Hrvatski Fokus
Unutarnja politika

Kriza vodstva odraz stanja u državi

Ocjenjivanje učenika je postala kategorija, gdje policija mora uredovati

 

U svijetu, Europi i kod nas osjeća se kriza vodstva u mnogo čemu, posebice u politici. Gledamo i slušamo jedne te iste likove. često istrošene i potrošene, s određenim poteškoćama, manama, ponekad  senilne i gotovo nesposobne za obavljanje dužnosti, na koje su izabrani. Kad se malo osvrnemo na sve strane, nigdje se ne vide oni koji bi ih mogli zamijeniti. Kriza lidera je sve očitija i izvjesnija. Lideri se ne rađaju. Lideri se stvaraju. Stvara ih okruženje i politika. Kod nas  okruženje i politika nisu optimalni za “stvaranje” lidera. To bi trebao biti jedan od primarnih zadataka svake političke stranke. U nas se to ne vidi nigdje, pođemo li od stranke na vlasti, koalicijskih partnera, opozicije, s lijeva i desna. Da bi se smijenilo stranku na vlasti morala bi se ujediniti opozicija. To je bezuspješna i jalova misija. Druga po veličini politička stranka SDP malo pomalo nestaje, blijedi i urušava se. Nema pravog vodstva, koje bi ju obnovilo i osovilo na  noge. Socijaldemokrati, tek su osnovani, imaju mali rejting i još su neprepoznatljivi. Možemo  nije na nacionalnoj razini prepoznato i dovoljno dobro organizirano. Domovinski pokret je po mnogo čemu sličan HDZ-u. Po svemu sudeći oni bi uskoro mogli koalirati. U Splitu se profilirao Centar i postigao značajne rezultate, što je vidljivo pri izboru gradonačelnika Puljka. Ostali su ispod svih granica vidljivosti, prepoznatljivosti i djelotvornosti. Pogledamo li malo bolje opozicijske lidere, ne vidimo nikoga tko bi mogao stati na čelo opozicije, niti lijeve, niti desne, a kamoli cijele. Svaki od tih lidera je “pijetao” na svom bunjištu.  Na vidiku je udruga ZRIN, koja obećava i mogla bi možda postati jezgro okupljanja opozicije, kad bi se prevladao egoizam pojedinih stranačkih lidera, gdje svatko gleda isključivo sebe, a ne društvene i državne interese, s ciljem općeg boljitka svih građana.

Dokle god je tako, stranka na vlasti, može računati na svoju 30 % podršku građana i biti prva, štogod se s njom i u njoj dogodilo i događalo. Dogodilo se , događa se i događati će se puno toga što nije primjereno i prihvatljivo. Međutim, nažalost, ta politička stranka, u nas uopće nema konkurenciju. Barem ne za sada. Dobro je to poznato njenom vodstvu i predsjedniku. Međutim, ta stranka nema nužno potrebnih kadrova za normalno i dobro funkcioniranje, što  je vidljivo kod kadroviranja, na najviše dužnosti u vladi i na rukovodeće funkcije državnih firmi. Stranačka kadrovska služba je totalno zakazala. Među “mladim lavovima” nema lidera. Neki od njih su potpuno podbacili i USKOK ili OLAF su im za petama.

Očito se mladi kadrovi povode za starima. Laže se, krade, obmanjuje, sve do čega se dođe, od željeznih pragova, do utaje poreza, mažnjavanja  europskog novca, na sve moguće i nemoguće načine. S tim nema zezancije. Europska tužiteljica je pri tom nemilosrdna. Sve je to bilo za očekivati, posebice u državotvornoj, pravomoćno osuđenoj političkoj stranci, za mito i korupciju. Nerki bivši ministri su duboko ogrezli u korupciji. Basnoslovno su se obogatili, koristeći svoj položaj i ulazeći u razne sukobe interesa. Niti sami ne znaju što sve imaju. Bezobrazno se time hvale, Smiju nam se u brk, misleći kako im se ništa neće dogoditi. Podcjenjuju i ismijavaju novinare, koji inzistiraju na činjenicama. Jedan takav je upravo dolijao ovih dana. Ide čovjek u zatvor, zbog pokušaja podmićivanja novinara. Ipak, se nešto promijenilo. Nema više guljenja krumpira za stranačke kapitalce.

Na drugoj strani krađa željeznih šipki (pragova) sa gradilišta, uslijed bijelog dana, nije za osudu po mišljenju nadležnih. Naime, dotični HDZ-ovac je to radio izvan svojeg radnog vremena, što je objasnio njegov šef.  O tempora, o mores! Zar oni zaista misle da smo svi mi glupi i retardirani.

