Hrvatski Fokus
Kultura

Izložba u povodu četvrte obljetnice smrti Olivera Dragojevića

“Oliver, Split i Luka u djelu Lili Gluić”

 

U povodu četvrte obljetnice smrti Olivera Dragojevića u njegovoj Veloj Luci i ove je godine upriličen prigodan program koji, uz sada već nezaobilazni glazbeni dio, uključuje i prigodnu izložbu slika. Ove godine je u Centru za kulturu Vela Luka u srijedu 27. srpnja 2022. otvorena izložba „Oliver, Split i Luka u djelu splitske umjetnice velolučkih korijena Lili Gluić.

Prošle su četiri godine od smrti velikog hrvatskog glazbenog umjetnika Velolučanina Olivera Dragojevića koji je ostavio neizbrisiv trag na domaćoj glazbenoj sceni i puno šire. Kada spomenemo Velu Luku, jedna od prvih asocijacija na ovo raspjevano mjesto na zapadnom dijelu otoka Korčule je Oliver Dragojević. Veza između slavnog glazbenika i Vela Luke je neraskidiva i duboka. U Veloj Luci su njegovi obiteljski korijeni, tu je ljeti provodio vrijeme sa svojom obitelji i prijateljima. Zahvaljujući Oliveru Dragojeviću i njegovom utjecaju, Velu Luku su zavoljeli brojni drugi estradni umjetnici i ljudi iz javnog života.

Godine 2020., povodom druge obljetnice njegove smrti, u galeriji Centra za kulturu Vela Luka, a u sklopu glazbene manifestacije „Trag u beskraju“, postavljena je izložba pod nazivom „Oliver u Luci/Luka u Oliveru“ kojom se kroz fotografije koje je ustupila njegova obitelj i njegovi bliski prijatelji u Veloj Luci i kroz odabrane stihove iz njegovih pjesama nastojalo Velolučanima i njihovim gostima ukazati na neraskidivu vezu velikog glazbenika s Velom Lukom i koliko mu je značila. Također, ova izložba imala je za cilj ukazati na Oliverovu veliku ljubav prema moru, ribolovu, brodovima i spontanom i opuštenom druženju s bliskim prijateljima, ali i s drugim mještanima koji su ga doživljavali svojim i sebi ravnim bez obzira na njegov status zvijezde i estradnu eksponiranost. Druga izložba posvećena našem glazbenom velikanu Oliveru Dragojeviću nosila naziv „Oliver u objektivu Livija Andrijića“. Izložba se tematski naslanjala na prethodnu s time da su za ovu prigodu odabrane fotografije iz arhiva profesionalnog fotografa Livija Andrijića koji je fotografirao Olivera tridesetak godina sve do glazbenikove smrti 2018. godine. Od preko šezdeset fotografija ustupljenih za ovu prigodu, odabrano je tridesetak fotografija koje u punom smislu riječi slave Mediteran i glazbu, a na kojima je Oliver u društvu obitelji, kolega i prijatelja s kojima dijeli južnjački temperament i spontanost.
Za ovu godinu odlučili smo prezentirati radove splitske umjetnice velolučkih korijena Lili Gluić koja je u tehnici akvarela i akrila naslikala niz djela inspiriranih likom Olivera Dragojevića i njegovom glazbenom ostavštinom, ali i prostorom Splita i Vele Luke koji su posebno značajni u životu velikog glazbenika. Autorica s pokojnim glazbenikom dijeli velolučke korijene i ljubav prema Veloj Luci, život i djelovanje u Gradu Splitu i dalmatinski južnjački temperament. Kao što je Oliver pjevao o našem podneblju i duboko ga ugradio u svoj glazbeni opus, tako neumorna splitska slikarica unosi iste elemente i motive u svoj likovni opus kojeg je obogatila i likom velikog glazbenika kojeg je osobno poznavala“, rekla je kustosica izložbe Rada Dragojević Ćosović.

