Hrvatski Fokus
Vanjska politika

Demokrati progone Trumpa jer se boje poraza na izborima

POTEZI SVE RADIKALNIJI, NA UDARU I INSTITUCIJE: Veliki strah demokrata od druge Trampove kandidature

 

Američki demokrati idu sve radikalnije kako bi pod svaku cijenu spriječili novu predsjedničku kandidaturu Donalda Trumpa, što dokazuje i FBI-eva racija na njegovu imovinu. Ovaj potez vrlo je problematičan, au javnosti prevladava percepcija da je riječ o političkom progonu bivšeg predsjednika SAD-a, smatra washingtonski vanjskopolitički analitičar Obrad Kesić.Prema njegovim riječima, dojam da se radi o političkom progonu ostavljaju ne samo racija i pretraga Trumpove imovine Mar-a-Lago na Floridi, već i prošli događaji u američkom Kongresu, odnosno niz javnih saslušanja o njegovoj ulozi u događajima koji su doveli do napada na Capitol nakon izbora prošle godine.Članovi Demokratske stranke, objašnjava Kesić, uz pomoć dvojice republikanaca – Trumpovih protivnika, pritom iznose jednu stranu priče koja korespondira s političkim narativom koji demokrati promoviraju, a to je da je bivši predsjednik odgovoran za invazija Kongresa 6. siječnja 2021.

“Problematičan je način na koji je sastavljeno povjerenstvo koje provodi saslušanja, činjenica da su odbili republikance koje je predložio glavni predstavnik Republikanske stranke u Donjem domu, kao i činjenica da nema protuargumenata ili obrane bivšeg predsjednika prezentiraju se tijekom saslušanja.” Vrhunac cijele priče je da se sada, na temelju podataka koji su kao dokazi vrlo problematični, vrši pritisak na američkog državnog odvjetnika da izda nalog za ovakav pretres imovine Donalda Trumpa”, naglašava Kesić.

Politički progon

Kako kaže, da su demokrati htjeli izbjeći percepciju da se radi o političkom progonu bivšeg predsjednika, mogli su to provesti na drugačiji način, a jedan od njih je i imenovanje posebnog tužitelja koji bi se bavio istražnim radnjama. vezano uz ono što demokrati stavljaju Trumpu na teret.“Tako je, primjerice, bilo s optužbom da se Rusija miješala u izborni proces u Americi i pomogla Trumpov izbor za predsjednika. Tada je imenovan specijalni tužitelj, gospodin Mueller, koji je vodio potpuno odvojenu istragu, upravo kako bi se izbjegla percepcija da se radi o političkom procesu. To se ovoga puta nije dogodilo i vrlo je problematično što glavna tužiteljica to nije učinila, jer to daje indicije da nije ispoštovana procedura, odnosno da nije ispoštovana redovna, uobičajena pravna praksa. To daje argumente da se radi upravo o političkom progonu i da su radnje usmjerene protiv bivšeg američkog predsjednika politički motivirane”, ističe Kesić.

Još jedna važna točka, dodaje analitičar, jest da u normalnim okolnostima nalog za pretres izdaje Velika porota.Ne znamo je li to ovdje bio slučaj ili su tužitelj i pripadnici Ministarstva pravosuđa tražili nalog izravno od suda. Kako god bilo, ne može se oteti dojmu da se institucije – tužiteljstvo i FBI – zlorabe iz političkih razloga. Ako to promatramo u širem kontekstu i pogledamo kako su FBI, CIA i drugi dijelovi pravnog aparata zlouporabljeni protiv bivšeg predsjednika tijekom procesa njegovog opoziva (impeachmenta), onda vidimo da je bilo ozbiljnih problema s politizacijom policijskih i sigurnosnih institucija američke države već duže vrijeme, kategoričan je Kesić.

Ovakav odnos prema Donaldu Trumpu doveo je, kaže naš sugovornik, do toga da su se republikanci pobunili protiv ovakve politizacije državnih agencija i obećali da će, osvoje li Zastupnički dom na izborima u studenome, pokrenuti niz istražnih postupaka vezanih uz zloporabe i manipulacije s FBI-em i drugim policijskim institucijama.Demokrati u strahuNa pitanje znači li sve to da se demokrati boje nove Trumpove predsjedničke kandidature, Kesić kaže da je velika većina onih koji podupiru bivšeg predsjednika i Republikansku stranku uvjerena da demokrati na neki način izvode “državni udar” i preuzimaju vlast institucije – tužiteljstvo i sudovi, kako bi se očuvala vlast. Napominje da je te ljude nemoguće uvjeriti u suprotno jer je ovakvih slučajeva sve više.

