Hrvatski Fokus
Hrvatska

Održana Trinaesta pjesnička manifestacija ‘Rasplamsaj Oluje u pjesmi i srcu’

Predstavljen Trinaesti zbornik “Rasplamsaj Oluje u pjesmi i srcu”

 

Trinaesta pjesnička manifestacija Rasplamsaj Oluje u pjesmi i srcu održana je 6. kolovoza 2022. u nazočnosti 120 gostiju i 20 pjesnika. Počela je jedna veličanstvena večer sa himnom Lijepa Naša koju je otpjevala klapa Pasika a posebno se je prekrasno razlijegala pjesma na omiškoj stini.

Minuta šutnje za 195 poginulih naših suboraca 4. Gardijske brigade, za 174 poginula branitelja u operaciji Oluja, za 8.379 branitelja poginulih u Domovinskom ratu, za 3.320 hrvatskih branitelja koji su sebi oduzeli život, za sve prerano preminule branitelje, za sve uznike, mučenike, paćenike i zavjetne žrtve Hrvatske slobode. Molitvom u pjesničku večer nas je uveo župnik don Toni Sinković.

Pozdravimo i hrvatske pjesnike iz dijaspore, koji su se stihovima ugradili u naš zbornik a nisu večeras s nama: dr. Suzanu Tkalčić koja nam je poslala stihove iz Kalifornije, Žarko Šapina iz Frankfurta, Ivan Stanić Švabo iz Beča, Milan Bojkić iz Basela i Dragica Križanac iz Amsterdama.

Pozdravljam i dosadašnje dobitnike prve nagrade medalje Gunga u proteklom periodu, koju smo preimenovali u medalju (plaketu) Oluja 1995.-2022. s likom kralja Zvonimira, a to su:

Ivica Šušić, Mladen Vuković, Miljenka Koštro, Branka Mlinar, Danica Bartulović, Ivan Bradvica, Đurđica Tičinović i Pejo Šimić.

Peti kolovoza mora biti za pamćenje i zajedništvo cijele naše Domovine.

Zašto je važan skup pjesnika koji su se ovdje okupili? Da svojim stihom domoljubnim budu glas, vapaj, jauk, jecaj i sjaj naših pobjeda. Budimo sretni što smo se mogli okupiti u velikom broju u Zeljovićima u Zemunika dvorima, iz kojih mistični pogled otvara horizonte prema moru, a okolica raste mirom i dobrotom.

Neovisnošću od raznih književnih, kulturnih krugova, vladinih, nevladinih, kontra vladinih, i kontra hrvatskih udruga, koje nemaju za cilj promoviranje domoljublja, istinske kulture, zatvorili  smo pristup, kvazi  političarima, TV kamerama, novinarima, javnim glasilima i portalima kojima Hrvatska nije na srcu.

Pjesnik mora biti slobodan kao nebo, progovarati slobodom, izdignut iznad politike i političara, stati prvi sa svojim perom na branik Domovine, u obranu hrabrosti, ponosa i slave. Ne smije dozvoliti da mu ubiju riječi i stihove.

Zato za ova tri projekta nemaju sluha ni novca,  ministarstvo hrvatskih branitelja a ni udruge. Ne želim da se prekinu ove pjesničke manifestacije, koje su jedinstvene u Hrvatskoj i zato moram i dalje  prositi radi naših,

mučenika, vitezova i heroja koji su sebe dali u olujama, prosit ću njima u čast i zahvalnost za darovanu nam Domovinu, jer sam pod prisegom. Počivajte u zajedništvu s Bogom na krvlju natopljenoj hrvatskoj grudi. 

Mi smo narod sa puno sudbonosnih, povijesnih vremena. Ni jedno nije prošlo bez borbe. Vjera u smisao žrtve, osnova je svake borbe. Nešto veliko, iznadljudsko, potresno, teško je prenosio naš narod iz jednog povijesnog vremena u drugo, a povijesno mu nije osigurana dostojna vrijednost.

Tuđinci, naši neprijatelji i domaći izdajnici su nam pisali povijest (čine to i danas i sa „olujom“), ne smijemo dopustiti da to više rade. Operacija Oluja je bila jedinstvena i najodlučnija bitka Hrvatske borbe za nezavisnost. U kolovozu 1995. Republika Hrvatska je započela najveću kopnenu bitku u Europi poslije Drugoga svjetskog rata. Vojska naše mlade države odnijela je moralnu i vojnu pobjedu nad dobro naoružanim pripadnicima agresorskih, fašističkih srpskih snaga i JNA.

Okončana je golema humanitarna katastrofa i genocid. Dovela je do oslobađanja trećine hrvatskog teritorija i omogućila Daytonski  sporazum koji je donio mir na ovim prostorima. Uspjeh ove značajne vojne akcije postignut je nakon četiri godine okrutne borbe protiv velikosrpskih fašističkih snaga. 

Stoljećima je Hrvatska neuspješno nastojala ostvariti potpunu neovisnost. Na kraju Prvoga svjetskog  rata i završetkom Habsburške Monarhije, Hrvatska se suočila s brutalnim i snažnim, političkim, kulturnim i ekonomskim podjarmljivanjem od strane fašističke Srbije, radi uništenja Hrvata i osvajanja naših prostora, te zagovaranja ideologije „velike Srbije“ koja traje do dana današnjeg.

Predstavljanje 13 zbornika, RASPLAMSAJ OLUJE U PJESMI I SRCU

U zbornik je 48 pjesnika ugradilo svoje domoljubne stihove. Pjesnici koji su krasnoslovili svoje stihove u Zeljovićima bili su: Ivo Rakuljić, Nikša Krpetić, Danica Bartulović, Ante Nadomir Tadić Šutra, Nađan Dumanić, Zvjezdana Čagalj, Zvonimir Hazdovac, Zoran Jurišić, Mate Karadža, Stipan Medvidović, Dragica Križanac, Dinka Tolić, Branka Mlinar, Maja Tomas, Mirko Perak, Marijo Vučić, Mate Buljubašić i Ilija Protuđer.

Temeljem odluke ocjenjivačkog suda, nagrađeni su na 13. pjesničkoj manifestaciji za doprinos i promicanje domoljubnog stiha Plaketu Oluja 1995.-2022. S likom kralja Zonimira dobio je Ivo Rakuljić

Drugu nagradu, Nikša Krpetić, a treću Mate Karadža.

Nagradu za doprinos u očuvanju i promicanju  domoljubnog stiha, dobili su: Ante Nadomir Tadić Šutra i Zoran Jurišić.

Zahvalnica je dodijeljena klapi Pasika.

Spuštamo zastor nad trinaestu pjesničku manifestaciju, RASPLAMSAJ OLUJE U PJESMI I SRCU, zahvaljujem pjesnicima za njihove stihove, vama gospodo koji ste nas došli slušati, domaćinima općine Zemunik i svima koji su nam na bilo koji način dali potporu. Pozivam vas opet u studenomu na pjesničku manifestaciju u Spitu i Vukovaru, pod naslovom, VUKOVARU-ŠKABRNJI H MEMENTO POETIKA. Hvala vam još jednom,  zdravi i veseli bili.

Pukovnik Mate Buljubašić, utemeljitelj, urednik, umjetnički voditelj, pjesnik…

Povezane objave

Kosta Danilović: Tukao me je Mile Paspalj, a Aleksandar Vučić prijetio

hrvatski-fokus

Nije svaka vlast od Boga

HF

Sreća i snaga u hrvatskim pobjedama

HF

Za Antina sina fratri su “klasni neprijatelji”

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više