerifi,  s titulom lovočuvara, od kojih neki postanu ministri, u hrvatskoj vladi.

Nije ovo jedini ministar problematičnog, neodgojenog i nediplomatskog ponašanja. Primat u tome bi uskoro vrlo lako mogao preuzeti ministar vanjskih poslova. On vrlo često na neprimjeren i prostački način napada predsjednika države, proglasivši ga najvećom štetočinom, naročito u vanjskoj politici. Svaki njegov istup završi salvom uvrjeda predsjedniku države i pohvalama aktualnom pedsjedniku Vlade. To je dosad neviđeno ulizivanje i licemjerje. On kao vodi tihu diplomaciju, kao onomad kad je Sergeju Lavrovu recitirao Jesenjina na ruskom ili pak poeziju samog Lavrova. Ulizivanje bez granica, tamo gdje se trebalo i moralo razgovarati na ravnopravnoj osnovi.

Kad se dotični branio u Saboru, zbog zatražene ostavke od oporbe, bio je drzak i bezobrazan. U toj obrani je zapravo napadao i izazivao, imajući u vidu 76 ruku koje će se podići za njega, odnosno protiv njegova opoziva. Stranačka stega i koalicijska solidarnost su tu na djelu.

Pomanjkanje odgoja se ne uočava samo u muškoj populaciji visokih dužnosnika. Ima toga i kod drugog spola. Na sinoćnjoj proslavi (priredbi) prilikom otvaranja Pelješkog mosta, za vrijeme govora predsjednika države, kamera je u nekoliko navrata pokazala cerekanje i “šaputanje” premijeru, visoke europske dužnosnice i predstavnice Ursule von den Leyen, Doubravke Šuice, koja je Dubrovkinja i pelješka nevjesta. Koga briga za to. Međutim nije svejedno kako se ona ponaša za vrijeme svečanog dijela proslave. Mobiteli u rukama, nekoliko ministara, pa i samog predsjednika Vlade, govore o podcjenjivanju samog čina, pomanjkanju elementarnog poštovanja i poštivanja pojedinih osoba, koje nastupaju, grupa i cijele svečanosti, kao takve. Pomanjkanje elementarnog odgoja, opće kulture i civiliziranog dosega na svečanost otvorenja Pelješkog mosta ne pozvati ljude zaslužne i odgovorne za izgradnju tog mosta, od same ideje, projektiranja, simulacije, obrade po svim pitanjima i same izgradnje. Ne znam, možda nisam vidjela, ali glavnog projektanta mosta i inženjera izgradnje tamo nije bilo.

Posebna je priča bivša predsjednica države gospođa Kolinda Grabar-Kitarović. koja koristi sve moguće i nemoguće situacije, kako bi se nametnula javnosti, istakla svoju vitku figuru, mladenački izgled i prisutnost. To niti ozbiljne starlete ne rade. Jučer nije nitko osim KGK došao na ideju da sjedne na most i naslikava se. To se zove inovativnost i kreativnost. Ta njena ingeniozna ideja urodila je plodom. Puni su je mediji, s njenim pripijenim  kombinezonom, skupim cipelama i još skupljom torbom. Otvorenje Pelješkog mosta je iskoristila za svoj PR. Mislim da je i ovdje pomanjkanje odgoja u pitanju. Međutim, na to smo navikli tijekom njena mandata, posebice na Mundijalu u Rusiji. Tamo je čak i kišu iskoristila za “plasman” svoje figure. Neponovljivo, nezamislivo i neodgojeno, baš kao i njezino izvještavanje ispred Bijele kuće, preguravanje na samitu, kako bi “ulovila” Trumpa, pjevanje s klapom, ulizivanje američkoj generalici, posrtanje na kninskoj tvrđavi, obećanje 8.000 eura plaće, iz vlastitog doma… Ne može se sve to nabrojiti. Međutim u svakom tom gafu, bilo je pomanjkanje odgoja, posebice kućnog i moralnog.

Pomanjkanje odgoja je kad lažeš, kradeš, obmanjuješ, oštećuješ drugoga, predstavljaš se drugačijim nego što jesi., kad stvaraš lažno  okružje, kad opanjkavaš druge, kad ni za što ne snosiš krivicu, kad lažno svjedočiš, kad si na funkciji gdje je vidljiva tvoja nekompetentnost, nekompetitivnost i nesposobnost.

Pomanjkanje odgoja je kad nekome, iz nekog straha ili pod pritiskom daješ ono što nije zaslužio. Pomanjkanje odgoja je dovođenje u sukob interesa… Pomanjkanje odgoja je ići linijom manjeg otpora, kako bi se održao na poziciji koju si dobio. Pomanjkanje odgoja je “trenirati strogoću” na nedužnima, kad ne znaš riješiti problem, kad si dobio funkciju, na temelju nekog kompromisa, u političkoj trgovini, kao kompenzaciju ustupaka vladi i vlasti. Pomanjkanje odgoja je s općinskim novcem ići u bordel. Pomanjkanje odgoja je takvu osobu veličati. Da ne nabrajam. Kud god se okreneš sve vrvi neodgojem, drskošću, bahatošću, oholosti, pohlepom, ulizivanjem, licemjerjem… To dolazi iz najviših mjesta i spušta se do najniže razine. Ako mogu oni, možemo i mi, zaključuju lokalni šerifi i seoski đilkoši.

Lijepa naša, premrežena lošim odgojem, tone u korupciji, mitu, klijentelizmu, nepotizmu, lažima, kriminalu, muljanju svim i svačim, te i europskim novcem što će se mnogima obiti o glavu.  Europska tužiteljica Laura, dobro zna što s takvima. Njihova nezajažljiva pohlepa i pomanjkanje bilo kakvog odgoja, dovesti će ih na stup srama i sankcionirati njihova nedjela.

Ankica Benček

Povezane objave

Četnički zločinci i zločini

HF

Ulaskom partizana u Zagreb 8. svibnja 1945. likvidirana je zagrebačka inteligencija – fizičari, slikari, pjesnici, znanstvenici, književnici, glazbenici…

hrvatski-fokus

Jesmo li pred zakonom isti

HF

Ti im oprosti, ali ja ne mogu

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više