“Nedavno smo, primjerice, imali situaciju da su dva savjetnika bivšeg predsjednika Trumpa uhićena na vrlo grub način, potpuno nepotrebno, jer se nisu odazvali nalogu Kongresa i nisu došli svjedočiti u slučaju događaja od 6. siječnja 2021.” Tako da možemo reći da to traje već duže vrijeme, a u javnosti se stvara percepcija da demokrati mogu koristiti svaku instituciju u cilju sprječavanja nove kandidature Donalda Trumpa”, ističe Kesić.

Američki demokrati, uvjeren je naš sugovornik, žive u strahu ne samo od povratka Trumpa, već i od toga da će republikanci nakon izbora u studenom preuzeti potpunu kontrolu nad Kongresom, te da će nakon toga biti gotovo nemoguće osigurati pobjedu nekog demokrata na predsjedničkim izborima 2024. No, njihov je problem što čak i ako podignu optužnicu, prema američkom zakonu to Trumpu ne predstavlja prepreku da se kandidira, ali u velikoj mjeri jest nešto što će mu dati dodatnu snagu i širu podršku. Naime, sve ankete pokazuju da i ti nezavisni glasači u većini slučajeva dijele mišljenje republikanaca da demokrati zlorabe državne institucije kako bi sačuvali vlast”. Tko je prijetnja američkoj demokracijiU tom smislu, ocjenjuje Kesić, ovi radikalni potezi za sada ne idu u korist demokratima i ne daju im neke poželjne rezultate.“ Ovi potezi, kratkoročno, služe mobilizaciji demokratskog biračkog tijela jer su FBI-jev upad u Trumpovu rezidenciju proslavili liberali i oni koji podupiru ovaj politički proces protiv bivšeg predsjednika, jer smatraju da je on najveća prijetnja američkoj demokraciji. 

“Pa kad vidite veliki dio Hollywooda koji slavi upad FBI-a, glumce, pjevače, koji ovaj potez opravdavaju “borbom protiv većeg zla”, onda znajte da je riječ o mobilizaciji jezgre Demokratske stranke. kako bi se na svaki način zabranila kandidatura Donalda Trampa, kaže sugovornik Sputnjika. Nažalost, zaključuje Obrad Kesić, ono čemu je bivši američki predsjednik izložen je neviđeno, ali govori o tome što obični američki građani mogu očekivati:“Imamo slučajeva da nakon više od godinu i pol dana od događaja 6. siječnja, još uvijek imamo nekoliko ljudi koji su u zatvoru bez suđenja, a neki su čak i bez optužnice. Stoga, kada govorimo o prijetnjama američkoj demokraciji, teško je izbjeći zaključak da najveća prijetnja dolazi od ove borbe protiv bivšeg predsjednika, kada se zlorabe institucije i zanemaruje vladavina prava i američki zakon.” Bivši američki predsjednik Donald Trump rekao je da su agenti FBI-ja pretresli njegovo imanje Mar-a-Lago na Floridi i pretražili sef. Prema dva izvora upoznata sa situacijom, FBI je pretražio Trumpovu rezidenciju na temelju naloga u sklopu istrage o mogućem nezakonitom uklanjanju i uništavanju dokumenata Bijele kuće nakon njegova predsjedništva, prenosi Guardian.

Izvor: sputnikportal.rs, https://www.pravda.rs/lat/2022/8/10/potezi-sve-radikalniji-na-udaru-i-institucije-veliki-strah-demokrata-od-druge-trampove-kandidature/, 10. VIII. 2022.

Povezane objave

Članica NATO-a kupuje ruski proturaketni sustav!?

hrvatski-fokus

Kineska vojska stigla u Afriku

HF

Amerika ne prepušta Europu Njemačkoj!

HF

Izbjeglička kriza traži zajednički europski fond

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više