Hrvatski Fokus
Gledišta

Čiji je mirgeški pekmez?

U Srijemu nema poznatijih Hrvata nego što je Saša Kopilović

 

Kada jedna jedina kajsija na salašu Saše Kopilovića u Mirgešu dobro rodi svi bunjevački i hrvatski mediji u Srbiji prave o tome iscrpnu reportažu, jer vredne bunjevačke ruke od ove bunjevačke kajsije kuhaju i pekmez!

S bilo kojom voćkom srijemskih Hrvata to je nezamislivo!

Jednostvno u Srijemu nema poznatijih Hrvata nego što je Saša Kopilović, a o tomu da srijemski Hrvati kuhaju pekmez od bilo kog voća da ne govorim. Zato se Biografski leksikon Hrvata istočnog Srijema (Libera editio d.o.o., Zagreb – Hrvatsko akademsko društvo, Subotica) završio 2011. godine na trećini prvog toma (do slova F), a Saša Kopilović bi mogao ući u 17. tom Leksikona podunavskih Hrvata – Bunjevaca i Šokaca, kojeg godinama izdaje Hrvatsko akademsko društvo iz Subotice te planira izdati 30 tomova!

Radi se o petnaestogodišnjem sistematskom forsiranju svega što je bunjevačko u Srbiji a počinje formiranjem svih hrvatskih krovnih institucija u Subotici koje su danas sve u rukama takozvanih bunjevačkih Hrvata!

Podjela ovdašnjih Hrvata na Bunjevce, bunjevačke Hrvate, Šokce, srijemske Hrvate, Hrvate van Vojvodine, ostale Hrvate i sl. (što uz forsiranje bunjevštine, naglašavaju i ovdašnje hrvatske institucije, odnosno njihovi čelnici), a posebno sukob oko identiteta vojvođanskih Bunjevaca, su razarajuće za hrvatsku manjinsku zajednicu u Srbiji! 

Naime, 16.706 ovdašnjih Bunjevaca se službno na posljednjem popisu stanovništva u Srbiji izjasnilo kao pripadnici posebnog naroda koji nemaju ništa zajedničkog s Hrvatima! S druge strane, 57.900 Hrvata u Srbiji “predstavlja” nepoznati, očito mali broj takozvanih bunjevačkih Hrvata (nepostojeća odrednica pri nacionalnom izjašnjavanju), što vodi nestanku Hrvata u Srbiji i pretvaranju svega njihovog u bunjevačko! Na tome zajedno rade Bunjevci, takozvani bunjevački Hrvati i većinsko ovdašnje stanovništvo.

Hrvati i danas ne znaju da li su Petar Kuntić i Kata Kuntić rođeni brat i sestra i kod kuće se zajedno smiju za čega dobijaju silan novac od poreskih obveznika Republike Srbije i Republike Hrvatske!

Za sve ovo slikoviti primjer je mirgeški pekmez od kajsija:  

U emisiji RTV2 „Spektar“ na bunjevačkom jeziku od 31. srpnja 2020. godine gledali smo reportažu o mirgeškom pekmezu i Hrvati su shvatili da je Saša Kopilović, iako govori čistim srpskim jezikom, Bunjevac, onaj što s Hrvatima nema nikakve veze, jer inače ne bi bio u „Spektru“!

Emisiju RTV2 „Spektar“ na bunjevačkom jeziku uređuje Nataša Stantić i sve je jasno, ali već sutradan Hrvati su šokirani jer u Dnevniku RTV2 na hrvatskom jeziku od 1. kolovoza 2022. godine gledamo istu reportažu, koju je, lijepo piše, pripremila Nataša Stantić!!!

Saša Kopilović, naravno, i tu govori čistim srpskim jezikom i Hrvati su zbunjeni što je on po pitanju nacionalnosti: Bunjevac, koji s Hrvatima nema ništa, bunjevački Hrvat (nepostojeća nacionalnost) ili nešto treće.

Sa svim bunjevačkim Hrvatima (čast izuzecima koji se iskreno osjećaju kao Hrvati) je situacija ista, ali će i kao takvi prije doći u ovdašnje „hrvatske“ medije nego bilo koji Hrvat iz Srijema koji od jedne kajsije kuha pekmez!

Sve se to čini našim novcem i zbog ovoga nam se svi smiju, a smiju nam se i Bunjevci, jedni i drugi, (kao i Petar i Kata Kuntić), pa sigurno i oni u redakciji RTV2 programa na bunjevačkom i na hrvatskom jeziku!

Zato valjda i lijepa Katarina na kraju Dnevnika na hrvatskom jeziku ima zagonetni osmjeh Đokonde, a dobro je da će Sašin pekmez konzumirati samo njegova obitelj!

Miroslav Cakić

Tekstovi u rubrici GLEDIŠTA mišljenja su autora i ne moraju biti u skladu sa stajalištima Uredništva

Povezane objave

S tugom gledam kako vladate Hrvatskom

HF

“Antifašizam” diktatorski vlada Hrvatskom od 3. siječnja 2000.

hrvatski-fokus

Osam zastupnika nacionalnih manjina izabrano je 2020. godine sa samo 21.934 birača

hrvatski-fokus

Od rak-rane (Bunjevci) do metastaze (Hrvati)

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više