Hrvatski Fokus
Društvo

Skandal stoljeća Gabriela Garcije Marqueza

Marquez ne želi da ga se samo pamti kao autora Sto godina samoće već kao i autora novinarskih priloga

 

Nedavno je zagrebački nakladnik VBZ objavio u prijevodu Gordane Tintor, knjigu tekstova objavljenih u novinama i časopisima, od 1950.-1984., Skandal stoljeća (naslov jedne kolumne), Nobelom nagrađenog pisca Gabriela Garcie Marqueza.

Knjiga je objavljena u kvalitetnom povezu, na preko tristo stranica, s istaknutom namjerom nakladnika da ovo izdanje izdrži mnogobrojna čitanja zainteresiranih ali i slučajnih čitatelja.

Marquez u svojim kolumnama piše o različitim temama, od života, preko neobičnih događanja do susreta s mnogim svjetski poznatim piscima u raznim prigodama.

Osobno me se najviše dojmila bilješka za roman, iz 1954. godine, Kuća obitelji Buendia i izazvala snažno sjećanje na roman Sto godina samoće (pročitan 1976. godine u nakladi BIGZ-a), objavljen 1967. godine u Španjolskoj.

Moram priznati i sam pišem odavno za medije, daleko je ovo od klasičnog novinarstva, ovo je književnost u službi novinarstva, rafinirani tekstovi iznimno nadahnutog pisca. Možda ovdje novinarski posao izgleda puno ljepši i zanimljiviji nego što on u stvari  jest, ne zaboravimo kako je Marquez rekao da ne želi da ga se samo pamti kao autora Sto godina samoće već kao i autora novinarskih priloga. Svakako, vremena su se promijenila, tiskani mediji nestaju, dok elektronski preuzimaju medijski prostor. Ipak, iznimno mi je zadovoljstvo bilo družiti se neko vrijeme s Gabom i čitati njegove tekstove, uživao sam doista.

Miroslav Pelikan

Povezani članci

MUDROSITNICE – Stranac pravdu kroji

HF

Virdžinija – Glenn Youngkin branio roditeljska prava

hrvatski-fokus

Mi i samo Mi

HF

MUDROSITNICE – Pelin i med

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...