Hrvatski Fokus
Društvo

Srpska kraljevska obitelj zatražila pomoć od Huntera Bidena za obnovu palača

Sin Joea Bidena pomaže srbijanskoj dinastiji kojoj nitko drugi ne će pomoći

 

Kad je kraljevskoj obitelji Srbije trebao novac za rehabilitaciju njihovih palača u Beogradu, došli su s kapom u ruke – Hunteru Bidenu. Prijestolonasljednik Aleksandar Karađorđević iz Jugoslavije i njegova supruga, krunska princeza Katherine od Srbije, sastali su se s Bidenom u studenom 2015. godine i nisu oklijevali zatražiti od sina tadašnjeg potpredsjednika skupu uslugu, e-mailovi iz napuštene emisije Huntera Bidena na tvrdom disku.
“Imali smo problema s državnim proračunom za Kraljevski kompleks koji se sastoji od dvije palače koje je sagradio moj djed kralj Aleksandar I. Nadali smo se da bi Hunter mogao pomoći svom ocu u rješavanju problema”, rekao je Alexander za The Post.

Potpredsjednik Biden tada je vodio široki međunarodni resor bijele kuće koji je uključivao Srbiju. Dva mjeseca prije poziva sastao se sa srbijanskim premijerom Aleksandrom Vučićem kada je posjetio Sjedinjene Države. I samo devet mjeseci nakon Hunterovog razgovora s kraljevskom obitelji, Joe Biden se u Srbiji sastao s najvišim čelnicima i održao događaj u kraljevskoj palači.

Iako je monarhija ukinuta 1945. godine, princ Alexander i njegova supruga princeza Katherine i dalje žive u kraljevskim iskopinama. Aleksandar je jedini sin Petra II., posljednje osobe koja je vladala kao kralj ujedinjene Jugoslavije. Petar je bio prisiljen pobjeći nakon što je nacistička Njemačka napala Jugoslaviju 1941. godine. Monarhija je formalno ukinuta 1945. godine, a Aleksandar je odrastao u inozemstvu. Njemu i supruzi Katherine na kraju je dopušteno da se vrate i žive u svojim starim kraljevskim iskopinama od 2001. godine. Beograd je glavni grad Srbije, koja je postala neovisna nacija nakon raspada Jugoslavije početkom devedesetih godina.

Princeza Katherine rođena je u Grčkoj, ali je studirala posao u Sjedinjenim Državama na Sveučilištu u Denveru i Sveučilištu u Dallasu. Njezin telefonski kontakt i e-pošta nalaze se u prijenosnom računalu Huntera Bidena, koje je napušteno u servisnoj radionici u Delawareu u travnju 2019.

Kraljevska obitelj živi iz dana u dan u Staroj palači u Beogradu, raskošnom šesterosobnom prebivalištu izgrađenom u srpsko-bizantskom stilu 1920-ih. Ulazni hodnik popločan je kamenom, a zidovi su ukrašeni srednjovjekovnim freskama. Svečana blagovaonica ukrašena je drvenim stropovima, brončanim lusterima i slikama starih majstora. Susjedna Bijela palača koristi se za domjenke. Kompleks sadrži kino, sobu za biljar i ogromnu knjižnicu.

Samo nekoliko mjeseci nakon Hunterovog poziva s kraljevskom obitelji, Biden je posjetio Kraljevsku palaču. Rezidencije su dobivale više od milijun dolara godišnje od vlade za osoblje i održavanje – za koje je Alexander rekao da nije dovoljno.

“Velika je odgovornost održati ovakvo mjesto”, rekao je Alexander Reutersu 2010. “Imate popis popravaka. Broj jedan je krov. Broj 50 je bazen.” Srbijanski mediji izvijestili su ove godine kako je palača upila 2,87 milijuna dolara državnih prihoda u posljednjih pet godina.

Kraljevska konfaba Huntera Bidena održala se 3. studenog 2015. i trajala je 30 minuta, prema unosu u njegovom kalendaru. Eric Schwerin, Hunterov dugogodišnji poslovni partner i predsjednik njegove investicijske tvrtke

Mark Doyle, nekadašnji viši savjetnik tadašnjeg Sena. Joe Biden i nacionalni financijski direktor njegove neuspješne predsjedničke kandidature 2008. godine, poslali su e-mail Hunteru Bidenu u travnju 2010.

