Hrvatski Fokus
Kultura

Tajanstvene plesačice Damira Medvešeka

Slikar bilježi nazočnost odaliski, zavodnica, osvajačica, lovkinja, surovih i nemilosrdnih vladarica

 

Akademski slikar i glavni slikar u zagrebačkom HNK-u, Damir Medvešek u tijeku više decenija kreirao je vrlo zanimljiv, izazovan ciklus tajanstvenih ženskih likova, najčešće balerina, tijela u pokretu ili u mirovanju, zavodljivih gesta, vrlo lijepih lica, gotovo savršenih, naravno, to su likovi iz mitologije, iz različitih zamišljaja, snova.

Najčešće u olovci, slikar bilježi nazočnost odaliski, zavodnica, osvajačica, lovkinja, surovih i nemilosrdnih vladarica, koje na svojim licima ne nose ni najmanji trag uznemirenih emocija jer one vladaju prostorom, one vladaju vremenom, one vladaju svojim plesom blještavo osvijetljenim pozornicama i ništa nije usporedivo s gipkošću njihovih vitkih tijela, samo naizgled nježnih i gracilnih jer to su amazonske kraljice iz raznih doba.

To su žene koje odlučuju, kormilare vremenom i putuju kroz njega, bez straha i očaja, uvijek s nadom i vjerom u sutra koje će također biti njihovo.

Ta nježna, sitna bića, iznimne ljepote vladaju svemirom i svim njegovim znanim i neznanim zakonima jer ništa se ne može oduprijeti kratkom  skrivenom pogledu plavih očiju, gesti ruke, glasu tihom i privlačnom.

Medvešek je nadahnuto naslikao niz lica, balerina, tajanstvenih ženskih likova u plesnoj/ratnoj opremi, u trenucima mirovanja ili veličanstvenih skokova.

Olovka i u ovom ciklusu Damira Medvešeka pokazuje mnoge svoje prednosti, ciklus crteža u olovci pokazuje majstorstvo umjetnika.

Miroslav Pelikan

Povezani članci

Još nas ima

HF

Ciklus “Odnosi uzajamnosti” Ane Vivoda

HF

Dubrovačka živuća palača

HF

Protiv vladavine sekularističkog svjetonazora

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...