Hrvatski Fokus
Znanost

IZ BILJEŽNICE JEDNOG PRPOŠITELJA – Od čega će se praviti kacige?

Globalno tržište plastike očekuje impresivan rast od prosječno 3,7 posto u sljedećih 10 godina

 

Pitanja za Zelenu akciju?

        Ovih dana, najdugotrajniji i najveći hrvatski telekom u godišnjem izvješću se opravdano pohvalio izvrsnim rezultatima. Posebno u akcijama koje vode smanjivanju materijalnog otpada. Popularnoj digitalizaciji. Imali li Zelena akcija saznanja kako će sve popularnija zelena tranzicija utjecati na povišenje informacijskog otpada. Koji se jednostavnije izraženo, mjeri potrošnjom energije. Pridodaje se pitanje. Koliko traju solarne ćelije i kako pohraniti njihov otpad kao i plastični otpad od vjetroelektrana? Drugo, izostao je komentar novog zakona o osobnim prijevoznim sredstvima. Tamo su propisane kacige. Od čega će se praviti te kacige?

Ekonomist i političar o pitanju „Je li samo tehnologije mogu ublažiti klimatske promjene?“

        Ekonomist Mathias Binswanger, upozorava na iluziju da samo tehnologije mogu ublažiti klimatske promjene. Za njega su zelene tehnologije i Green New Deal, fantazije (VDI – 28. srpnja 2022.). VL je 7.kolovoza 2022. objavio intervju s našim i američkim političarom Miomirom Žužulom. Jedno od pitanja bilo je. »Klimatske promjene, zelene politike, elektroautomobili, što mislite o toj zelenoj dogmi, je li to još jedna šarada, …«. Odgovor: »To doista postaje nova dogma, čak religija, a vidimo sukobe oko dugoročnih ciljeva i ideala, čiste energije i trenutačnog stanja i činjenice da je taj prelazak stvorio gospodarsku krizu, prvenstveno u SAD, ali i u Europi. To stvara ogromne troškove    Moja djeca me još nisu uvjerila da moj dizelaš koji troši pet i pol litara, veći problem. Navedenu električnu energiju netko mora proizvesti. A u ovom trenutku to je i dalje uglavnom prljava struja…«.

Nikada lošije, Amerika se suočava s katastrofalnim nedostatkom nastavnika, a mi?

        Ruralni školski okruzi u Teksasu ove jeseni prelaze na četverodnevni tjedan zbog nedostatka osoblja. Florida traži od veterana bez predavačkog znanja, da uđu u učionice. Arizona dopušta studentima da uskoče i podučavaju djecu. Manjak nastavnika u SAD dostigao je krizne razine. Školski dužnosnici posvuda se bore kako bi osigurali da će netko obrazovati učenike koji se vraćaju u učionice (Washington Post, 3. kolovoza 2022.). Dokazano najbolji način podučavanja. A nas čeka slično. Posebno zbog ideala, prosjek mora biti 5,0.

Trebamo vrećice za biootpad od 1 litre

Ovih dana Holding poziva trgovine da u ponudu uvrste i standardizirane plastične vreće za mješoviti komunalni otpad obujma 10 litara, 20 litara i 40 litara. Što je s vrećicama ili vrećama za biootpad? Zbog načina života, za sakupljanje biootpada dovoljna je jedna, rijetko dvije vrećice od 1 litre. No, na balkonu smrdi, posebno u ove vruće dane. P. S. Kada će naučiti profesionalci za otpad da ne postoji miješani otpad, već mješoviti otpad (razne frakcije)

Što je sa smanjivanjem proizvodnje plastike?

        »Tvrtka polymerupdate.com objavila je 19. srpnja 2022. podatke o dosljednom porastu proizvodnje plastike. Globalno tržište plastike očekuje impresivan rast od prosječno 3,7 posto u sljedećih 10 godina. Unatoč zabrani nekih jednokratnih plastičnih proizvoda u mnogim zemljama diljem svijeta. To znači da će svjetsko tržište plastike svake godine povećati za dodatnih 19 milijardi USD.« Kako to objasniti? Među ostalim trajnim povećanjem brojem stanovnika. Čovječanstvo je od 1950. poraslo od 2,6 milijardi stanovnika na 7,98 milijardi na dan pisanja teksta. Ili, 3,07 puta.

Igor Čatić

Povezane objave

Polumrtvi TTIP sada napada i desni populizam

HF

Hoće li znanost pobijediti?

HF

Misteriozni ‘val’ hepatitisa kod djece

hrvatski-fokus

Italija prodana Big Pharmi

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više