Petrović “želi početi sastavljati cijeli dan za vas s [predsjednikom Srbije Borisom] Tadićem i potencijalnim ulagačima”, napisao je Doyle, dodajući u nastavku kako je “moj osjećaj od Vladimira da su vrlo spremni pomoći vam u vašem fondu”. U to vrijeme Doyle je djelovao kao srpski strani agent preko svoje tvrtke Prairie Avenue Advisors,

Kada se Petrović povukao iz službe vanjskih poslova svoje zemlje, poslao je e-mail Hunteru Bidenu kako bi mu dao do znanja da će sada biti dostupan u lobističkoj tvrtki Roberti White (sada Roberti Global). Kraljevska obitelj bila je zahvalna na pomoći Huntera Bidena.

“Željeli bismo vam puno zahvaliti na današnjem danu. Bilo mi je veliko zadovoljstvo upoznati vas. Katherine i ja smo vam vrlo zahvalni što ste bili tako dobri prema nama i što ste imali toliko razumijevanja”, rekao je Alexander Hunteru Bidenu u e-mailu istog dana – podijelivši sliku kraljevskog para iz 2009. s tadašnjim potpredsjednikom Bidenom i drugom damom Jill Biden.

Princ Alexander izjavio je za The Post kako vjeruje da se “ništa nije dogodilo” nakon razgovora s Bidenom – ali je dodao da je “konačno srbijanska vlada osigurala proračun” za održavanje palače.

Princ Alexander rekao je da nije platio Hunteru Bidenu ili njegovim poslovnim suradnicima i da se od njega to nije tražilo. Njegovo visočanstvo potvrdilo je da ga je s Hunterom Bidenom upoznala Sally Painter, suosnivačica DC lobističke trgovine Blue Star Strategies. Tvrtka je preuzela kontroverznu ukrajinsku energetsku tvrtku Burisma kao klijenta 2015. godine i navodno je pod istragom Ministarstva pravosuđa zbog potencijalnog nezakonitog lobiranja u ime tvrtke. U to vrijeme Hunter Biden je bio u Burisminom odboru i zarađivao 83,000 dolara mjesečno.

Kraljevska obitelj poznata je u dobrotvornim i filantropskim krugovima u Sjedinjenim Državama, a najranije veze između njih i Huntera Bidena poziv je koji je Hunter primio na “maskenbalnu gala večeru” 2011. godine na Ciprianiju u korist Katherineine neprofitne organizacije Lifeline New York. Organizacija je usredotočena na pružanje medicinske pomoći i hrane onima u Srbiji. Princ Alexander izjavio je nakon sastanka u Bidenu kako je srbijanska vlada “konačno” osigurala proračun za obnovu palača. Mnogi Srbi i dalje imaju loše osjećaje prema predsjedniku Bidenu zbog njegove uloge gorljivog pristaše bombaške kampanje protiv Srbije koju predvode Sjedinjene Države u proljeće 1999.

“Ja sam domoljub koji je duboko razočaran što bi imali posla s Bidenom”, rekao je prijatelj kraljevske obitelji za The Post, dodajući da je prosjačenje Bidenovih za gotovinu “bodež kroz srpska srca”.

Jon Levine, 18. VIl. 2022., https://nypost.com/2022/06/18/serbian-royals-asked-hunter-biden-for-help-to-restore-palace/#amp_tf=From%20%251%24s&aoh=16557928994212&referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com&ampshare=https%3A%2F%2Fnypost.com%2F2022%2F06%2F18%2Fserbian-royals-asked-hunter-biden-for-help-to-restore-palace%2F

Povezane objave

AFORIZMI – Neke

HF

Ne slušajte “struku”!

hrvatski-fokus

WEF tvrdi da će zabrana konzumacije mesa i prisiljavanje javnosti na jedenje insekata ‘spasiti planet’

hrvatski-fokus

EPIGRAMI – Strpljenja, strpljenja hrvatski rode

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više