Hrvatski Fokus
Kultura

Moje figure u pokretu su figuracija

Ponekad pojednostavljena do znaka ili simbola, a tek su ovi novi radovi prijelaz u apstrakciju

 

Suvremeni hrvatski likovnni umjetnik, akademski slikar Duško Šibl, nedavno je predstavio novi apstraktni ciklus, niz slika snažnog kolora snažnog energetskog naboja.

  • Gospodine Šibl, je li novi opatijski atelijer uzrokovao pojavu novoga, vrlo zanimljivog ciklusa apstrakcija?

Kako živim i slikama na tri lokacije, očito je djelomično stjecajem okolnosti, a djelomično evolucijom mog likovnog izraza došlo do podjela. U Londonu slikam uglavnom  na “suho” papirima jarkih boja, u Zagrebu moje prepoznatljive studije figura u pokretu, a u Opatiji se dogodila kombinacija jarkih boja kolaža i figura u pokretu i došao sam gotovo nehotice do vrste apstrakcije. Gesta je ostala ista, ali pastoznija i manje kontrolirana pa se događaju packe i curenja koje doživljavam kao svojevrsno oslobođenje od frustracija i emocija. Iako je često rezultat kaos na platnu, već dugo nisam radio s takvim entuzijazmom. Novi ambijent, nove slike!

  • Je li se i prije pojavljivala apstrakcija u Vašem slikarstvu?

– Još na Royal College of Artu su mi govorili da su moje slike nešto između figuracije i apstrakcije i da bih se trebao odlučiti ili za jedno ili drugo jer da kritičari uglavnom to ne vole i da će mnogi loše gledati na moje figure u pokretu i vidjeti fluidne neodlučne kompozicije kao slabost. Što se mene tiče, moje figure u pokretu su figuracija, ponekad pojednostavljena do znaka ili simbola, a tek su ovi novi radovi prijelaz u apstrakciju. Kažem prijelaz jer se i u nekima od njih nazire figura.

  • Planovi, izložbe, projekti, knjige…?

Lock-down za vrijeme Covida i zagrebački potres su me odučili od planiranja budućnosti. Sve je “možda”, pa tako možda pred Božić bude komorna izložba u Zagrebu, druge godine možda u muzeju jednog grada na sjeveru Hrvatske i možda kad poprave Mimaru konačno retrospektiva koja je trebala biti prije dvije godine.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Šimunović je oživotvorio svoje uspomene stvarajući cjeloviti svijet

hrvatski-fokus

Ivo Kličinović – slikar s otoka

HF

Mala retrospektiva Josipa Konte

HF

Moja unuka dva

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više