Za ovu izložbu odabrano je dvadesetak akvarela s portretom velikog glazbenika iz njegovih različitih stvaralačkih faza, a koje je autorica naslikala u slobodnoj interpretaciji prema sjećanju i na temelju fotografija. Odabrano je i petnaestak platna u tehnici akrila na kojima autorica prezentira Grad Split, a inspiriranih naslovima Oliverovih velikih hitova „Cvit Mediterana“, „Splite moj“, „Ispod sunca zlatnoga“, „Nokturno“, „Picaferaj“. Tu su i nezaobilazni velolučki motivi inspirirani pjesmama „Jo da mi je“, „Valo veloluška“, ali i djela koja nose naziv prema hitovima poput pjesme „Stine“, „Galeb i ja“, „Cesarica“ i druge koje smješta u prepoznatljivi mediteranski i otočni ambijent kojeg je Oliver sjajno otpjevao u svojim pjesmama. Cilj ove izložbe je kroz likovna djela dati još jedan pogled na Olivera i njegovo stvaralaštvo i očima splitske umjetnice zaviriti u ambijent za koji je pokojni glazbenik bio posebno vezan, a to su svakako Split i Vela Luka, grad u kojem je živio i otočna oaza u koju se redovito vraćao i dijelio posebne trenutke s obitelji, kolegama i prijateljima. Djela na ovoj izložbi posveta su velikom glazbeniku i našem podneblju, a izložba je, kao i prethodne dvije, temelj za daljnje prikupljanje dokumentarne, ali i umjetničke građe vezane za Olivera Dragojevića za buduću memorijalnu zbirku. Ujedno je i poticaj drugim autorima da na kreativan način pristupe liku i djelu velikog hrvatskog glazbenika Olivera Dragojevića.

Lili Gluić rođena je u Splitu 1956. godine gdje danas živi i stvara. Živjela je u Švicarskoj, Italiji, Nizozemskoj i Kanadi gdje se likovno obrazovala. Slika, ilustrira i bavi se fotografijom. Godinama je radove prezentirala u svojoj galeriji ‘Morska’ u neposrednoj blizini hotela Bellevue u Splitu, a ove godine njena djela su prezentirana u izložbenom prostoru jugoistočne kule Dioklecijanove palače na splitskoj rivi. Do sad je izlagala na preko 70 skupnih i samostalnih izložbi u zemlji  i inozemstvu. Izradila je postaje Križnog puta u dvjema crkvama u Splitu i u Kaštelima. Članica je HDLU Zagreb. Koristeći se slikarskim tehnikama akvarelom i akrilom Lili Gluić slika mediteranske motive koji su njena tematska konstanta. Na njenim platnima redovito se javlja kamena suhozidna arhitektura. Nije nikakvo čudo da često slika štale, bisere ruralne arhitekture i velolučki vrtuljak i bračku bunju, mala suhozidna remek-djela centralnog tlocrta i stožastog krovišta. Njeni korijeni su otočni, podjednako brački i velolučki, a otočna ikonografija dobro joj je poznata i duboko ukorijenjena u njen likovni opus. Osim motivom suhozida, njeni radovi obiluju i urbanom kamenom mediteranskom gradnjom i sakralnom arhitekturom, pa su, shodno tome, balature, stepeništa, dvori, zvonici na preslicu, trgovi, volti i crkvena pročelja tematski repertoar s kojim raspolaže, a slikarska tehnika akrila na platnu i lesonitu izražajni medij u kojem se pojavljuju. U tehnici akvarela Lili rado slika ljudske figure najčešće u specifičnom mediteranskom ambijentu. To su često pojedinačne figure ili figure u paru koje sjede, pričaju, gestikuliraju ili meditiraju, a u svakom od ovih djela autorica nastoji unijeti dozu humora, a ponekad i ironije. Na njenim slikama često su prisutni motivi mediteranske flore i faune kojima autorica oslobađa maksimum svoje slikarske energije ostvarujući u akvarelu svoja ponajbolja djela. Sigurnim potezima kista stvara dopadljive i smirujuće prozračne forme, a njen likovni opus potvrda je autoričine fascinacije plenerističkim slikarstvom. Kao obožavateljica glazbene ostavštine Olivera Dragojevića naslikala je niz slika inspiriranih njegovim likom i pjesmama.

Izložba ostaje otvorena do 31. kolovoza 2022.

Nives Matijević

Povezane objave

Zagrebačka filharmonija predstavila novu koncertnu sezonu

hrvatski-fokus

Varijacije na Pollocka

hrvatski-fokus

Izložba profesora i studenata UMAS – Odsjek kiparstva

hrvatski-fokus

Izložba ‘Četiri elementa’ u Galeriji umjetnina Split

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više