Hrvatski Fokus
Kultura

Žestoki ciklus apstrakcija Duška Šibla

Ciklus apstrakcija nosi u sebe već poznate elemente slikarstva ovoga nadahnutog umjetnika

 

Akademski slikar Duško Šibl, neumorni je putnik i jednako tako neumorni kreator niza novih slika na platnu, ulja i akrila, kontinuirano otkrivajući iznenada probuđene ili doživljene motive vješto i superiorno ih oživotvorujući u kompozicijama izrazite simbolike u kojima dominiraju žestoke boje, tvoreći raznoliko nestvarno obličje.

  • Što je novo u Vašem opatijskom atelijeru?

– Osim projekta koji radim zajedno s jednim fotografom eksperimentiram s bojom i teksturom na platnu. Zbog vrućine sam radio noću i slike se zovu Noćne ptice. Osim jedne koja se zove Vatra, a može i Žar ptica.

  • Apstrakcija, nakon niza figurativnih ciklusa.

– U možda dvije ima naznaka figura u pokretu, ali prevladava apstrakcija izvedena iz vatre, ptica, mora i neba. To se dogodilo spontano u još uvijek novom opatijskom atelijeru, veseli me i zabavlja.

Ciklus apstrakcija Duška Šibla nosi u sebe već poznate elemente slikarstva ovoga nadahnutog umjetnika.

Osjećaj prisutnosti kolajuće energije,koja se gotovo može opipati, silne energije koja ostavlja dojam apokaliptičnosti, nezaustavljivih i neizbježivih nepredvidljivih promjena.

Umjesto figura prepletenih u pokretu pratimo uznemirene pravce koji tvore neobična, nestvarna tijela, živa i demonična.

Gust kolor, poput oceana, izbacuje iz svojih dubina, iz svoje tamne utrobe, kolorističke bljeskove, koji su isprepleteni uzdižu visoko.

Možda se ipak, na koncu, nekada čvrsto i neupitno kontrolirana, energija sama oslobodila i pročišćuje se u svom nasumičnom gibanju, ponirući prema izvoru, ostvarujući krug života.

Šibl je realizirao vrlo napet i izazovan ciklus, dramatično iskazan kolorom i slikarskom gestom.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Svijet apstrakcije Mladena Žunjića

hrvatski-fokus

Spomenik Josipu Ruđeru Boškoviću

HF

Carmen i Šeherezada na pozornici Lisinskog

HF

Uvijek radim na više slika odjednom

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više