Hrvatski Fokus
Gledišta

Čiji je mirgeški pekmez?

U Srijemu nema poznatijih Hrvata nego što je Saša Kopilović

 

Kada jedna jedina kajsija na salašu Saše Kopilovića u Mirgešu dobro rodi svi bunjevački i hrvatski mediji u Srbiji prave o tome iscrpnu reportažu, jer vredne bunjevačke ruke od ove bunjevačke kajsije kuhaju i pekmez!

S bilo kojom voćkom srijemskih Hrvata to je nezamislivo!

Jednostvno u Srijemu nema poznatijih Hrvata nego što je Saša Kopilović, a o tomu da srijemski Hrvati kuhaju pekmez od bilo kog voća da ne govorim. Zato se Biografski leksikon Hrvata istočnog Srijema (Libera editio d.o.o., Zagreb – Hrvatsko akademsko društvo, Subotica) završio 2011. godine na trećini prvog toma (do slova F), a Saša Kopilović bi mogao ući u 17. tom Leksikona podunavskih Hrvata – Bunjevaca i Šokaca, kojeg godinama izdaje Hrvatsko akademsko društvo iz Subotice te planira izdati 30 tomova!

Radi se o petnaestogodišnjem sistematskom forsiranju svega što je bunjevačko u Srbiji a počinje formiranjem svih hrvatskih krovnih institucija u Subotici koje su danas sve u rukama takozvanih bunjevačkih Hrvata!

Podjela ovdašnjih Hrvata na Bunjevce, bunjevačke Hrvate, Šokce, srijemske Hrvate, Hrvate van Vojvodine, ostale Hrvate i sl. (što uz forsiranje bunjevštine, naglašavaju i ovdašnje hrvatske institucije, odnosno njihovi čelnici), a posebno sukob oko identiteta vojvođanskih Bunjevaca, su razarajuće za hrvatsku manjinsku zajednicu u Srbiji! 

Naime, 16.706 ovdašnjih Bunjevaca se službno na posljednjem popisu stanovništva u Srbiji izjasnilo kao pripadnici posebnog naroda koji nemaju ništa zajedničkog s Hrvatima! S druge strane, 57.900 Hrvata u Srbiji “predstavlja” nepoznati, očito mali broj takozvanih bunjevačkih Hrvata (nepostojeća odrednica pri nacionalnom izjašnjavanju), što vodi nestanku Hrvata u Srbiji i pretvaranju svega njihovog u bunjevačko! Na tome zajedno rade Bunjevci, takozvani bunjevački Hrvati i većinsko ovdašnje stanovništvo.

Hrvati i danas ne znaju da li su Petar Kuntić i Kata Kuntić rođeni brat i sestra i kod kuće se zajedno smiju za čega dobijaju silan novac od poreskih obveznika Republike Srbije i Republike Hrvatske!

Za sve ovo slikoviti primjer je mirgeški pekmez od kajsija:  

U emisiji RTV2 „Spektar“ na bunjevačkom jeziku od 31. srpnja 2020. godine gledali smo reportažu o mirgeškom pekmezu i Hrvati su shvatili da je Saša Kopilović, iako govori čistim srpskim jezikom, Bunjevac, onaj što s Hrvatima nema nikakve veze, jer inače ne bi bio u „Spektru“!

Emisiju RTV2 „Spektar“ na bunjevačkom jeziku uređuje Nataša Stantić i sve je jasno, ali već sutradan Hrvati su šokirani jer u Dnevniku RTV2 na hrvatskom jeziku od 1. kolovoza 2022. godine gledamo istu reportažu, koju je, lijepo piše, pripremila Nataša Stantić!!!

Saša Kopilović, naravno, i tu govori čistim srpskim jezikom i Hrvati su zbunjeni što je on po pitanju nacionalnosti: Bunjevac, koji s Hrvatima nema ništa, bunjevački Hrvat (nepostojeća nacionalnost) ili nešto treće.

Sa svim bunjevačkim Hrvatima (čast izuzecima koji se iskreno osjećaju kao Hrvati) je situacija ista, ali će i kao takvi prije doći u ovdašnje „hrvatske“ medije nego bilo koji Hrvat iz Srijema koji od jedne kajsije kuha pekmez!

Sve se to čini našim novcem i zbog ovoga nam se svi smiju, a smiju nam se i Bunjevci, jedni i drugi, (kao i Petar i Kata Kuntić), pa sigurno i oni u redakciji RTV2 programa na bunjevačkom i na hrvatskom jeziku!

Zato valjda i lijepa Katarina na kraju Dnevnika na hrvatskom jeziku ima zagonetni osmjeh Đokonde, a dobro je da će Sašin pekmez konzumirati samo njegova obitelj!

Miroslav Cakić

Tekstovi u rubrici GLEDIŠTA mišljenja su autora i ne moraju biti u skladu sa stajalištima Uredništva

Povezani članci

Državno odvjetništvo radi protiv Hrvata

HF

Izbori za Hrvatski sabor 5. srpnja nisu regularni

HF

Četničke bradonje divljaju po Hrvatskoj

HF

Fantomski “znanstveni radovi” našega Knindže

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...