Ne samo da nema pravog vodstva u vrhu države, nema ga niti na nižim razinama, u ustanovama i na lokalnim čelnim mjestima.

Imali smo prilike vidjeti prošli tjedan, što se događa u školama, i to onim najelitnijim. Na čelu škole je osoba koja ne zna i ne radi svoj posao. Donosi odluke kako se ne bi zamjerila utjecajnoj osobi (prvoj dami), koje nisu u redu sa zakonom , pravilima i Pravilnikom. Pri tom braneći sebe zakopava sebi podčinjenu osobu, mladu, neiskusnu profesoricu.  U slučaj (aferu) je uključena policija. To je bez presedana. Ocjenjivanje učenika je postala kategorija, gdje policija mora uredovati.

Policija, odnosno pravosuđe bi moralo uredovati i u slučaju na maturi, kad je zbog potpisa na esej jedna mlada nadarena umjetnica, maturantica pala iz hrvatskoga jezika i ne može upisati Muzičku akademiju, gdje je iznadprosječno položila prijemni ispit. Na njoj su odlučili vježbati strogoću. Reda mora biti. Zakon se mora poštivati, kaže danas ravnatelj nadležne ustanove. Kaj god! Istina reda mora biti, inače nastaje kaos, kakav upravo imamo, jer  na mnogim rukovodećim mjestima imamo podobne, umjesto sposobnih.  Uvijek se negdje nešto kompenziralo i nekoga nagrađivalo za određenu lojalnost vladajućima.

Nije samo u vladajućoj stranci kaos i nered, uslijed lošeg kadroviranja i pogodovanja. Ima toga i u drugim političkim strankama i među nezavisnim političarima. Državni (naš) novac baca se na sve strane i troši na neprihvatljiv i na neprimjeren način, od političke kupoprodaje do bordela u Austriji, gdje je dotični tobože promovirao svoj kraj i turizam.

Čovjek se uopće ne srami svojeg postupka, čak što više. Postao je glavni frajer, faca,  na svom bunjištu, gdje se kočoperi svojim postignućima, pri čemu mu osmijeh ne silazi s lica i brka.

I tu je očito bila kriza vodstva ili pak je na čelo došla osoba koja svima najviše odgovara.

Kriza vodstva nije došla najedanput, ni iz čega stvorena. To se stvaralo godinama. Išlo se linijom manjeg otpora i biralo uglavnom podobne, odane Partiji i šefu stranke. To je uništilo SDP. To uništava i druge stranke, posebice one koje se nisu niti stabilizirale, ni u čemu, lutaju i traže se, ne samo u ideologiji.

Čovjeka lovi mučnina i osjeća gađenje kad vidi na koji način se pojedini lideri ponašaju. Pobrali su svu pamet ovog svijeta. Dociraju, educiraju, nameću se, nadmeću se, a ne znaju niti govoriti standardnim hrvatskim jezikom. Bore se tobože protiv korupcije, a iz svoje stranke zapošljavaju sve po spisku i po babi i po stričevima.

Zakonodavna vlast se dosta srozala u zadnje vrijeme, posebice po načinu govora, izražavanja i izričaja na sjednicama sabora. Po dizanju i brojenju ruka. U Sabor je ušao rječnik ulice i ponašanje kao u birtiji. Svatko svakog vrijeđa. posebice žene, koje imaju svoje mišljenje i stav.

U sudbenoj vlasti opet vrije i sprema se nekakva pobuna i obračun, s onima koji bi htjeli uvesti red. U zakonodavnoj vlasti, po njenom predsjedniku cvatu ruže. Sve je za pet. Ušli smo u euro zonu. Schengen je na vidiku. Kreditni rejting se digao. Velebni most se svečano otvara. Zar je važno tko je prvi spomenuo potrebu za gradnjom tog mosta? To je bilo prije četvrt vijeka.  Prije četvrt vijeka nije bila tako očita kriza vodstva. Što se u međuvremenu dogodilo? Postalo nam je sve svejedno. Na izbore izlazi mali broj građana. Nitko nikome ništa ne vjeruje. Vjerodostojnost ,odgovornost i pravna jednakost, više ne stanuju ovdje.

Svaki dan uvozimo sve više radnika, raznih i različitih profila, ne samo fizičku radnu snagu. Naši ljudi iseljavaju, posebice visokoobrazovani, suficitarnih zanimanja. Idu tamo gdje se prvenstveno poštuje čovjek, njegovo znanje i sposobnosti. Uzrok tome je svakako i kriza vodstva.

Ankica Benček

Povezane objave

Podmetnuti požari u Dalmaciji

HF

Srpska vruća jesen

HF

Prvi politički program Velike Srbije

HF

Austrijanac salutira, a Hrvate se sotonizira

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više